Sarışınlar Risk Altında

Yaş ilerledikçe özellikle kadınlarda kemik erimesinin artmasına paralel olarak kalça kırığı oluşma sıklığında ciddi artışlar görülüyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 20 Nisan 2013 15:10
Sarışınlar Risk Altında

Yapılan araştırmalar, yaşam boyu osteoporoza bağlı kırık görülme oranının erkeklerde yüzde 15-20, kadınlarda yüzde 40-50 olduğunu gösteriyor. Kalça kırıkları sadece yaşa bağlı olarak değil, geçirilen travmalar, düşmeler sonucu da oluşup hayatı tehdit eden boyutlara varabiliyor. Sarışın, ince ve solgun derili olanların osteoporoz riski altında olduğunu söyleyen Liv Hospital Kalça Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Aykın Şimşek “Cerrahi tedavi bilgi, deneyim ve donanım gerektirir. Deneyimli bir ekip tarafından yapılacak olan eksiksiz planlanmış, doğru implant seçilmiş bir ameliyat, hastanın sağ kalım süresini ve yaşam kalitesini olumlu etkiler” diyor.

SARIŞINLAR DEZAVANTAJLI
Kimler osteoporoz riskiyle karşı karşıya?
Yaşlılar: Bağırsak kalsiyum emiliminin azalması
Genetik faktörler: Ailede osteoporotik kırık hikayesi olması, beyaz ırk, sarışın, ince ve solgun derili olmak, 58 kilodan zayıf olmak
Hormonlar: Kadın olmak, erken menopoz, geç ergenlik diyebilir miyiz, doğum yapmamış olmak
Beslenme: Düşük kalsiyum ve D Vitamini alanlar
Yaşam şekli: Hareketsiz yaşam, sigara ve alkol kullanımı, fazla kahve tüketimi, güneş ışığından faydalanmama)
İlaçlar ve hastalıklar: (Glikokortikoid kullanımı, heparin, metotreksat, şeker hastalığı, romatizmal hastalıklar)

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.