SAMEKS Haziran Ayında Ekonomik Aktivitenin Canlılığını Gösterdi

SAMEKS Haziran Ayında Ekonomik Aktivitenin Canlılığını Gösterdi

Yayınlanma:
Güncelleme: 03 Temmuz 2017 20:53
SAMEKS Haziran Ayında Ekonomik Aktivitenin Canlılığını Gösterdi

Haziran ayı SAMEKS verileri İstanbul’da açıklandı. SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 1,0 puan azalarak 54,5 değerine geriledi. Endekste gözlenen bu azalışta hizmet endeksinin 1,3 puan azalarak 55,2 puana gerilemesi etkili olurken, sanayi endeksi de 0,4 puan azalışla 55,4 puana geriledi. Gözlenen azalışa rağmen SAMEKS’in 54,5 puanlık değeri, Türkiye’de ekonomik aktivitenin canlılığına işaret ediyor.

2017 yılı Haziran ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 1,0 puan azalarak 54,5 değerine geriledi. Endekste gözlenen bu azalışta hizmet endeksinin 1,3 puan azalarak 55,2 puana gerilemesi etkili olurken, sanayi endeksi de 0,4 puan azalışla 55,4 puana geriledi. Gözlenen azalışa rağmen SAMEKS’in 54,5 puanlık değeri, Türkiye’de ekonomik aktivitenin canlılığına işaret etti.

ÖZKUTLU: TÜRKİYE EKONOMİSİ YILIN 2. ÇEYREĞİNDE BEKLENTİLERİ AŞACAK      

MÜSİAD Isparta Şube Başkanı Selim Mustafa Özkutlu, Nisan ve Mayıs aylarında sırasıyla 53,5 ve 55,5 puanlık değerleriyle 2017 yılının ikinci çeyreğine ilişkin olumlu bir görünüm arz eden SAMEKS’in, Haziran ayını da 50 referans değerinin üzerinde tamamlandığını ve bu dönemde Türkiye ekonomisindeki canlılığın sürdüğüne işaret ettiğini belirterek;

“2017 yılının 1. çeyreğini 49,8 puan ortalamasıyla kapatan SAMEKS, böylece yılın 2. çeyreğinde 54,5 puanlık ortalamaya ulaştı.  Bu bağlamda yılın ilk çeyreğinde %5,0 ile beklentilerin üzerinde büyüyen Türkiye ekonomisinin, yılın ikinci çeyreğinde bu performansını aşacağını öngörebiliriz. SAMEKS’in hem sanayi hem de hizmet sektörüne ilişkin istihdam alt endekslerindeki artışların Haziran 2017 döneminde de sürmesi, Şubat ayında başlatılan “İstihdam Seferberliği” kampanyasının işgücü piyasalarındaki olumlu etkisinin devam ettiğini gösteriyor” şeklinde konuştu.

SANAYİ ENDEKSİNDE OLUMLU GÖRÜNÜM SÜRÜYOR

SAMEKS Sanayi Endeksi, 2017 yılı Haziran ayında, bir önceki aya göre 0,4 puan azalarak 55,4 seviyesine geriledi. Endeks, Ocak 2017 döneminde başlayan olumlu görünümünü Haziran ayında da sürdürdü ve 55,4 puanlık değeriyle sektördeki canlılığa işaret etti.

HİZMET ALT ENDEKSLERİNDEKİ ARTIŞLAR İSTİHDAMA OLUMLU YANSIYOR

SAMEKS Hizmet Endeksi; 2016 yılı Haziran ayında, bir önceki aya göre 1,3 puan azalarak 55,2 değerine geriledi. Önceki aya göre gözlenen bu yavaşlamalara rağmen alt endekslerde gözlenen artışların sürmesi, sektöre yönelik istihdama olumlu yansımaya devam ediyor.

TÜRKİYE EKONOMİSİ

Türkiye ekonomisi 2017 yılının 1. çeyreğinde %5 ile piyasa beklentilerinin oldukça üzerinde büyüme kaydetti ve Türkiye ekonomisinde pozitif büyüme sürecinin, hızlanarak devam ettiğini gösterdi.

İHRACAT VE İTHALAT VE DIŞ TİCARET AÇIĞI YÜKSELDİ

2017 yılı Nisan ayında ihracat, önceki yılın aynı ayına göre %7,4 oranında artarak 12,8 milyar dolara yükselirken, ithalat da %9,9 oranında artarak 17,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylece bu döneme ait dış ticaret açığı, önceki yılın aynı dönemine göre %16,7 oranında artarak 4,9 milyar dolara yükseldi.

CARİ AÇIK ARTTI

2017 yılı Nisan ayına ilişkin cari işlemler açığı, piyasa beklentilerine uygun bir şekilde, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre %17,6 oranında arttı ve 3,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Turizm sektöründen gelen toparlanma işaretlerine karşın cari açığın, sınırlı bir şekilde artmaya devam edeceğini tahmin ediliyor.

SANAYİ ÜRETİMİ ARTTI

Büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretimi, Nisan 2017 döneminde, bir önceki aya göre %2,3, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,7 artış kaydetti. Sanayi üretiminin %6,7 gibi yüksek bir oranda artış kaydetmesi, 2017 yılının 2. çeyreğine ilişkin, yılın ilk çeyreğinde gösterilen performansı da aşan, oldukça olumlu bir tablo sunuyor.

İŞSİZLİK İKİ AYDIR GERİLİYOR

Şubat, Mart ve Nisan dönemlerinin ortalaması alınarak hesaplanan Mart 2017 dönemi işsizlik rakamları, geçtiğimiz aya göre 0,9 puan azaldı, önceki yılın aynı ayına göre ise 1,6 puan arttı ve arındırılmamış veriye göre %11,7 seviyesinde gerçekleşti. Böylece işsizlik, 9 aylık yükseliş trendinin ardından üst üste ikinci ayında da geriledi.

Ayrıca, İstihdam Seferberliğinin etkilerinin yoğun bir şekilde görülmeye başlandığı bu dönemden itibaren işsizlik oranında kademeli bir düşüş bekleniyor.

ENFLASYONDAKİ ARTIŞ EĞİLİMİ SONLANDI

Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,45 olarak gerçekleşen TÜFE, önceki yılın aynı ayına göre %11,72 seviyesinde gerçekleşti ve böylece enflasyondaki 5 aylık artış eğilimi sona erdi.

DÜNYA EKONOMİSİ

2017 yılı Haziran ayında küresel ekonomideki temel gündem maddeleri FED’in politika faizini 25 baz puanı artırması ve Avro Bölgesi ekonomisinde toparlanma sürecinin hızlanması oldu.

Politika faizini beklentiler paralelinde 25 baz puan yükselterek %1-1,25 aralığına çıkaran FED, portföyünde tuttuğu varlıkları 2017 yılından itibaren aylık bazda 10 milyar dolar ile azaltmaya başlayacağını açıklarken, ekonomideki gelişmelerle birlikte bu tutarın 1 yıl içerisinde kademeli olarak 50 milyar dolara kadar çıkarılabileceğini açıkladı. Toplantı sonrası yayımlanan notta iktisadi faaliyete yönelik iyimser beklentilerin güç kazandığı görülürken; özel tüketim harcamalarının işgücü piyasalarındaki gelişmelerle birlikte son aylarda hızlı artış eğiliminde olduğu, yatırım harcamalarının ise canlandığı vurgulandı.

Avro Bölgesi’nde ise Nisan ayında işsizlik oranı %9,3 ile 2009’dan bu yana en düşük seviyesine gerilerken, İmalat PMI da Mayıs ayında 57,0 puan ile yaklaşık son 6 yılın en yüksek seviyesine çıkararak ekonomik aktivitedeki toparlanmanın hızlandığına işaret etti. Avrupa Merkez Bankası (ECB) ise gerçekleştirdiği para politikası toplantısında ekonomiyi destekleyici politikalarını korurken, beklentiler paralelinde politika faizinde ve varlık alım programının büyüklüğünde herhangi bir değişikliğe gitmedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.