Sahuru Atlama Orucu Ilık Suyla Aç!

Ramazan sıcak ve uzun günlere rastladı, oruç süresi 17 saate kadar uzadı. Sağlıklı beslenmenin önemine değinen uzmanlar uyarıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Temmuz 2013 11:51
Sahuru Atlama Orucu Ilık Suyla Aç!

Oruç tutarken sahur, iftar ve tek ara öğün olmak üzere üç öğün beslenmek önemli. Gün boyu açlığı engelleyecek öğün sahur olduğu için mutlaka sahura kalkılmalı. 
Açlık süresinin 16-17 saat olması sebebiyle besinlerle birlikte sıvı alımında da azalma oluyor. Bunun için iftardan sahura kadar olan sürede bol miktarda sıvı alınmalı. 
İftarda oruç ılık bir bardak suyla açılmalı. Soğuk su içmek, midede gaz ve hazımsızlığa neden olabilir. 
Sıvı alımını desteklemek için meyvenin kendi şekeri ile yapılmış olan kompostolar tercih edilebilir. 
Bilinenin aksine hamur işleri, ekmek, gözleme, börek, makarna gibi besinler karnı uzun süre tok tutmazlar. Bu besinlerin aniden çok tüketilmesi hem çabuk acıktırır hem de mide rahatsızlıklarına yol açabilir. 
Sahur ağır yemeklerden oluşursa, gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artıyor. Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalı ve sahur yemeğinde süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmeli. 
Beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek gıdalar yerine yine enerji veren ancak kan şekerini dengeli biçimde yükselten bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler tercih edilmeli. 
Yemekleri pişirme yöntemleri de çok önemli. Izgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalı. 
Kan şekerinin düşmesini engellemek için sahurda yavaş sindirilen ve besin değeri yüksek besinler tüketilmesinde fayda var. 
Tatlı ve meyve, yemeğin hemen ardından yenmemeli. Uzmanlara göre iftardan iki-üç saat sonra meyve veya tatlı tüketilebilir. Tüketilen meyveler kabuklu olursa bağırsağın düzenli çalışmasını sağlar. 
Kafeinli içecekler yerine süt, meyve suyu, ıhlamur ve bitki çayları tercih edilmeli. 
Hızlı yemekten kaçınmalı, yemekler yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yenmeli. 
Gün boyu hareketten kaçınmak alınan ve harcanan enerji arasındaki dengesizlik nedeniyle kiloya neden olur. Dengeli beslenmenin yanında iftardan sonra kalbi yormayacak 30-40 dakikalık yürüyüşler yapılmalı. 
Kabızlığı önlemek için kuru baklagil, kepekli tahıl gibi lif oranı yüksek gıdalar; ara öğünlerde ise meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler tercih edilmeli. 
Şeker, kalp ve böbrek hastalığı, yüksek tansiyon gibi kronik hastalıklara sahip ve düzenli ilaç kullanan kişiler, gebe ve emziren kadınlar, büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar sağlıkları açısından oruç tutmamalı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.