SDÜ Kanser Tedavisinde Çığır Açacak

SDÜ Kanser Tedavisinde Çığır Açacak

Yayınlanma:
SDÜ Kanser Tedavisinde Çığır Açacak

SDÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Güleç ve Doç. Dr. Pınar Aslan Koşar'ın ''Atmosferik Basınç Plazmanın Meme Kanseri Üzerine Etkilerinin İncelenmesi'' başlıklı projesi, TÜBİTAK tarafından destek kapsamına alındı.  493 bin TL fon aktarılan proje ile birlikte kanser tedavisinde maddenin dördüncü hali olan ''Plazma'' kullanımı üzerinde çalışılacak. 

SDÜ Teknoloji Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Güleç, Türkiye'de nadir olarak ''Plazma- Tıp Laboratuvarı'' bulunduğunu söyledi. SDÜ'nün bu alanda Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) desteği ile çok önemli bir sistem kurmakta olduğunu ifade eden Güleç, nihai hedeflerini kanser tedavisinde kullanılacak Atmosferik Plazma Cihazı geliştirmek olarak açıkladı.

Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Ali Güleç çalışmayı şu ifadelerle anlattı:

''KANSER TEDAVİSİNDE ÇIĞIR AÇMA HEDEFİMİZ VAR''

Biz Plazma Tıp (Plazma Medicine) Araştırma Laboratuvarı'nda meme kanseri hücreleri üzerine çalışmalar yapacağız. Ardından cilt kanserlerine odaklanacağız. En temel amacımız kanser hücrelerini yok eden ''Plazma''nın Tıp Doktoru'nun kullanabileceği bir ürün haline getirilmesidir. Madem Biyomedikal Mühendisliği'ndeyiz. Bir cihaz geliştirmek istiyoruz. Ürüne dönüştürmek gibi yüksek bir idealimiz var. 

“BİZİM ÜNİVERSİTE OLARAK AVANTAJLARIMIZ VAR”

SDÜ'de elde edilen Plazmanın hangi kanser türünde kullanılacaksa ona göre tasarlanma imkânı ve şansı bulunduğunu ifade eden Doç. Dr. Ali Güleç, sözlerini şöyle devam ettirdi: 

''Plazma- Tıp Araştırma Laboratuvarı'nda disiplinler arası çalışacağız ki; bu çok değerli. Bizim SDÜ Teknoloji Fakültesi genel şemsiyesi altında kurulacak Araştırma Laboratuvarı'nda ''Atmosferik Plazma''nın parametrelerini değiştirme imkânımız olacak. Elimizdeki ''Plazma''yı revize edebileceğiz.''

''-DİŞ TEDAVİSİ'' VE ''YARA İYİLEŞTİRME''

ÜZERİNE DE ÇALIŞMAYI PLANLIYORUZ''

TÜBİTAK ARDEB- 1001 Projesi'nin 30 aylık bir çalışma skalasına sahip olduğunu belirten Doç. Dr. Ali Güleç, çizdikleri diğer rotanın da kurmaya başladıkları Plazma-Tıp Araştırma Laboratuvarı'nda ''Atmosferik Plazma'' ile ''Diş Tedavisi'' ve ''Yara İyileşmesi'' olduğunu bildirdi. Güleç, sözlerini şöyle tamamladı:

''Kanser tedavisinin yanı sıra ''Atmosferik Plazma'' ile diş tedavisini de planlıyoruz. Genel kavramı ''Restoratif Diş Tedavisi'' olan ''sağlıklı bir şekilde dolgu- sterilize etme- beyazlatma'' üzerine de çalışmalar yapmak istiyoruz

Ayrıca ''Atmosferik Plazma'' ile ''Yara İyileştirme'' üzerine de çok önemli çalışmalar yapmak istiyoruz. Zira ''Atmosferik Plazma'' yara iyileşme süreçlerini de hızlandırıyor.

''Atmosferik Plazma'' içeren ''Biyomedikal Cihazı'' açısından ''Patent'' hedefimiz var. Bilgiyi ürüne dönüştürme doğrultusunda kararlılığımız var. Tüm bu süreçler için bize sonsuz destek veren SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı başta olmak üzere Yönetim Kurulu'na ve Teknoloji Fakültesi Dekanlığı'na teşekkür ederim.'' 

 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.