SDÜ Isparta’da Kaya Gazı Arayacak

Süleyman Demirel Üniversitesi Yenilenebilir Enerji Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi (YEKARUM) Müdürü Prof. Dr. İbrahim Üçgül, dünyanın alternatif enerji olarak kullandığı kaya gazı rezervlerinin Isparta’da da bulunduğunu söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Temmuz 2012 15:12
SDÜ Isparta’da Kaya Gazı Arayacak

Dünyanın en büyük petrol tüketicilerinden biri olmasına rağmen "Petrol var mı? Yok mu?" tartışmalarının devam ettiği Türkiye'de yeni petrol çalışmaları için kolların sıvandığını bildiren Üçgül, Isparta’da kaya gazı baseninin bulunduğunu açıkladı. Isparta’da önemli rezervlere ulaşılabileceğini bildiren Üçgül, kaynak yetersizliğinden dolayı rezerv çalışması yapamadıklarını söyledi.

REZERV 9 BUÇUK MİLYAR TONA ULAŞTI

Dünyada, petrol ve doğalgazın alternatifi olarak gündeme gelen Kaya, ülkemizdeki rezervinin yaklaşık 9 buçuk milyar tona ulaştığı kaydeden Üçgül, “Kaya gazı son zamanlarda hem Türkiye’nin hem de dünyanın gündemine gelen önemli bir ana kaynağımız. Kaya gazının içinde petrol ve türevleri mevcut. Kaya gazının dünyadaki rezervin doğalgaz, kömür ve petrol yanında büyük bir potansiyeli mevcut. Bundan 10-15 sene önce rezervin yaklaşık 3 milyar ton olduğu düşünülüyordu ancak son yapılan ve bulunan kaynaklarla beraber bugün için 9 buçuk milyar ton Türkiye’de rezerv olduğu saptanmıştır” dedi.

Türkiye’de bu tür kaynakların bulunduğu yerde rezervin belirlenmediğine dikkat çeken Üçgül, Isparta’da kaya gazı varlığının bilindiğini ancak rezerv çalışması yapılmadığına işaret etti.

DEVLET DESTEĞİ ŞART

1 tonundan 50 kg petrol elde edilen kaya gazıyla ilgili YEKARUM olarak 2003-2005 yılları arasında çalışma yaptıklarını söyleyen Üçgül, “Ancak kaynak tespiti potansiyelin belirlenmesi oldukça pahalı bir yatırım olduğu için çalışmamız yarım kaldı. Bu konuda devletin, üniversiteler ve sanayinin 3’lü bir işbirliği şeklinde çalışması olursa ekonomik petrol elde edilebilir” diye konuştu.

DIŞA BAĞIMLILIK AZALACAK

Bu gazın bir an önce ekonomiye kazandırılması gerektiğini belirten Üçgül, “Kaya gazı çıkarılmasıyla piyasada eksen değişimi olacak. Dışa bağımlılık yüzde 25 azalacak. Kaya gazı rezervlerinin çıkarılmasının ülke ekonomisine ciddi bir katkıda bulunacaktır” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.