SDÜ Bölgede Sık Görülen İki Hastalığı Mercek Altına Aldı

Süleyman Demirel Üniversitesi Nörolojik Bilimler Araştırma ve Uygulama Merkezi kalsiyum fazlalığı nedeniyle bölgede sık görülen ağrı semptomlarını fareler üzerinde deney yaparak azaltmayı başardı

Yayınlanma:
Güncelleme: 25 Temmuz 2012 12:32
SDÜ Bölgede Sık Görülen İki Hastalığı Mercek Altına Aldı

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Nörolojik Bilimler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Nazıroğlu, tıp alanında çok karşılaşılan iki hastalığa karşı başlattığı çalışmanın birini tamamladı.

Nazıroğlu, kalsiyum fazlalığına bağlı olan ve daha çok insan vücudunun bel kısmında ortaya çıkan ağrıları 4 gruba ayrılmış 28 genç fare üzerinde yaptığı deneyle azaltmayı başardı.

Bu sayede kısa adı NAC olan N-acetylcysteine vitamininin kalsiyum fazlalığından kaynaklanan bel ağrılarına iyi geldiği tespit edildi.

İŞTE O DENEY

Prof.Dr.Nazıroğlu, fareler üzerinde yaptıkları deneyi de şöyle anlattı.

“Hücre içine aşırı kalsiyum girişi olduğunda ağrı fazlalaşır. Biz bu ağrıları azaltmak için bilimsel bir araştırma yaptık. Çalışmamızda NAC vitaminin etkisi de araştırıldı. Önce 28 genç fareyi 4 gruba ayırdık. Birinci grupta sağlıklı farelerin bel sinir hücrelerini aldık. İkinci gurupta ise bel ağrısı oluşturduk. Üçüncü grupta da bel ağrısı oluşturup NAC vitamini verdik. Dördüncü ve son grupta ise farklı tür ağrı kesicilerle bel ağrısı oluşturuldu, NAC vitamini verildi. Çalışma tamamlandığında fare gruplarını incelemeden geçirdik. Hücre içine kalsiyum iyonu akışıyla ilgili analizler de yaptık. Ve NAC vitamininin bel ağrısı verilen farelerde etkili olduğunu gözlemledik“

TUBİTAK ÇALIŞMAYI ÖDÜLLENDİRDİ

Fareler üzerinde yapılan deneyle bel ağrılarına 1 yıllık bir çalışmayla çözüm olan vitamini tespit eden Prof.Dr.Nazıroğlu ve ekibinin üstün başarısı TUBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu)tarafından da ödüllendirildi.

SDÜ Nörolojik Bilimler Araştırma ve Uygulama Merkezi (NÖROBAM) sinir hastalıklarının oluşumu ve tedavi yöntemleri üzerine araştırmalar yapılıyor. 2009 yılında kurulan merkez Prof. Dr. Nazıroğlu önderliğinde sinir sistemi hastalıklarına çözüm üretmeyi amaçlıyor.

SIRADA MS HASTALIĞI VAR

Öte yandan daha çok kadınlarda görülen MS (Multipl Skleroz) hastalığına yönelikte çalışma başlatan merkez hastalardan kan örnekleri almaya başladı. Kadınların erkeklere göre daha fazla oranda yakalandığı MS hastalığının sebebi araştırılacak. Prof.Dr.Nazıroğlu bu konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Beyin ve omuriliğin (merkezi sinir sisteminin) bir hastalığıdır. MS beynin görme, konuşma, yürüme gibi fonksiyonlar üzerindeki kontrol kabiliyetini bozar” dedi.

KİMLER MS’E YAKALANIR?

Belirtiler genellikle 20-40 yaşları arasında ortaya çıkar. 15 yaşın altında ve 50 yaşın üstünde nadiren görülür.Kadınlar erkeklere göre daha fazla oranda MS’e yakalanırlar.

MS’İN BELİRTİLERİ

Belirtileri kişiden kişiye değişir. MS belirtileri şunları içerir:

• Göz bozukluğu: Çift görme veya gözün irade dışı hareketi

• Vücudun herhangi bir bölgesinin kısmen veya tamamen felç olması

• Ellerin Titremesi

• Mesane ve kalın barsak kontrolunun kaybı

• Sendelenme veya denge kaybı

• Dilde peltekleşme gibi konuşma bozuklukları

• Aşırı halsizlik veya kendini alışılmamış biçimde yorgun hissetme

• Koordinasyon bozukluğu

• Uyuşma veya karıncalanma hissi

• Ayakların belirgin şekilde sürüklenmesi

Başlangıç belirtileri genellikle hafiftir ve tedavi edilmeden kaybolurlar. Fakat zaman ilerledikçe bunlar daha sık ve daha ağır olabilir.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.