Sayaç Değişiminde Ücret Ödenmeyecek

Kamuoyunda yoğun tartışma konusu olan elektrik sayaçlarının değişimi ile ilgili belirsizlik EPDK’nin hazırladığı yönetmelikle taslağı ile sona erecek.

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Ekim 2013 11:27
Sayaç Değişiminde Ücret Ödenmeyecek

Zaman'dan İsmail Altunsoy'un haberine göre Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) hazırladığı yeni yönetmelik ile elektrik sayaçlarının değişimi yeniden düzenleniyor.

Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinde yapılacak olan değişiklik taslağına göre aboneler, yeni elektrik sayaçları için herhangi bir ücret ödemeyecek. Dağıtım şirketi, abonelerin eski sayaçlarını ‘iz bedeli’ (temsili değer) karşılığında devralacak. Şirketler, sayaç bedellerini yatırım maliyetlerine ekleyecek. Yönetmeliğin kısa süre içerisinde yürürlüğe gireceği belirtiliyor. Sektör kaynakları, ‘iz bedeli’yle ilgili ‘1 TL gibi çok düşük tutarda temsilî bir rakam’ bilgisini verdi.

ÖZELLEŞMELER SONRASI HIZLA DEĞİŞİM BAŞLADI
Elektrik sayaçlarının değişimi, kamuoyunda yoğun tartışma konusu olmuştu. Daha önce EPDK’nın belirlediği ücret karşılığı değiştirilen sayaçlar, dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesiyle beraber hızla değiştirilmeye başlandı. Şirketler sayaçların eski olduğunu ve yanlış ölçüm yaptığını ileri sürerken aboneler şirketlerin para kazanmak için sayaç değişimi yaptığını iddia etmişti. Tartışmalar üzerine konu TBMM gündemine taşındı. Enerji Bakanı Taner Yıldız, TBMM’de sayaç bedelleriyle ilgili soru önergesine ‘mevzuat değişikliği yapıldığı ve artık abonelerin herhangi bir bedel ödemeyeceği’ cevabını verdi. EPDK’da ağustos 2013’te, ‘abonelerden hiçbir şekilde sayaç bedeli alınamayacağı ve şirketlerin sayaç maliyetini yatırım harcamalarına ekleyeceğini’ karara bağladı.

STANDARTLARI SAĞLAYAN BİR SAYAÇ
EPDK’nın hazırladığı yönetmelik taslağına göre, elektrik sayaçlarının güvenliğinden abone ve dağıtım şirketi müteselsilen (ortak) sorumlu olacak. Ayrıca, şirketler abonelerden tamir, bakım, değişim adı altında herhangi bir bedel alamayacak. Yönetmeliğin sayaç kontrolleriyle ilgili bölümü şöyle: 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu ve bu kanuna ilişkin ikincil mevzuat çerçevesinde periyodik muayene süresi sebebiyle değiştirilmesi gereken tüketici mülkiyetindeki sayaç, ilgili sayacın mevcut mevzuat çerçevesinde belirlenen standartları taşımaması durumunda; söz konusu sayaç yerine, dağıtım şirketi tarafından standartları sağlayan bir sayaç takılır.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.