Saatte 17 Ton Elma İşlenecek

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) mali destek verdiği projeyle, Isparta’nın Eğirdir İlçesi Yukarı Gökdere Köyü’nde bölgenin en büyük elma tasnifleme tesislerinden birini kurularak bölge üreticinin rekabet gücü artırıldı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 25 Aralık 2013 18:53
Saatte 17 Ton Elma İşlenecek

Sistem yaklaşık 1 milyon TL’ye mal olurken, saatte 17 ton elmayı çap, gramaj, renk ve tat açısından tasnifleyebilen tesisin kuruluşunda yerli makine ekipmanı kullanıldı, 35’i bayan 40 yeni istihdam oluşturuldu ve ihracat hedefi de günlük ortalama 60 tondan 100 ton elmaya çıkarmak olarak belirlendi.

BAKA, Batı Akdeniz’in stratejik tarımsal ürünlerinden elmanın pazarlanması ve ihracatında zaman kaybını önleyip ürünlerin katma değerini yükselterek üreticinin geliri ile ihracatı artıracak yeni teknoloji ile kaliteyi artırmayı hedefleyen projeye destek verdi.

Meyve kenti Isparta’nın Eğirdir İlçesi’ne bağlı Yukarı Gökdere Köyü’nün Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ‘Elma Seçme, Tasnifleme ve Paketleme Projesi ile BAKA’nın 2012 Tarıma Dayalı Sanayi Mali Destek Programı’ndan 362 bin 938,45 TL hibe desteği almaya hak kazandı. BAKA’nın desteğiyle kooperatif 1 milyon TL yatırım ile Batı Akdeniz’in en büyük elma tasnif tesislerinden birini faaliyete geçirirken, 35’i bayan 40 yeni istihdam ve günlük 60 ton olan elma ihracatını günde 100 tona çıkarmak hedefleniyor.

Kooperatifin elma tasnifleme tesisinin açılış törenine; Isparta Vali Yardımcısı Tahir Demır, Eğirdir Kaymakamı Yalçın Yılmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, BAKA Isparta Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ali Galip Bilgili, Tarım İlçe Müdürü Uğur Turgut, MARİM Müdürü İsa Eren, Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kılınç, Köy Muhtarı Ahmet Sarı, kooperatif yöneticileri, köy muhtarları ve Yukarı Gökdereliler katıldı.

BAKA’nın desteğiyle günün şartlarına uygun olarak elma üretimine geçtiklerini belirten Yukarı Gökdere Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Özdemır, “Bilim ve tekniğin de yanımızda olmasını istiyoruz. Artık albenisi olan, pazarı olan meyveleri üretmemiz gerekiyor. Bizler bu tesisi kooperatif üyelerimizin ve köy halkımızın destekleriyle kurduk. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansımız projemizi kabul etti ve desteğini de alıyoruz. Bu tesis elma seçiminden doğacak hataları en aza indirmek için kuruldu. Saatteki işleme kapasitesi 17 tona kadar çıkabilmektedir. Emeği geçen ve bizlere destek veren herkese, BAKA’ya teşekkür ediyoruz” dedi.

Isparta Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk ŞÖLEN ise, BAKA, TKDK ile bakanlıkların desteklerinin önemini vurguladı. Elma seçim işlemenin daha önceleri elle gerçekleştirildiğini hatırlatan Eğirdir Kaymakamı Dr. Yalçın YILMAZ da, BAKA’nın desteğiyle kurulan tesisin rekabet gücünü artıracağını kaydederek, tesisin artı bir katma değer kazandıracağını, Eğirdir ile Isparta elma üreticisine hayırlı olmasını diledi.

Dünya nüfusunun 7 milyar olduğuna dikkat çeken Isparta Vali Yardımcısı Tahir Demir ise, “Ülkemizin iklimi çok güzel, toprağımızın bereketi de yüksek. Tarım ekonomisinde Türkiye olarak dünyada 7. sıradayız. Tarımın alt yapısı geliştikçe, buna paralel verimimiz de artıyor. Her başarılı kooperatifin arkasında mutlaka ki başarılı yöneticiler vardır. Hepsini kutluyor, tesisin hayırlı olmasını diliyorum”  diye konuştu.

Yerli tasnif ve paketleme tesisi makinesini üreten EGEMAS’ın Onursal Başkanı Adil Çetingöz de, 1965’den bu yana tasnif ve paketleme tesisi ürettiğini, ilk yıllarda yapılan makinelerin, bu kadar modern olmamasına rağmen hale çalıştığını söyledi.BAKA’nın desteğiyle hayata geçirilen S.S. Yukarı Gökdere Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin Elma Seçme, Tasnifleme ve Paketleme Tesisi, kurdelenin kesilmesinin ardından makinelerin çalışmasıyla açıldı.  

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum