Sağlık Turizmi’ne 1 Milyon Dolar Teşvik

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın koordinasyonundaki Sağlık Turizmi Çalıştayı, kurumları kümelendirerek Ekonomi Bakanlığı’ndan 1 milyon Dolar teşvik ile güçlendiriliyor.

Yayınlanma:
Sağlık Turizmi’ne 1 Milyon Dolar Teşvik

ENGELLER VE AŞMA YOLLARI
Teşvik için sonbaharda başvuru yapılacak. Sağlık taraflarının hangi koşullarda bu teşvikten faydalanacağının yol haritası belirlendi. – Sağlık Turizmi mevzuatı üzerinde çalışılıyor. - JCI’ye (Ortak Uluslararası Komisyon) akrediteli kurumlar artırılacak.

TEŞVİK SONBAHARDA
Isparta, Antalya ve Burdur’un sağlık turizminden aldığı payı yükseltmek üzere oluşturulan Batı Akdeniz Sağlık Turizmi Çalıştayı düzenleyen BAKA, katılımcı firmalarla kümelendirme oluşturarak Ekonomi Bakanlığı’ndan 1 milyon Dolar teşvik isteyecek. Antalya’daki 50’ye yakın sağlık turizmiyle ilgilenen hastaneler, oteller, sigorta şirketleri, seyahat acenteleri ve ulaşım şirketlerinden oluşturulan kümelenmeyle, bakanlığın döviz kazandırıcı hizmetler teşviğinden en üst limit 1 milyon Dolar’a kadar yararlanmak için sonbaharda başvuru yapılacak.

PARA ALTYAPIYA HARCANACAK
Bu paranın sertifikasyon, ara eleman yetiştirilmesi, kurumsallaşma, yurt dışı pazar araştırması, danışmanlık gibi kalemlerde kullanılacağını açıklayan BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, teşvikten yararlanmak için gereken ihtiyaç analizi ile yol haritasının hazırlandığını söyledi. BAKA’nın öncelik tanıdığı sağlık turizmi üzerine 3 yıllık çalışmasıyla önemli bir yol kat ettiklerini vurgulayan Engin, “Devlet kuruluşu olarak sağlık turizmi potansiyeli olan kurumlar üzerinde şemsiye kuruluşuz. Bundan sonra netice almaya yönelip, bu kurumları bir arada tutmaya çalışacağız” diye konuştu.

ORTAK İRADE GEREKİYOR
Bugüne kadar 200’e yakın kişiyle görüşerek ortak irade oluşturup, bu iradeyi canlı tutmaya çalıştıklarını belirten Engin, “Sonuç almak için ortak çalışma kültürünü yaşatıyoruz. Yıkıcı değil, yapıcı rekabeti getirmeyi hedefliyoruz” dedi.

ENGELLER BELİRLENDİ
Çalıştayda yapılan görüşmelerde, sağlık turizminin yaygınlaşmasının önündeki engeller de netleşti. Firmalarla görüşme yaparak bu engelleri belirleyen BAKA Antalya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Alaattin Özyürek, Sağlık Turizmi Küme Çalışması Direktörü Sadettin Dikmen ve Küme Çalışma Uzmanı Esra Alagöz Kaya üçlüsü, çoğunluğu Ankara nezdindeki çözümler için çalışıyor.

İSTATİSTİKLER DOĞRU DEĞİL
Geçen yıl sağlık turizmi için İstanbul’a 25 bin 73, Kocaeli’ne 10 bin 947, Ankara’ya 7 bin 708 ve Antalya’ya 6 bin 579 turist geldiği açıklandı. Ancak bu rakamlar gerçeği yansıtmıyor. Çünkü Antalya’ya direkt uçamayan turist hastalar, İstanbul’da Türkiye’ye giriş yapıyor.

MEVZUAT YOKLUĞU
Sağlık turizminin önündeki en büyük engel de, ne Sağlık Bakanlığı’nda, ne de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sağlık turizmine yönelik mevzuatı olmaması. BAKA, en fazla bu problemi aşmak istiyor.

BAKIM SİGORTAMIZ YOK
Örneğin Alman vatandaşının sigorta primini ödeyerek hak ettiği evde bakım sistemi ve bakım sigortası Türkiye’de yok. Alman Sağlık Bakanlığı, bu sebepten vatandaşlarının evde bakım hizmeti haklarını Türkiye’de yararlanmasına onay veremiyor.

FATURALANDIRMADA GÜVEN PROBLEMİ
Çalıştayda üzerinde en fazla tartışılan bir konu da, sağlık hizmetlerinin faturalandırılmasındaki güvensizlik. Baş ağrısı için giden bir hastaya birçok gereksiz tetkik yapılarak 2 bin 500 Dolar fatura çıkartılmasının önüne geçilmesi için, TSE gibi sağlık kurumları arasında JCI’ye (Ortak Uluslararası Komisyon) akreditasyonlu kurum sayısını arttırmak öncelikli hedeflerden biri oldu. Antalya’daki 20 özel hastaneden sadece 2 tanesi JCI’ye akredite. Bu konuda sağlık hizmetlerinin alt ve üst limitini belirleyecek Sağlık Uygulamaları Tebliği oluşturulması fikri, rekabeti öldürmemek, piyasanın kendi kendini onarması ve adaptasyonunu sağlaması gerektiği görüşüyle reddedildi.

ŞİKÂYETTE SİNGAPUR MODELİ
Singapur’daki gibi sağlık hizmetlerinde etik dışı uygulamaları şikâyet etme merci olsun istendi. Böylece otel ile hastane arasındaki yılda belli sayıda hasta gönderme anlaşmasına dayanılarak, turiste gereksiz tedavi uygulanarak fatura kabartmaların önüne geçilecek.

PAKET PROGRAM
Kalp ameliyatı 5 bin Dolar demek yerine, içinde hava ve kara transferleri, konaklama ve rehabilitasyon hizmetlerini de kapsayan sağlık turizmi paketleri oluşturulma kararı alındı.

TANITIMDA MALEZYA MODELİ
Sağlık turizminin tanıtılması konusunda en dikkat çekici öneri ise, Malezya’daki gibi gelen her turistin pasaportunun arasına el ilanı koymak oldu. Sağlık kurumlarının reklam yasağının esnetilmesi konusunda görüş birliğine varıldı.

DİREKT UÇUŞ BİRİNCİ ŞİKÂYET
Sağlık Bakanlığı’nın sağlık turizmi yapmak için tavsiye ettiği 20 Körfez, Arap, Türki, Afrika ve Avrupa ülkelerinden direkt Antalya’ya uçuş yok. Kalp ameliyatı, böbrek nakli ya da yüz naklini daha ekonomik ve kaliteli hizmet anlayışında yaptırabileceği Antalya’yı tercih eden hasta turist, aktarmalı uçuş yüzünden saatlerce havalimanında beklemek ya da bavullarının peşine düşme zahmetine katlanmak istemiyor.

UCUZLUK YERİNE KALİTE ÖNE ÇEKİLSİN
Antalya’nın sağlık turizmi potansiyelinin tanıtılmasında, birçok ülkeye göre aynı tedavinin daha ucuza yapıldığı önerisi reddedildi. Bunun yerine dünyada ilk kez yapılan yüz nakli, kadavradan rahim nakli gibi dünya çapında ses getiren uygulamalar örnekleriyle Antalya’nın sağlık kalitesinin öne çıkartılması kararlaştırıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum