Said Nursi Tartışması Ulusal Basında Yer Buldu

Isparta İl Genel Meclisi Saidi Nursi'yi kentin tanıtımlarında kullanacak. Olaya tepki gösteren Atatürkçü Düşünce Derneği kararı mahkemeye taşımaya hazırlanıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 31 Mart 2012 13:22
Said Nursi Tartışması Ulusal Basında Yer Buldu

Isparta İl Genel Meclisi 6 Aralık 2011 aldığı kararla şehrin tanıtımında kullanılmak için yol kenarlarına tabelalar konulmasını ve bu tabelalarda bölgenin özelliğinin anlatılmasını kararlaştırdı.

İl Genel Meclisi’nin kararıyla Barla Beldesi anayol kavşağına, ”Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin yaşadığı topraklardasınız” sloganı yazılması oy çokluğu ile kabul edildi. Kararla ayrıca Keçiborlu Dörtyol kavşağına ve Gümüşgün kavşağına, “güller diyarından geçmektesiniz, Eğirdir yol kavşağına “bir elma bir ömre bedeldir” yine Eğirdir İlçesi ve Uluborlu İlçeleri sınırları içerisinde yol kenarlarına “Hamitoğulları’nın başkentine hoşgeldiniz”, Gelendost İlçe sınırları içinde “Miryakefelon zaferinin kazanıldığı topraklardasınız” yazılacak.

MAHKEMEYE TAŞINIYOR

Atatürkçü Düşünce Derneği Isparta İl Başkanı Mahmut Özyürek İl Genel Meclisi’nin kararını mahkemeye taşıyacaklarını açıkladı.

 Özyürek, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesine Atatürk Devrimlerine karşı çıkmış birikişinin ismi bir beldenin, bir ilin tanıtımında kullanılamaz. Biz bu kararı mahkemeye götüreceğiz. Yasal süreçte bu uygulamadan vazgeçilmez ise o tabelanın asıldığı gün gidip sökeceğiz” dedi.

Özyürek'in 23 Mart tarihinde valilik makamına yazdığı dilekçe şöyle: "Atatürkçü Düşünce Derneği Isparta Şubesi Yönetimi olarak “Isparta İli İl Genel Meclisinin Barla Kasabası Ana yol kavşağına,”Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin yaşadığı topraklardasınız” sloganı yazılması”nın kararlaştırıldığı ve Makamınızca da onaylandığı yolunda duyumlar aldık. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının “Başlangıç” kısmında, “Hiçbir faaliyetin Türk milli menfaatlerinin, Türk varlığının, Devleti ve ülkesiyle bölünmezliği esasının, Türklüğün tarihi ve manevi değerlerinin, Atatürk milliyetçiliği, ilke ve inkılâpları ve medeniyetçiliğinin karşısında korunma göremeyeceği ve laiklik ilkesinin gereği olarak kutsal din duygularının, Devlet işlerine ve politikaya kesinlikle karıştırılamayacağı;”

Halen yürürlükte olan 25.07.1951 tarih ve 5816 sayılı “Atatürk’ü Koruma Kanunu”nda, “Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret eden veya söven kimse bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” hükmü yer almaktadır.

TCK’nin 125. Maddesinde “bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilât ederek işlenmesi gerekir” denilmektedir.

Kaynak: Radikal

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum