Sağlık Turizmi Çalışması Sürüyor

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKA) Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile Antalya’da sürdürülen sağlık turizmi kümelenme çalışması Isparta’da başladı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Ocak 2013 15:40
Sağlık Turizmi Çalışması Sürüyor

BAKA’nın düzenlediği başlangıç toplantısına Isparta Sağlık İl Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile sağlık turizmi sektörünün önemli paydaşları devlet ve özel hastanelerin yöneticileri biraraya geldi.

Kümelenme çalışmasında, sağlık sektöründe tüm kurum ve kuruluşlarla birebir görüşmelerle sorunlar ilk ağızdan tespit edilecek ve daha sonrasında çalıştayta veriler ile eksik noktalar belirlenerek mevcut durum raporu ile yol haritası oluşturulacak.

Antalya Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Başkanvekili Dr. Ahmet Altıparmak’ın girişimleriyle ve Birleşmiş Milletler’in (BM) desteğiyle Aralık 2012’de BAKA tarafından başlatılan ve sürdürülen Sağlık Turizmi Kümelenme Çalışması’na, Isparta ve Burdur’da da dahil edildi. Sağlık turizmi kümelenme çalışmasının başlangıç toplantısı Isparta İl Sağlık Müdürlüğü’nde gerçekleştirildi.

BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin’in başkanlığındaki toplantıya; Sağlık İl Müdürü Mehmet Karakaya, SGK İl Müdürü Mehmet Bayram, Kamu Hastaneleri Kurumu Genel Sekreteri Osman Aydın, devlet ile özel hastanelerin yöneticileri, yönetim kurulu başkanları ile üyeleri, İl Halk Sağlığı ile Kültür ve Turizm İl müdürlükleri yetkilileri katıldı.

SİNERJİ İLE GÜÇLER BİRLEŞTİRİLECEK
Kümelenme kavramının dünyada çok yeni, rekabetçilikte öne çıkan ve artık çağın kavramlarından birisi olduğunu belirten Genel Sekreter Tuncay Engin, kümelenmenin ortak amaca yönelik olarak sinerji oluşturup güçleri birleştirerek birlikte çalışmak olarak özetlenebileceğini kaydetti.

Tuncay Engin, BAKA’nın sağlık kuruluşları, sigorta şirketleri, seyahat acenteleri, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, konaklama tesisleri ve kamu kurumları arasında işbirliğini güçlendirerek, ortak hareket ve yapıcı rekabet gücü ile sağlık turizminin pazar payını artırmak amacıyla kümelenme çalışmasını başlattığını vurguladı.

Isparta ve Burdur’un da kümelenme çalışmasına dahil edildiğini, Antalya'nın sahip olduğu hastaneler, deneyimli doktorlar, tüp bebek merkezleri, üniversiteler ile turistlerin taleplerini üst düzeyde karşıladığını ve sağlık turisti sadece tedavi amacıyla geldiğini belirten Tuncay Engin,

“Antalya, Isparta ve Burdur’da 30 özel, 31 devlet, 3 de üniversite olmak üzere toplam 64 hastanemiz var. Antalya’da 4 tüp bebek merkezi, 2 replantasyon merkezi var. 3 ilimizin 7 bin 300 yatak kapasitesi var, 17 bin 500 sağlık personeli hizmet vermektedir. Bize en çok sağlık turisti gelen ilk dört ülke Almanya, Rusya, Hollanda ve İngiltere” dedi.
Dünyada gerçekleştirilen ilk kadavradan rahim nakli, aynı anda kalp, böbrek ve damar naklinin, Türkiye’de ilk çift kol nakli ve yüz nakli operasyonlarının Antalya’da yapıldığını hatırlatan BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, Batı Akdeniz’in ileri yaş ve engelli turizminde de büyük rekabet avantajına sahip olduğunu kaydetti.

YAT TURİZMİ, TOHUMCULUK KÜMELENMELERİ
Kümelenme çalışmasının yat turizmi ile tohumculuk sektörlerinde gerçekleştirildiğini ve Ekonomi Bakanlığı’ndan 1.5 milyon dolarlık fon desteği aldıklarını, küme liderlerinin çalışmayı sürdürdüğünü belirterek sağlık turizminde de kümelenme çalışmasının çok önemli olduğuna dikkat çeken Tuncay Engin, BM ile yürütülen çalışmayla, sağlık turizminde yapılacak tüm çalışmaların sistematik bir düzene oturması, konunun paydaşları arasında iletişim ile işbirliğinin artması, ayrıca pazar payının ve rekabet gücünün artmasının planlandığını belirtti. BAKA Genel Sekreteri Engin, şöyle devam etti:

“Bilgilendirme toplantısı yapıyoruz. Bundan sonra kümeleme çalışmaları kapsamında sektörde faaliyet gösteren tüm kurum ve kuruluşlara yönelik birebir ve yüz yüze görüşmelerde anket ile röportajlar yapılacak. Böylece sektörün sorunları ilk ağızdan tespit edilecek. Daha sonra yapılacak birinci çalıştay ile elde edilen veriler sektör ile paylaşılacak ve eksik kalan noktalar tespit edilerek tamamlanacak.

Toplanan veriler ile mevcut durum raporu oluşturulacak. Mevcut Durum Raporu sonrasında ise Sağlık turizmi kümesinin yol haritası oluşturularak, gelişme eksenleri tespit edilecek. Ayrıca hazırlanan yol haritası ile kümelenme çalışmalarında yürütülecek faaliyetler belirlenerek bu konuda mali destek sağlayan kamu kurumlarına başvurularda bulunulacak. Bu çalışmaların bölgemiz için hayırlı olmasını diliyorum, katılımınız için teşekkür ediyorum.”

BAKA Antalya Yatırım Destek Ofisi Uzmanları Sadettin Dikmen ve Esra Alagöz’den oluşan BAKA ekibi, dünyadaki sağlık turizminin durumu, sağlık turizmi konusunda Batı Akdeniz’in avantajları, Türkiye’de devlet ile özel kurum ve kuruluşlarının hem fikir olmasına dikkat çekerek, UNDP işbirliğiyle sürdürülen kümelenme çalışmaları ve bundan sonra yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi.

BAKA, sağlık turizmi çalışmalarını tüm Batı Akdeniz bölgesine yaymaya yönelik hedefleri çerçevesinde, sağlık kuruluşları anlamında önemli potansiyeli olan Isparta’da saha çalışmaları kapsamında sağlık sektörünün önde gelen kamu ve özel sektör paydaşları ile birebir görüşmeler yapılacak. BAKA, Batı Akdeniz’de Sağlık Turizmi Kümelenme çalışmaları kapsamında saha çalışmalarının değerlendireceği bir toplantıyı önümüzdeki aylarda planlıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.