Sdü Kanser Tanı ve Tedavisinde Öne Çıkıyor

Süleyman Kutluhan, Kanserin Tanısında ve Tedavisinin İzlenmesinde Kullanılan Pet/ct İsimli Teknoloji ile Birlikte Genetik Laboratuvarının Kurulması İçin Çalışma Başlatıldığını Açıkladı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Ocak 2011 16:54
Sdü Kanser Tanı ve Tedavisinde Öne Çıkıyor

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Süleyman Kutluhan, kanserin tanısında ve tedavisinin izlenmesinde kullanılan en gelişmiş yöntem olan PET/CT isimli teknoloji ile birlikte genetik laboratuvarının kurulması için çalışma başlatıldığını açıkladı.
Süleyman Kutluhan, kanser tedavisinde ameliyat öncesinde ve sonrasında uygulanan kemoterapi ile büyük bir ihtiyacı karşıladıklarını söyledi. Hastanelerinin bu alanda özellikle çevre illerden hasta kabul ettiğini belirten Kutluhan, yakın bir zaman da radyoterapi ünitesinde ışın tedavisi ile kanserli dokuların tedavisinin de yapılacağını duyurdu.

Tedavi gören hastaların yüzde 40'ının Isparta dışından geldiğini, 2010'da 22 bin 246 hastaya cerrahi müdahale yapıldığını anlatan Kutluhan, "Kanserin tanısında ve tedavisinin izlenmesinde günümüzde kullanılan en gelişmiş yöntem olan PET/CT isimli iki teknolojinin kurulum çalışmalarına başladık. PET (Positron Emmission Tomography), hücrelerin fonksiyon ve metabolizması hakkında bilgi verirken, CT (tomografi) de anatomik veri sağlıyor. Tek seansta hem hücrelerin metabolik fonksiyonu hem de anatomisi 3 boyutlu olarak görüntülenirken ayrıntılı ve kesin bilgiler elde ediliyor." dedi.

Kutluhan, bu teknoloji sayesinde hastanın durumu hakkında en iyi bilginin elde edilebildiğini ve özellikle kanser hastalarında en iyi tedavi şekline karar verilebildiğini anlattı. Hizmete girecek PET/CT cihazı ile küçük tümörlerin bile kolaylıkla tespit edilebileceğini ifade eden Kutluhan, üzerinde çalıştıkları ve önem verdikleri 'Genetik Laboratuvarı'nın açılması için de alt yapı çalışması başlattıklarını kaydetti.

Kutluhan, "Genetik laboratuarımızda kromozom analizinden, amniyo senteze, tek gen hastalıklarından PGT ve kanser tanılarına kadar her türlü işlem gerçekleştirilebilecek. Yani bebek anne karnındayken genetik hastalıkların tanısı konulabilecek." diye konuştu.



HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum