SDÜ Isparta'ya Hayati Bir Kapı Açıyor

SDÜ Isparta'ya Hayati Bir Kapı Açıyor

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Nisan 2018 17:45
SDÜ Isparta'ya Hayati Bir Kapı Açıyor

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Keçiborlu Sivil Havacılık Yüksekokulu ile Isparta- Antalya ve Burdur'a ''İstikbal Göklerdedir'' rotası çiziyor. ''Havacılık Yönetimi Bölümü açılış onayı alındı. Bu ''Havacılık Lojistiği''nin Isparta'da konuşlanmasının kapısını açacak. Isparta, Antalya ve Burdur'un ayrı ayrı ürün desenleri var. Isparta'nın zirai ürünlerini; Burdur'un süt ve hayvancılığını, Antalya'nın turizmine; hizmet sektörüne sunamazsanız gelir bir başkası doldurur. Onun için şimdiden planlama yapılmalı''

Keçiborlu Sivil Havacılık Yüksekokulu yapımı hızlı bir şekilde devam ediyor. Kurucu Müdür Doç. Dr. İbrahim Üçgül, Sivil Havacılık Yüksekokulunun inşa sürecinden Isparta, Antalya ve Burdur'a kazandıracağı artı değerler ve fırsatlara; Uzay Havacılık Fakültesi hedefinden katma değeri yüksek imalât yatırımlarına kadar genel şemsiyede sorularımıza yanıt verdi. 

SDÜ Keçiborlu Sivil Havacılık Yüksekokulu için Yükseköğretim Kurulu'ndan onay alındı. Şu an devam eden yapım süreci hakkında bilgi paylaşabilir misiniz?

Üçgül: Keçiborlu Sivil Havacılık Yüksekokulu ihalesi 17 Kasım 2017 tarihinde yapıldı. Sözleşme 17 Ocak 2018 tarihinde imzalandı. Yapı, bodrum + 4 olmak üzere 5 kattan oluşacak. 6 bin 282 m2 yerleşkeye sahip. İnşaat oturma alanı 5 bin 018 m2. Toplam inşaat yükü ise 32 bin 728 m2. 12 derslik, 8 laboratuvar, 4 atölye, 1 yemekhane, 1 konferans salonu, 1 kütüphane ve 1 hangar bulunuyor. Öğrenci kapasitesi 696. Simülasyon eğitimlerinde de kullanılabilecek total 96 kişilik 2 adet bilgisayar laboratuvarı da hâlihazırda mevcut.

Uçak- Gövde- Bakım Bölümü ve Anabilim Dalı Başkanlığı,-Uçak Elektrik- Elektronik Bölümü ve Anabilim Dalı Başkanlığı, Havacılık Yönetimi Bölümü ve Anabilim Dalı Başkanlığını kurduk. Uçak- Gövde- Bakım Bölümü için 1 Öğretim Üyesi de aldık. Şu an Millî Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile bir anlaşması var. Yurtdışında adımıza öğretim üyesi yetiştirmek üzere bir programı var. Yani bizim adımıza yurtdışında doktoralarını yapıp okulumuza dönecekler. Şu an SDÜ Keçiborlu Sivil Havacılık Yüksekokulu inşa ediliyor. 

Nitelikli bir okul olduğu için de biz sadece YÖK'e değil Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün (SHGM) normlarına da bağlı olarak yürüteceğiz çalışmalarımızı. Şartları yerine getirdikten sonra ''Tanınmış Okul'' için başvuru yapacağız. Bu süreçten sonra öğrenci almaya başlayacağız. Biz şu an yapılaşmaya öncelik verdik. Fiziki ve teknik altyapıyı konuşlandırıyoruz. Bina, hangar, atölye, laboratuvar vs… ''Tanınmış Okul'' için SHGM'nün çok temel şart ve göstergeleri var. 

Isparta'da ''Havacılık Kümelenmesi'' bağlamında çok güçlü enstrümanları var. Şimdi de lisans düzeyinde yüksek nitelikli bir bilim yuvası inşa ediliyor. ''Havacılık Isparta açısından en doğru rotalardan birisidir'' diyebilir miyiz?

Üçgül: Elbette. Zaten mücadelemizin bir parçası da budur. Isparta'da havacılık çok önemlidir. Sivil havacılık geleceğin en gözde mesleklerinden birisidir. Günümüzde İnsansız Hava Araçları (İHA) harikalar yaratıyor. Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) var. Şimdi yerli ve millî uçaklarımızı üretmeye başladık. Küçük eğitim uçakları ve uçak motorlarını üretmeye başladık. Çok güzel haberler var. Türkiye bunu başardı. Eskiden örneğin Uçak Gövde Bakım ile ilgili çok az hangar vardı. Uçak Gövde Bakım Hangar'ın biri de şu an Isparta'da konuşlu. Pilotaj ile ilgili okullar azdı. Şu an çoğaldı. Türkiye'nin en nitelikli ve donanımlı kurumlarından biri de Isparta'da. Tüm bunların yanı sıra Isparta'nın büyük bir şansı daha var: Kara Havacılık Okulu Isparta'ya geliyor.   

Şimdi de SDÜ'nün Sivil Havacılık Yüksekokulu kurması tüm bu saydıklarımız ile etkili, verimli bir sinerji yaratıyor. Tabi ki bu tablo pek çok dinamiği harekete geçirecek. Isparta, Burdur ve Antalya'nın ekonomik hayatı üzerine çok büyük yansımaları olacak. 

SDÜ Keçiborlu Sivil Havacılık Yüksekokulu'nda ''Uçak- Gövde- Bakım'' ve ''Uçak- Elektrik- Elektronik Bölümü'' Isparta'ya ''Yan Sanayi''nin de gelmesini sağlayacak. 

Keçiborlu Sivil Havacılık Yüksekokulu Isparta, Burdur, Antalya üçgeninde nitelikli üretimi de getirecek. Yani bugün bir cıvata üretiyorsunuz 1 TL. Ama bunu sertifikalandırdığınız; havacılık adına ürettiğiniz an bu 10 Dolar olacak. Yani yüksek katma değerli ürünleri üretmek için Isparta, Burdur ve Antalya büyük bir şans yakalamış olacak. Ve Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Keçiborlu Sivil Havacılık Yüksekokulu bunun kapısı. İstanbul, Eskişehir, Ankara, İzmir, Adapazarı, İzmit'teki bu önemli kritik üretimi Isparta'ya da kaydırmak lazım… Sadece Isparta ölçeğinde de düşünmüyorum: Isparta- Antalya ve Burdur Batı Akdeniz Bölgesi… Ve bir hilal: Afyonkarahisar, Denizli ve Konya

Sivil Havacılık eğitimi bağlamında ''ilham veren'' güçlü hikâyeler var Türkiye'de. Eskişehir, İstanbul, İzmir… Isparta ve SDÜ yeni bir oyuncu olarak bu ''Şampiyonlar Ligi''nde varlık gösterebilecek mi?

Üçgül: ''Söylediğiniz gibi Türkiye'de çok iyi, donanımlı Sivil Havacılık Bilim Kurumları var. Onların hikâyelerine baktığınız an büyük bir paydaş görüyorsunuz: İş insanları, mesleki ve ticari örgütler, sivil toplum kuruluşları… Bu grup yatırım yapıp üniversitelere yardımcı oluyor.

Pek çok kentte iş insanları ''Mütevelli Heyet'' şeklinde bu işin içerisine girmişler. Ama Isparta'nın da çok önemli avantajları var

Batı Akdeniz Bölgesi, bu kuruluşlardan faydalanıp da artı değer üretemez ise boşluğu dolduracak bir sermaye muhakkak buraya gelir. O nedenle iyi bir planlama ve iyi bir çalışma yapılması gerekiyor. Sürece herkes katılmalı. Kentler arası maksimum fayda sağlanmalı. O takdirde biz de ''Şampiyonlar Ligi''nin çok iyi bir oyuncusu oluruz.

SDÜ'nün bu noktadan sonraki yeni rotası nedir? 

Üçgül: Öncelikli rotamız SDÜ Keçiborlu Sivil Havacılık Yüksekokulu 

Lisans eğitimi verecek. Ama biz 1 yıl da ''Hazırlık'' okutmak istiyoruz. Totalde 5 yıllık bir yüksek nitelikli bilim kurumu olacak.Tıp Fakültesi gibi düşünün. Isparta öğrenci sayısına kilitlenirse tüm bu sohbet boyunca çizdiğimiz vizyon ve perspektifi kaçırır. 

Büyük düşünüyoruz: Yakın gelecekte Uzay Havacılık Fakültesi açılmasını düşlüyoruz. Bu coğrafya için yine ihtiyaç çünkü.''

 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.