Sanatın Özgürlüğe Açtığı Kapı

Uzun yıllardır Isparta’da resim-sanat eğitimi veren Erol Kökten’in önderliğinde açılan Isparta Eğitimciler ve Sanatçılar Derneği sanatı özgürce yaşayabilmeyi hedefliyor.

Yayınlanma:
Sanatın Özgürlüğe Açtığı Kapı

İnsanın sınırsız hayal gücünün, özgürce dışavurumunun sanat olduğunu söyleyerek yola çıktılar. Bir çok başarı elde ettiler. Çocuklarımızı, çocuk dünyalarının ayak izlerini takip ederek eğittiler. Bizde onların ayak izlerini takip ederek bir çok şey öğrenebiliriz, sanata dair, hayata dair…

Uzun yıllardır Isparta’da resim-sanat eğitimi veren Erol Kökten’in önderliğinde açılan Isparta Eğitimciler ve Sanatçılar Derneği sanatı özgürce yaşayabilmeyi hedefliyor.
Bir çok kursu var: resim, fotoğraf, tiyatro, dekoratif mum yapımı, hızlı okuma, stresle baş etme teknikleri, takı tasarım gibi... Daha da fazlalaşacak kurslar.

İÇ DÜNYAYA BAKMAYI ÖĞRETİYORUZ
“Biz sanatı kopyalayarak öğretmiyoruz, biz sanatkar bir bakış açısıyla hayata, topluma, insanın kendi iç dünyasına bakmasını öğretiyoruz burada. Bu yüzden sakin sakin ilerleyeceğiz ve dengeli adımlarla yürüyeceğiz” diye anlatıyor dernek kurucusu Erol Kökten.

TRAJİ KOMİK SUÇLAMA
Bir çok engellemeyle karşılaşmış bu güne kadar Erol Kökten. Dersinde resim çalıştırırken dinlettiği müziğe kadar soruşturmaya tabii tutulmuş. Öyle ki derste çocuklarla Pablo Picasso’nun Guernica tablosunun çözümlemesini yaparken ‘siyaset yaptığı gerekçesiyle’ şikayet edilmiş. Suçlu bulunmuş.

Suçu ise çocuklara tablonun anlamını yanlış lanse etmesiymiş. Öyle ya bir sanat eserinin tek bir anlamı vardır. Bu anlamın dışına çıkmak yasaktır. Çünkü o resim değildir, insanın hayal dünyası değildir, herkese kendi düşüncesini çağrıştırmaz. Onun tek bir anlamı vardır. Başka bir anlamının olamayacağı gibi büyük bir yanılgının eseri olanlar tarafından suçlu bulunmuş. Komik ve acı bir suçlama. Tek bir tablodan bir sürü anlam çıkarabilir insanlar. Bu insanın hayal dünyasıdır. Bir tablonun anlamı üzerine çocuklarla düşünen öğretmenin hatalı bulunması oldukça trajikomik bir tablo.

REST ÇEKTİ
Bu suçlamalardan sonra açtığı sanat evine REST (Resim Sanat Eğitimi) adını koymuş, özgürlüğün, insanlığın karşısında duran her şeye rest çekerek sanatı yaşayabilmek için. Şimdiki eğitimciler ve Sanatçılar Derneği REST’in devamı olarak faaliyete başlamış.

RESİM DİYE KOPYALAMAYI ÖĞRETİYORLAR
Kentte faaliyet gösteren bazı sanat kurumlarını da eleştiriyor Erol Kökten; “Çocuklara resim diye kopyalamayı öğretiyorlar. Bir resim veriyorlar bunun aynısını yap diyorlar bunu bir çocuğa yapıyorlar. Bir yetişkine veya resim sınavlarına hazırlanan öğrencilere yapabilirler.

Fakat bir çocuğa bunu yaptırmak onu köreltmekten, yaratıcılığını öldürmekten başka bir şey değildir. Bunu sanatı bilen herkes bilir. Ama maalesef ki bazı sanat kurumları bunu bilmiyorlar veya umursamıyorlar. Çocukları makineleştirmek hoşlarına gidiyordur beklide.

TEKRAR ÇOCUK OLMAK
İşte biz burada devreye giriyoruz. Derneğimizde çocuklara kendi hayal güçlerini özgürce yansıtmalarını gösteriyoruz. Sonrada onların o muhteşem dünyalarını izliyoruz ve biz o çocuklardan öğreniyoruz.

Tekrar çocuk olmayı, insanlığın o masumiyetine ulaşmayı öğreniyoruz. Yani hem çocuklar hem biz özgürce hayal dünyamızı yaşıyoruz burada. Kartpostal resimler yapılamaz biz düşünceyi devreye koyarak, resim yapmayı sanat yapmayı öğretiyoruz. Amacımız sanata dair olan önyargıları kaldırmak, sanatı dar kalıplardan çıkarmaktır.” diyor.

SANAT MUTLULUK OYUNCAĞI DEĞİLDİR
Bütün eleştirilere sesini çıkarmadığını anlatıyor Kökten; “Ben yaftalanıp durdum ama hiç sesimi çıkarmadım. Amacımız belli çünkü Isparta’ya Ispartalılara hizmet etmek sanatı ideolojiden uzaklaştırmak. Sanatı dar kalıplara koyanların algılarını kırıp parçalamaktır. Sanat İnsanı mutlu edecek bir oyuncak değildir. Sanat sorgulayan insanı yetiştirir. Sanatla ilgilenen insan sorgulamayı öğrenir, sorgulayan insanda özgürlüğe kavuşur. Biz sorgulayan insanları yetiştiriyoruz burada.

SANATÇININ İDEOLOJİSİ YOKTUR
Sanatçı normal insanın göremediğini görür haksızlığa karşı çıkar. Sanatçının ideolojisi yoktur bu sanatın püf noktasıdır. Tarafsız bir gözlükle, topluma yapılan yanlışı görüp onu ifade eder sanatçı. Biz derneğimizde haksızlığa karşı çıkmayı bilmeyi, hayal dünyasını özgürce anlatabilmeyi sanatla öğretiyoruz” diyor Erol Kökten.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum