Sahipsiz Kaldık İsyanı

Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından verilen Üzüm Pazarı üzerindeki örtünün kaldırılması kararına karşı, Üzüm Pazarı Esnafı yaptığı kitlesel basın açıklaması ile yetkililerden çözüm istedi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 16 Nisan 2013 16:44
Sahipsiz Kaldık İsyanı



Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından Üzüm Pazarı üst örtüsünün kaldırılması kararı verildi. Karara karşı çıkan Pazar esnafı basın açıklaması yaparak yetkililerden ve siyasilerden destek istedi.

Pazar esnafı adına ortak açıklamayı okuyan Mehmet Çelik, “Isparta’mızın tek tarihi ve en eski çarşısı olan Üzüm Pazarı esnafları olarak ilimizi en işi şekilde temsil etmeye çalışıyoruz. Ne var ki; son iki yıldır sıkıntılı günler geçirmekteyiz. 1992 yılında biz esnafların başvurusu ile koruma altına alınan çarşımızın üstü 1996 yılında kapatıldı. Aradan geçen yıllarda arastamız bu üst örtüsü ile bütünleşi;, halkımızın olumsuz hava şartlarında sığındığı ve tercih ettiği bir yer haline geldi. Anlaşılmayan bir şekilde iki yıl önce bir süreç başladı. Yıllardır var olan, ne yapılırken ne de sonrasında hiçbir tepki görmeyen üst örtü ile ilgili olarak Antalya Anıtlar Kurulu söküm kararı verdi. Kültür Müdürlüğü tanıtım kitapçıklarında dahi üst örtüsü ile yer alan çarşımız hakkındaki bu karar hepimizi tedirgin etti. Hemen çözüm arayışına girildi. Durumumuzu Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Kültür Bakanlığı makamlarına arz ettik. İlimiz de ise Valilik, BelediyeBaşkanlığı ve Kültür Müdürlüğü ile görüşmelerde bulunuldu. İl Milletvekillerimizin hepsine konu aktarıldı. Ne yazık ki bir sonuç alınamadı” dedi.

Kararın iptali için Isparta İdare Mahkemesi’ne ardından da Anatalya Bölge İdare Mahkemesine başvurduklarını dile getiren Çelik, “Son çare olarak söküm kararının iptali için Isparta İdare Mahkemesi’ne ve sonrasında Antalya Bölge İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulunuldu. Hukuki süreç olumsuzluk ile geçtiğimiz günlerde neticelendi.Artık söküm noktasına gelindi. 20 yıldır yapılmayanlar ne oldu ise bir anda gündeme geldi. Altyapısı olmayan çarşımızın üst örtüsü kalkınca ortaya çıkacak olumsuzlukları düşünmek istemeyen biz esnafların maddi ve manevi kayıpları nasıl göz ardı edilecek. Söküm sonrası kan kaybı yaşayacak çarşımızın geleceğe bakışı artık net değil.Kapalı çarşı formatıyla AVM anlayışına direnen eski arasta her şeye rağmen yaşamak istiyor. 20 işyerinin yer aldığı ve yaklaşık 3 bin insana ekmek teknesi olan çarşının bu problemini acaba kim çözecek. Seçim zamanı tek tek işyerlerimizi dolaşan sayın vekillerimiz mi? İşte her kim ise sahip çıkacak bizim derdimizi dert kabul edecek ve çözmeye çalışacak gönülden bir el arıyoruz” ifadelerini kullandı.

Basın açıklaması sonrasında pazar içerisine mevcut örtünün kaldırılması durumunda asacakları bezleri gösteren pazar esnafı, pazar üst örtüsünün kaldırılması durumunda bezlerin sürekli asılı kalarak, kötü görüntüye sebep olacağını bildirdi.

Esnafın tepkisine destek veren CHP Isparta İl Başkanı Vedat Şenol’da “Isparta esanfının AVM’lerle direnişi var. bir çok sorunu var. kamu otoritesinin esanfın yanuında olmaması gerçekten üzücü. Esanfımızın bir çok derdi varken bir de bu tarihi pazarda böyle sorunların ortaya çıkması son derece sıkıntılı bir durum. Biz CHP olarak esanafımızın bu tepkisine destek veriyor ve konunun yakın takipçisi olmaya devam edeceğimizin bilinmesini istiyoruz” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum