Sağlık Turizmi Analizi Çalışmaları Sürüyor

BAKA, ‘Sağlık Turizmi Kümelenmesi’ çalışmaları kapsamında sektörün önemli paydaşları konaklama tesisleri, seyahat acenteleri ve kamu hastaneleri genel sekreterliği ile birebir görüşmeler gerçekleştirdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Şubat 2013 11:46
Sağlık Turizmi Analizi Çalışmaları Sürüyor

Görüşmelerde sağlık turizmi kümelenmesinde ilk adımın hastanelerin atması, otelcilerin konaklama hizmetlerini en üst düzeyde vermesi, sağlık turizminin gelişmesi için talebin olması ulaşım ile konaklamanın Antalya’da olduğu, sağlık turizminde kamunun da özel sektör mantığıyla düşünüp atılımlar yapmasının faydalı olacağı gündeme geldi.

BAKA, Antalya Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Başkanvekili Dr. Ahmet Altıparmak’ın girişimleri ve Birleşmiş Milletler’in (BM) desteğiyle Aralık 2012’de başlattığı Batı Akdeniz Sağlık Turizmi Kümelenme saha çalışmalarını sürdürüyor. Sağlık Turizmi Kümelenme çalışmaları kapsamında, Antalya Yatırım Destek Ofisi Uzmanları Sadettin Dikmen ve Esra Alagöz Kaya’dan oluşan BAKA ekibi, sektör temsilcilerinin sağlık turizmi hakkındaki görüş ve önerilerini aldı.

TÜROFED ÜYELERİ DESTEK VERMEYE HAZIR
Sağlık turizminde önemli aktörlerinden otellerin çoğunun üyesi olduğu Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, konaklama tesislerinin sağlayabileceği katkıları değerlendirdi.

Konaklama sektörünün tecrübesi ve bilgi birikimiyle sağlık turizmine destek vermeye hazır olduğunu belirten TÜROFED Başkanı Ayık, “Sağlık Turizmi konusunda ilk adım hastaneler tarafından atılmalı. Sağlık turizmine yön verecek hizmetler ve projeler geliştirilmeli. Otelciler olarak bizler bilgi ve tecrübemizle konaklama hizmetlerini en üst düzeyde vermeye hazırız” dedi.

Seyahat Acentaları Yöneticileri Derneği (SAYD) Başkan Yardımcısı Sefa Altınay ise, seyahat acentelerinin süreç içerisinde aktif olarak yer alması gerektiğini belirtti. Altınay, “Seyahat acentelerimizin turizmde kazandığı tecrübe sağlık alanında da kullanılmalı.

Sağlık turizmindeki operatif işlemleri seyahat acenteleri üstlenebilir. Sağlık turizminin gelişmesi için talep olmalı, ulaşım ve konaklama yeterli düzeyde olmalı ve hastanelerin altyapısı güçlü olmalı. Antalya bu üç unsuru da bünyesinde barındırıyor” diye konuştu.

TÜRSAB Antalya Bölgesel Yürütme Kurulu Akdeniz Bölge Müdürü Kirami Acar, TÜRSAB’ın bünyesinde bir Sağlık Turizmi Konseyi kurduğunu belirtti. Sağlık kuruluşlarının yurt dışından hasta getirirken seyahat acenteleri ile çalışması gerektiğini ifade eden Acar, seyahat acenteleri ve tur operatörlerinin özellikle yurtdışı tanıtım ve pazarlama hizmetlerinde profesyonel hizmet sağlayıcı olduklarına dikkat çekti.

‘KAMU HASTANELERİ DE AKTİF ROL ALMALI’
Sağlık turizmi kümelenme çalışmaları kapsamında görüşülen Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Erdoğan TAŞ, sağlık turizminde kamunun da özel sektör mantığıyla düşünüp atılımlar yapmasının faydalı olacağını söyledi.

TAŞ, sağlık turizminin alternatif turizmde önemli bir yer tuttuğunu ifade ederek Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği olarak sağlık turizmiyle ilgili bazı çalışmalar yapmayı planladıklarını, Antalya’nın yaşlı turizminde avantajlı olduğunu ve bu konuda BAKA ile işbirliği yapmak istediklerini söyledi.

Antalya Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü Mehmet Çam ise, sağlık turizminin ulusal bir politika haline getirilip ulusal vizyon oluşturulmasının yararlı olacağını ifade etti.

Çam, sağlık turizminin yapılabilmesi için valilik bünyesinde hükümet yetkililerinden, turizm temsilcilerinden ve sağlık hizmet sunucularından bir organizasyon oluşturulmasının faydalı olacağını söyledi. Sağlık turizminde karşılaşılması muhtemel sorunları önceden engellemek için sağlık turizmi yapacak kişi ve kuruluşların sertifikasyona tabi tutulmasının son derece faydalı olacağına dikkat çeken Çam, sağlık turizminde en büyük etkenin güven ortamı oluşturmak olduğunu söyledi.

Sağlık turizminde yerel yönetimlerce bağlayıcı kararlar alınmasının yararlı olacağını ifade eden Müdür Çam, belediyelerin sağlık turizminde önemli birer aktör olduklarını vurguladı.

Sağlık Turizmi Kümelenme çalışmaları kapsamında önümüzdeki aylarda yapılması planlanan çalıştayda, ihtiyaç analizi sonuçları sektörün paydaşlarıyla değerlendirilecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.