Sağı Solu Alkışlamak Adına Bunları Yapamazsın

İl Özel İdare’nin çarşı merkezde yıkılan binasının yerine, yeşil alan yapılması teklifinde bulanan Vali Memduh Oğuz’a, çok sert çıkan İl Genel Meclis Başkanı Osman Zabun, “Sağı solu alkışlamak adına bunları yapamazsın” dedi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Nisan 2013 11:48
Sağı Solu Alkışlamak Adına Bunları Yapamazsın

Özel İdare binası için ‘yeşil alan olsun’ diyen Oğuz’u, eleştiren Zabun, Vali Oğuz’un, İl Genel Meclis’inin haberi olmadan, Isparta Belediyesi’ne beş yıldızlı otel projesi gönderdiğini iddia etti.
Düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamal
ar yapan Zabun, “Bu konuda açıklama yaparken hiçbir zaman kendi düşüncemi öne çıkarmadım. Her zaman için Isparta İl Genel Meclisi’nin aldığı karar doğrultusunda açıklama yaptım ve Meclis kararının ardında durdum. Meclisimiz bu binayla ilgili bir karara vardı.

Bu karar çok amaçlı konsept bir binaydı. Isparta’nın menfaatine olabilecek en yerinde çözümün arkasında durmak ve Isparta şehrine kimlik kazandıracak mimari tarzı olan bir bina kazandırmak kriteri ortaya konuldu. Hem Isparta’ya gelir getirmesi hem kimlik kazandırmazı açısından çok amaçlık konsept bina olmasına Meclis oy birliğiyle karar verdi ve bu kararı Vali imzaladı.

Biz konunun arkasını takip ederken, Meclis kararırın kamuoyuyla paylaşırken Belediye Meclisi’ne bir proje gönderildiğini ve bunu beş yıldızlı otel projesi olduğunu gördük. Bunu gönderen veya beş yıldızlı otel yapılmasını düşünen Meclis değil, bunu öneren hata Meclis kararına aykırı biçimde olacak şekilde öneren Sayın Isparta Valisi Memduh Oğuz’dur. Biz de bu projeyle Belediye Meclisi’nde karşılaştık.

İyi de beş yıldızlı otel projesini gönderirken şehir meydanının, Isparta’nın onur yok muydu? Belediye Meclisi’nde imar talebinin en son reddedildiği süreçte biz Belediye Meclisi ile bazı konuları paylaşmaya gittiğimizde bu projeyle karşılaştık ve tabiri yerindeyse buz gibi kaldık. Ama devletin tepesinde karışlıklı dayanışma düşüncesini yıkmamak için Isparta menfaatini düşünerek bunu zamana yaydık ve işi olduğu yerde bıraktık. İşin üzerine gitmedik.

Bundan sonraki süreçte binayla ilgili yıkım kararı verdik. Yıkım işleminden sonra Isparta menfaatine çıkacak sonuç neyse Meclis olarak buna uymaya hazırız. Ama bugün Meclis’in değişmiş bir kararı yok. Karar değişebilir bu ayrı bir durum. Ama Vali Memduh Oğuz’un açıklaması Isparta adına değil Memduh Oğuz adına yapılmış bir açıklamadır. Isparta’nın 450 bin nüfusu varsa 450 binde bir itibarı vardır. Vali’nin görevi yasalarda bellidir. Vali, Özel İdarenin mallarını yasalara ve meclis kararlarına uygun olarak idare eder.

Siz Meclis kararını onaylamışsınız, kesinleşmiş. Şimdi ne değişti. Sağı solu alkışlamaktan vazgeçmesi lazım. Bu konuyla ilgili kanaat değişikliği varsa bunun tartışılacağı ilk yer İl Genel Meclisi’dir. Sayın Vali teklif eder. Meclis gündemine alır. Meclis kararını verir. Ama siz temsilcisi olduğunuz Meclisin kararı dururken sağı solu alkışlamak adına böyle bir sürece giremezsiniz. Daha öncede söyledik. Isparta Belediyesi’nin görüşünü de önemsiyoruz. Her ne kadar Özel İdarenin mülkü olsa da Isparta Belediyesi’nin önemli bir paydaş olduğuna ve söyleyecek sözü olduğuna inanıyoruz. Önemli olan ortak bir noktada uzlaşabilmektir.

Ama bu konu kişilerin kişisel kaprislerine feda edilebilecek bir konu değildir. Bana göre orada en son seçecek otoparktır. Orada otopark yaparsak Ispartalı yarın bizi hayır duayla anmaz. Otopark orada trafiği kilitler. Otopark geri dönüşü olmayan bir düşüncedir. Şehrin trafiğini içinden çıkılmaz bir hale sokar. Ama sosyal proje düşünülebilir. Kentin sosyal kimliğine katık sağlayacak proje olabilir. Bunların tartışılacağı yer Isparta kamuoyu ve İl Genel Meclisi’dir.

Şehir Meydanından bahsediliyor. O kadar istiyorsanız. Kültür Sinemasının bulunduğu binayı yıkın meydanı kazandırın. Çok önemli bir meydan alanı. Neden orayı yıkmıyorsunuz. Özel İdare’nin malına mi göz diktiniz? Burası etrafı yolla çevrili 1000 metrekarelik bir alan. Meydanla bütünleştirebileceğiniz bir yer de yok. Hadi Kültür Sinemasını yıkın,açın orada meydanı görelim bizde cesaretinizi.

Ben de diyorum ki vatandaşın talebini ele alacaksınız buyurun yıkın hatta cesaretiniz varsa Belediye İş Hanı’nı yıkın. Okulların bulunduğu binaları yıkalım, altını otopark yapalım üstünü meydan yapalım bunun karşılığında Belediye bize okul yapsın dedik. Bunu da söyledik. Sayın Vali siyasete atılı atılmaz bunlar ayrı konular. Ne karşı çıkar ne taraf oluruz. Ama bizim üzerinde durduğumuz nokta Valilik makamında oturan kişini siyasi atraksiyonla davranmasının yanlışlığı. Eğer siyaset düşünüyorsanız istifa edersiniz, çıkarsınız düşüncenizi paylaşırsınız destek alırsanız yoluna devam edersiniz. Ama valilik koltuğu siyasi amaçlar uğruna kullanılacak bir koltuk değildir.

Biz bu konuda önyargılı değiliz. Her türlü talebe açığız. İki nokta var. Isparta menfaatine olacak ve Isparta’ya kimlik kazandıracak her türlü projeyi düşünürüz tartışırız. Ama bu tartışma süreci usulünce mevzuatın belirlediği sınır çerçevesinde olmalı. İnsanların basit hesaplar uğruna feda edebileceği bir yaklaşım çalışması olmamalı. Sabote edilmemeli. Bu ikinci sabotedir” diyerek açıklamasını tamamladı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum