SDÜ Asya’nın Yükselişini Gördü!

SDÜ Asya’nın Yükselişini Gördü!

Yayınlanma:
Güncelleme: 13 Kasım 2018 16:11
SDÜ Asya’nın Yükselişini Gördü!

SDÜ’de küresel ölçekte güç dengelerini yeniden biçimlendirecek unsurlardan biri hâline gelen Asya ve Pasifik Bölgesi için, Türkiye'nin bölge odaklı dış politikasına akademik katkı sağlayacak Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu.

Süleyman Demirel Üniversitesi, küresel ölçekte güç dengelerini yeniden biçimlendirdiği ifade edilen ve dünyanın jeopolitik merkezlerinden biri haline gelen Asya ve Pasifik Bölgesi'ne ayna tutuyor. SDÜ Rektörlük genel şemsiyesi altında kurulan Asya ve Pasifik Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, İran'dan Rusya'ya, Kazakistan'dan Hindistan'a, Çin Halk Cumhuriyeti'nden Singapur'a kadar geniş coğrafyada içerik üretecek.

BÖLGE İLE İLGİLİ YETERLİ ARAŞTIRMACI YOK
SDÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Özlem Demirkıran, Asya- Pasifik Bölgesi'nin yükselişte olmasına karşın Türkiye'de bu alanda çalışan yeterli araştırmacının bulunmaması sebebiyle kurulduklarını ifade ederek şu açıklamaları yaptı:
“Jeopolitik konumları ve sahip oldukları doğal kaynaklar dolayısıyla Ortadoğu ve Orta Asya, dünyanın gözünün üstünde olduğu, büyük güç mücadelelerine sahne olan ve dolayısıyla merak edilen bölgeler olmuştur.
Diğer taraftan Japonya'yla başlayan sonrasında Güney Kore, Singapur, Çin ve ASEAN ülkelerinin de ekonomik anlamda önemli ilerlemeler kaydetmesiyle belirgin hale gelen Asya'nın yükselişi uluslararası ilişkilerdeki güç merkezinin Atlantik'ten Asya'ya özellikle de Asya-Pasifik'e kaymasına neden olmuştur.

Bu gelişmeler bölgeye yönelik ilginin artmasını da beraberinde getirmiştir. Türkiye'de de son yıllarda Asya ve Pasifik'e duyulan merak artmıştır. Fakat halen özellikle bölge ile ilgili çalışan yeterli sayıda uzman bulunduğu söylenemez.

Merkez olarak Ortadoğu, Orta Asya, Güneydoğu Asya gibi Asya’nın tüm alt bölgeleri ve özellikle de Asya- Pasifik ülkeleriyle ilgili çalışmalar yapmayı ve yayınlamayı, projeler üretmeyi, konferanslar, seminerler düzenlemeyi ve ihtiyaç duyulan uzmanların yetiştirilmesine katkı sağlamayı hedeflemekteyiz.

Bölge ülkelerinden gelen pek çok lisans ve lisansüstü öğrenciyi de konuk eden Süleyman Demirel Üniversitesi bünyesinde kurulan Merkezimiz, bölgeyi bilen insanlarla bu bölgeyle ilgili çalışan araştırmacıları bir araya getirme çabasındadır.”

TÜRKİYE'NİN DIŞ POLİTİKASINA
KATKI SAĞLAMAYI HEDEFLİYORUZ
Merkez Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Özlem Demirkıran, önümüzdeki dönemde bu ülkelerin Türkiye'de ve üniversitemizde daha iyi tanınması ve aynı şekilde ülkemizin ve üniversitemizin de bu ülkelerde tanınması için etkinlikler planladıklarını söyledi. Demirkıran, “Merkezimiz öncülüğünde ve işbirliğiyle yapılacak çalışmalar ve etkinlikler vasıtasıyla, Türkiye'nin bölgeye yönelik yaklaşım ve politikalarına da akademik katkı sağlamayı hedefliyoruz.”dedi.

Yükselen Asya- Pasifik için eğitim içerikleri oluşturularak bölgeyi çok iyi tanıyan uzmanların yetiştirileceğine vurgu yapan Demirkıran, hakemli dergi yayınlanacağını yurt içi ve yurt dışında bu alanda çalışan kurum ve kuruluşlarla işbirliği olanaklarının geliştirileceğini de sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.