SDÜ Kültürler Arası İletişimde de Öncü

“Geçmişten Geleceğe, Yerelden Evrensele Türk Dünyası Edebiyatı Forumu” ile Türk ve Akraba Toplulukları İşbirliği’nin gelişmesine Süleyman Demirel Üniversitesi ev sahipliği yapacak.

Yayınlanma:
SDÜ Kültürler Arası İletişimde de Öncü

Konuyla ilgili olarak dün SDÜ Konukevi’nde bir basın toplantısı düzenlen SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, forumla ilgili çeşitli bilgiler verdi.

Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörlüğü tarafından gerçekleştirilecek olan etkinlik çerçevesinde 20 Şubat 2014 Perşembe günü saat 09.00 - 12.30 arasında SDÜ Kültür Merkezi’nde 17 ülkeden akademisyen, yazar, edebiyat dergisi editörü ve bürokratlardan oluşan 60 katılımcı, Türk Dünyası’nı SDÜ’ de tartışacak. Öğleden sonra da saat 13.30 - 17.00 arasında yazar-öğrenci buluşmaları gerçekleştirilecek.

Etkinlik çerçevesinde alanında önemli ve isim yapmış çok sayıdaki araştırmacı, yazar ve yetkili, Türk Dünyası’nın güçlenmesi, dünya barışına katkıda bulunmak, Türk ve Akraba Toplulukları’nın çağdaş dünyadaki yeri üzerinden medeniyette, kültürde ve edebiyatta birlik sağlamak üzerine bir araya gelecek.

Etkinliğin Amaçları:
· Değişen dünya koşulları içinde ortak tarih, dil ve kültür birliği içinde olan ve bugünkü Türk Dünyası’nı oluşturan toplumların değişik üniversitelerden akademisyenlerini, Türk Dünyası yazarlarını ve editörlerini bir araya getirmek; Türk Dünyası’nın özelde yaşadıkları toplumların, genelde ise içinde bulunduğu koşulların bu forumla Türk Dünyası yazarları tarafından değerlendirilmesine ve tartışmaya açılmasına imkân sağlamak,
· Edebiyatta, dilde, fikirde ve kültürde birliğin sağlanması,
· Türk Devlet ve Toplulukları arasındaki dostluk ve kardeşlik bağını güçlendirerek eğitim, bilim, edebiyat, sanat, ekonomi ve daha birçok alanlardaki işbirliğinin gelişmesine imkân sağlamak,
· Türk toplulukları olarak Türk Dünyası’nın güçlenmesine, dünya barışının sağlanmasına katkıda bulunmak,
· Türk Dünyası’ndaki eğitim, kültür, tarih, medeniyet ve edebiyat sahalarına ışık tutarak kültürlerarası iletişime öncülük etmek,
· Bu etkinlik çerçevesinde Isparta ve Süleyman Demirel Üniversitesi’nin ulusal ve uluslararası alandaki tanınırlığına katkı sağlamak.

Etkinliğin Katılımcıları:
· Prof. Dr. Düsen KASEİNOV, TÜRKSOY (Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı Genel Sekreteri)
· Tölen ABDİK (Kazakistan’dan Türk Dünyası yılın edebiyat adamı)
· Anar RIZAYEV (Azerbaycan yazarlar birliği başkanı ve eski milletvekili)
· 17 Türk Devlet ve Topluluğu’ndan 60 katılımcı (yazarlar birliği başkanları, önde gelen edebiyat dergilerinin editörleri ve bilim adamları)

Katılımcı Ülkeler:
1. Azerbaycan
2. Başkurdistan
3. Gagavuz
4. Irak
5. İran
6. İran Türkmen Sahra
7. Karaçay Malkar
8. Kazakistan
9. Kırgızistan
10. Kırım
11. KKTC
12. Kosova
13. Kumuk
14. Özbekistan
15. Tataristan
16. Türkiye
17. Türkmenistan

Kazanımlarımız:
· “Geçmişten Geleceğe, Yerelden Evrensele Türk Dünyası Edebiyatı Forumu” ile İlimizin ve Üniversitemizin yurt içindeki ve dışındaki tanıtımı adına önemli bir adım atılacaktır.

· Üniversitemizde okumakta olan Türk Dünyası’na mensup öğrencilerimiz bu yolla kendi kültürlerini ve edebiyatlarını Süleyman Demirel Üniversitesi’nde daha yakından tanıtma imkânına sahip olacaklardır.
· Şehrin kültürlerarası işbirliğinde bir cazibe merkezi haline gelmesine katkı sağlanacaktır.

· Türk Dünyası’nın ünlü yazarları ve edebiyat editörleri Süleyman Demirel Üniversitesi ve Isparta’daki kazanımlarını kendi ülkelerinde olumlu yönleriyle anlatarak Üniversitenin bilimsel itibarını ve bilinirliğini pekiştireceklerdir.

· Ayrıca Türk Dünyası’nın ünlü yazarları, düzenlenecek panellerle Süleyman Demirel Üniversitesi öğretim elemanları ve öğrencileri ile bir araya gelecekler, edebî anlayışlarını ve günümüz edebiyatının sorunlarına bakışlarını paylaşacaklardır.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.