Sağlık Emekçileri Bu Kez Şiddet İçin İş Bıraktı

Bir yıl önce bir hasta yakını tarafından görevi başında öldürülen Dr. Ersin Arslan’ı anmak için Kaymakkapı meydanında birçok sağlık çalışanı bir araya gelerek, sağlıkta şiddeti protesto etti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 17 Nisan 2013 17:11
Sağlık Emekçileri Bu Kez Şiddet İçin İş Bıraktı



Bir yıl önce bir hasta yakını tarafından görevi başında öldürülen Dr. Ersin Arslan’ı anmak için Kaymakkapı meydanında birçok sağlık çalışanı bir araya gelerek, sağlıkta şiddeti protesto etti. Kaymakkapı Meydanı’nda bir araya gelen sağlık çalışanlarına CHP, İşçi Partisi, SES, Türk Sağlık Sen’in yanı sıra çeşitli kitle örgütü temsilcileri de destek verdi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI DAYAK YEMEYE DEVAM EDİYOR
Isparta - Burdur Tabip Odası Başkanı İlker Büyükyavuz sağlık çalışanları adına yaptığı basın açıklamasında; “Tam bir yıl oluyor. Dr. Ersin Arslan Gaziantep’de bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak katledildi. Aradan bir yıl geçti, ancak sağlık çalışanları her gün ülkenin dört bir yanında dayak yemeğe devam ediyorlar. Ortada sağlık çalışanları ve hastaları, hasta yakınlarını karşı karşıya getiren akıl dışı bir sağlık sistemi var. Sağlık Bakanı değişti, sağlık sisteminde düzelme denecek hiçbir adım atılmadığı gibi atılma niyeti de yok. Ödeme güvencesini tamamen yitirmiş, çalışanları birbirine düşüren, sağlıkta kaliteyi düşüren performans uygulaması var!

BOZUK BİR SAĞLIK SİSTEMİ VAR
Gittikçe ağırlaşan iş yükü ve angarya, 7/24 esnek, kuralsız ve baskı altında çalıştırılma var!
Birlik Hastaneleri arasında dama taşı gibi dolaşma, işyeri güvencesinin tamamen ortadan kalkması, görev tanımı dışında “sağlıkçı her işi yapabilir mantığı” ile çalıştırılma var!
Özel sektörde güvencesiz, parasını alamadan, kölelik koşullarında çalışma var!
Siyasetçiler, yöneticiler tarafından küçük düşürülme, hedef gösterilme var!
Tüm bunların sonucunda bozuk bir sağlık sistemi, tedavi olamayan hastalar, çalışanlara yönelmiş öfke ve şiddet var!” dedi.

ŞİDDETE KARŞI SAHİCİ ÖNLEMLER
Sağlık sisteminde hatalar oluğuna değinen Büyükyavuz, vatandaşlardan sağlık çalışanlarına destek vermelerini istedi. Büyükyavuz; “Böyle sağlık sistemi olmaz. Bu şartlarda iyi hekimlik, diş hekimliği, hemşirelik, ebelik, teknisyenlik yapamıyoruz. Nitelikli sağlık hizmeti veremiyoruz. Eğitimimiz sürecinden başlayarak çok çalıştığımız, zor şartlarda hizmet vermeye gayret ettiğimiz hastalarımızdan, hasta yakınlarından şiddet görmeyi kabul edemiyoruz. Eylem ve etkinliklerimizdeki temel amacımız önemli yanlışlar olduğu ortada bulunan Türkiye sağlık ortamına katkı sağlamaktır. Kamu hastanelerinin yöneticileri ve özel hastane sahiplerini şiddete karşı sahici önlemler almaya ve şiddetin sebeplerini ciddiyetle gözden geçirmeye çağırıyoruz. Yurttaşlarımızı daha iyi bir sağlık sistemi için 17 Nisan gününe Merkezi Hastane Randevu Sistemi’nden randevu almamaya, aldıkları randevuları ertelemeye, eylem ve etkinliklerde sağlık çalışanlarının yanında yer almaya çağırıyoruz. Böyle sağlık sistemi olmaz” ifadelerini kullandı.

BÖYLE SAĞLIK SİSTEMİ OLMAZ
Büyükyavuz sağlık sisteminin ticarileştirildiğini söyleyerek İlaç Katkı Payı ve Muayene Ücreti Kesintisi ile eczanelerde yapılan ödemeleri eleştirdi.
Büyükyavuz; “Herşey daha kolay oldu, sağlık sistemi iyileştirildi diyorlar. Hâlbuki giderek kötüleşmiştir. Muayene ücreti diye vatandaşa eczanelerde yüksek miktarda paralar ödettiriliyor. Geçen ben kendim eczaneye gittim. 70 lira birikmiş ödemeniz var dediler. Ben bu parayı verdim. Ama asgari ücretle çalışan bir vatandaşın maaşının yüzde 10’na tekabül eden bu parayı herkes ödeyebilecek güçte mi? Sağlık sistemindeki bozukluk gittikçe artmakta ve buda sağlıkçılara şiddeti tırmandırmaktadır. Sağlık sistemi bir an önce sağlık çalışanlarının ve vatandaşların lehine iyileştirilmelidir. Çözüm istiyoruz” açıklamalarında bulundu.

Sağlık emekçilerine siyasi parti ve sendika temsilcileri de destek verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum