SD Havalimanı Havacılıkta Cazibe Merkezi Olacak

BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin ile Süleyman Demirel Üniversitesi CAD/CAM Araştırma Müdürü Yrd.Doç.Dr. Oğuz Çolak biraraya geldi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 20 Ağustos 2011 10:57
SD Havalimanı Havacılıkta Cazibe Merkezi Olacak

Havacılık sektöründeki yatırımlar için bedelsiz arsa tahsisinin yapıldığı belirtilen görüşmede, Uluslararası Süleyman Demirel Havalimanı'nın (SD Havalimanı) organize sanayi bölgesinin hemen yanında olması, bütün uçakların inebileceği kalitedeki pisti, Kara Havacılık Okulu'nun taşınacak olması, Antalya Havalimanı'na yakınlığı, sivil havacılık okulu ve uçak boyama hangarları ile havacılık sektöründe yatırımcılar için cazibe merkezi olabileceği ele alındı.

Isparta ve Burdur'un ortak havaalanı Uluslararası SD Havalimanı ve bölgenin havacılık sektöründe önemli merkez olması analizlerinin yapıldığı toplantı BAKA'da gerçekleşti. SDÜ CAD/CAM Araştırma Müdürü Yrd.Doç.Dr. Oğuz Çolak, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin ile Isparta YDO Koordinatörü Ali Galip Bilgili biraraya geldi. YDO Koordinatörü Bilgili, SD Havalimanı'nın uluslararası uçuşa açık, bütün uçakların inebileceği kalitedeki pisti, Kara Havacılık Okulu'nun Isparta'ya taşınacak olması, Antalya Havalimanı'na yakınlığı, sivil havacılık okulunun ve uçak boyama hangarlarının faaliyete başlamış olması, Antalya-İstanbul otoban ve hızlı tren hattının havalimanı yakınından geçecek olması, Isparta'ya 3 saatlik uçuş mesafesindeki hava trafiğinde 7 binden fazla uçağın uçması, ideal iklimi gibi ayrıcalıkları olduğu bilgisini aktardı.

Organize Sanayi Bölgesi'nin havalimanın yanında olması ve havacılık sektöründeki yatırımlar için bedelsiz arsa tahsisinin yapılabileceğini hatırlatan BİLGİLİ, uluslararası sertifikası olan uçak bakım hangarlarının 3 saatlik uçuş mesafesinde büyük bir pazara girme avantajları olduğunu söyledi. Bilgili, Körfez'deki bir uçağın bakımı için 9 ay sonrasına gün alınarak 7-8 saatlik uçuş mesafesindeki Fransa, Almanya ve İngiltere'ye gidilebildiği bilgisini verdi.

ULUSLARARASI HAVACILIK FUARI

Havacılık sektörünün Isparta'nın en önemli gelişme eksenlerinden biri olacağını hatırlatarak bunun altyapısının da öncelikle eğitimle mümkün olabileceğini vurgulayan BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, bu kapsamda SDÜ Rektörlüğü ile görüşerek Isparta'da Havacılık Fakültesi kurulmasını önerdiğini belirtti. Engin, kurulacak fakültede sadece uçak mühendislerinin değil aynı zamanda havalimanı yer hizmetleri ve uçak bakımı ile ilgili teknik okulların, havacılık işletmeciliği ile ilgili bölümlerin olması gerektiğini ve THK'nın da pilot yetiştirmek üzere Sivil Havacılık Okulu açmasının faydalı olacağını söyledi. Genel Sekreter Engin, SD Havalimanı'nda 'Uluslararası Havacılık Fuarı' düzenlenebilmesi için de gerekli alt yapı çalışmalarının uzun vadede yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

SDÜ CAD/CAM Araştırma Müdürü Oğuz Çolak da, araştırma merkezi olarak uçak yedek ve yan sanayi parçalarını imal etmek isteyen firmalara teknik destek verebileceklerini söyledi ve Boeing, Airbus gibi firmaların sadece montaj yaptıklarını uçak parçalarını binlerce firmaya yaptırdıklarını sözlerine ekledi. Ancak, uçak yedek parçası imalatını düşünen firmaların uluslararası sertifikaya sahip olmaları Boeing ve Airbus'ın onayını almaları gerektiğini, bu yüzden bu işin en kolay yolunun sertifikalı yabancı bir ortak bularak fason üretim yapmak olduğunu belirten Çolak, otomotiv yan sanayinde oldukça gelişen Türkiye'nin bu alanda da kısa zamanda başarılı olacağına inandığını ve otomotiv sektöründeki firmaların uçak yan sanayi imalatına daha yatkın olduklarını vurguladı.

Genel Sekreter Engin, Isparta'ya havacılık sektöründe yatırım yapmayı düşünen herkese kapılarının açık olduğunu, bedelsiz arsa tahsisi ve sertifikalı yabancı ortak bulunması konusunda Üniversite-Sanayi işbirliği ile daima destek olacaklarını vurguladı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.