Sağlık İçin Hareket Et

Sağlık İl Müdürü Mehmet Karakaya, beslenme tarzındaki değişiklikler, fiziksel aktivite azlığı, sigara ve alkol tüketiminin obezite riskini artırdığına dikkat çekerek, ülkemizde de fazla kilolu olma ve obezite sıklığının giderek arttığını söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 11 Mayıs 2012 12:53
Sağlık İçin Hareket Et

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre önlenebilir bir hastalık olarak kabul edilen fazla kiloluluk ve obezitenın, her yıl bir milyondan fazla ölüme neden olduğunu kaydeden Sağlık İl Müdürü Mehmet Karakaya, “Yapılan araştırmalar dünyada olduğu gibi ülkemizde de fazla kilolu olma ve obezite sıklığının giderek arttığını; obezitenin özellikle çocuklarımızı ve gençlerimizi etkisi altına almaya başladığını ve 30 yaş üstü bireylerde obezite görülme sıklığının fazlasıyla arttığını göstermektedir.

Obezite oluşmadan korunma büyük önem taşımaktadır. Obeziteden korunma, çocukluk çağında başlamalıdır. Çocuk ve adölesan döneminde oluşan obezite, yetişkinlik dönemi obezitesi için zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle aile, okul ve çevre yeterli ve dengeli beslenme ve fiziksel aktivite konularında bilgilendirilmelidir. Obezitenin etiyolojisinde pek çok faktörün etkili olması, bu hastalığın önlenmesi ve tedavisini son derece güç ve karmaşık hale getirmektedir. Bu nedenle obezite tedavisinde hekim, diyetisyen, psikolog, fizyoterapistten oluşan bir ekip gerekmektedir” dedi.

Obezite ile mücadelenin, gerçekte pek çok hastalıkla mücadele anlamına geldiğini ileten Karakaya “ Obezite; kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, bazı kanser türleri, solunum sistemi hastalıkları, kas-iskelet sistemi hastalıkları gibi pek çok sağlık probleminin oluşmasına zemin hazırlamakta, hayat kalitesi ve süresini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu sebeple obezite ile mücadele ülkemizin geleceği için büyük önem taşımaktadır.

Obeziteyi önlemek ve kontrol altına almak amacıyla Bakanlık tarafından “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” ile ilgili genelgeler yayınlamıştır. Obezite ve neden olduğu hastalıkları önlemek amacıyla 2010-2014 yıllarını kapsayan Obezite (Şişmanlık) ile Mücadele ve Kontrol Programı Eylem Planı hazırlanmış ve uygulamaya başlanmıştır. Bu programın amacı ülkemizde görülme sıklığı artan kronik hastalıklara zemin hazırlayan obezite ile etkin bir şekilde mücadele etmek, vatandaşları konu ile ilgili bilgi düzeylerini artırmak, yeterli ve dengeli bir beslenme ile düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmalarını sağlamaktır. İlimizde de “Isparta Obezite Eylem Planı (2011-2015)” oluşturularak, eylem planı kapsamında birçok faaliyetler yürütülmektedir” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.