Satrançta Erken Yaş Tavsiyesi

Hamle Satranç Eğitim Merkezi yöneticisi Onur Başar, satranç eğitimlerine ilkokul düzeyinde başlanmasını tavsiye ederek, satrancın zeka gelişimi ile doğrudan bir bağlantısı olduğunu hatırlattı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 26 Eylül 2017 14:21
Satrançta Erken Yaş Tavsiyesi

Satranç Eğitimi ve önemi ile ilgili bilgi veren Hamle Satranç Eğitim Merkezi Sahibi ve aynı zamanda hocası olan Onur Başar “ ilkokul birinci kademede satranç dersleri tavsiye diyoruz. 12 yaştan önce satranç öğrenilmesinin eğitime ve zeka gelişimine yaptığı katkıların araştırmalarla kanıtlandığını doğrudur” dedi.  

Sporcu olmak, Avrupa, dünya şampiyonu olmak açısından bakıldığında, bunun için öncelikle yetenek gerektiğini bildiren Onur Başar “Bir kere satrancı zekiler oynar düşüncesi doğru değil. O zaman basketbolu da sadece uzun boylular oynardı, yüzmeyi de sadece kaslı olanlar yapardı, öyle değil. Hidayet Türkoğlu doğduğu zaman 2 metre 10 santimetre boyunda değildi, basketbol oynadığı için boyu uzadı. Satranç oynadığı için de insanların zekası gelişiyor.

O yüzden yetenek dediğimiz şey sadece zeka değil. Mutlaka zekanın önemli katkısı var ama yaratıcı olmak da önemli. Dünya, Avrupa şampiyonu iyi bir satranççı olmak için, 5, 6 ya da 7 yaşında bu spora başlanmasını tavsiye ediyoruz. Ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi satranca kaç yaşında başlanabileceği özellikle velilerin merak ettiği bir konu. Her türlü eğitim konusunda başlangıç yaşı düşme eğilimi göstermekte.

Bunun satranca yansıması da doğal. Veliler satrancın faydalarından olabildiğince erken yararlanmak istiyor.  Satranç oynamayı 4-5 yaşında öğrenen ve parlak bir kariyerle devam eden ustaların şampiyonların hikayeleri ünlüdür. Satranç dehası Kübalı Jose Roul Capablanca satranç oynamayı 5 yaşında babası ve arkadaşının oyunlarını izleyerek kendi başına öğrenmiştir. Bir başka çocuk dahi Reshevsky yine o yaşlarda oynamayı öğrenmiş ve henüz 9 yaşında aynı anda pek çok kişiye karşı başarıyla oynayabilmiştir. Bunlar şüphesiz istisnai başarılar ama 5 yaşındaki çocukların satranç oynamaya başlaması zor değil. 

Çocuğa satrancı ne kadar erken öğretmeye çalışırsanız süreç o kadar uzun sürecektir. 7 yaşındaki bir çocuk satranç oynamayı ortalama 1 saatte ve tek derste iyi bir öğretmenin özel dersi ile öğrenebilir. 6 yaş için ise bu süre birer saatlik 2 derse yükselebilir. 5 yaşa öğretmek ise 4-5 ders sürebilir. Eğer satranç oynamayı öğrenme sürecinin sıkmadan gerçekleşeceğini düşünüyorsanız öğrenme sürecini başlı başına bir eğitim olarak görebilirsiniz. Çocuğun dikkatini toplayarak taşların hareketini kavramaya çalışması başlı başına bir dikkat dersi olabilir. Şüphesiz satranç oynamayı öğrendikten sonra öğrencinin kazanacağı pek çok meziyet vardır. 

5 yaşa satranç eğitimi kesinlikle bu konuda tecrübe sahibi öğretmenler tarafından yapılmalıdır. Aksi halde çocuğunuzu üzer ve belki de ileride satranca merak duymaz hale getirebilirsiniz. Aile içinde satranç oynanıyorsa ve çocuk kendiliğinden oynamayı öğrenmeye çalışıyorsa bu başlamak için iyi bir sebep olabilir ama yine de eğlenceli ve kısa süreli parça parça eğitimle ilerleme sağlanmalıdır. Ailede satranç oynanmazken bir anda satranç takımını önüne atıp çocuğa öğretmeye çalışmak yanlış bir davranış şüphesiz. Öncelikle çocuk bu oyunu gözlemlemeli. Tarafların birbirlerinin taşlarını yediğini görmeli ve kendisinde de buna benzer istek uyanmalıdır” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.