SDÜ Sizi Çağırıyor

SDÜ Sizi Çağırıyor

Yayınlanma:
Güncelleme: 31 Mart 2017 11:28
SDÜ Sizi Çağırıyor

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Nisan boyunca her hafta Salı ve Perşembe Cevat Fehmi Başkut’un ölümsüz eseri ˈˈMakineˈˈ ile Dünya Klasikleri içerisinde yer alan Anton Çehov’un ˈˈVanya Dayıˈˈ adlı oyununu sahneleyecek. ˈSanat Festivaliˈ havasındaki etkinlikler halka da açık ve ücretsiz olacak. 1 ay süresince sanatın kalbi SDÜ’de atacak. Sahne Sanatları Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nil Ünlü Aycıl, 2017- 2018 Akademik Yıl’da çocuk oyunu ile şehir merkezinde olacaklarını söyledi.

SANATIN KALBİ SDÜ’DE ATACAK

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Nisan 2017’de haftanın 2 günü halka özel tiyatro sahneleyecek. Sahne Sanatları Anabilim Dalı (AD) Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nil Ünlü Aycıl, Yrd. Doç. Dr. Müşerref Öztürk Çetindoğan, Öğretim Görevlisi A. Bülent Özbirgül ve Yönetmen Sertel Uğur ile ˈSanat Festivaliˈ havasında geçecek etkinlikleri konuştuk.

YRD. DOÇ. DR. AYCIL: ˈˈISPARTA TİYATRO SEVİYORˈˈ

SDÜ- GSF Sahne Sanatları Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nil Ünlü Aycıl, Isparta’nın tiyatroya karşı yoğun ilgi gösterdiği için sosyal dokusu ve mesajları yüksek böyle bir program düzenlediklerini söyledi. Nisan 2017’de her Salı ve Perşembe 2 Klasik Eser sahneleyeceklerini anlatan Aycıl, ˈˈNisan’da ˈSanat Güneşi SDÜˈde doğacak. Tüm gösterimler ücretsiz. Halkımıza da açık olacak. Yüksek oranda katılım olacağını umut ediyoruz. Halkımızı ˈSanat Festivaliˈ şeklinde geçecek etkinliklerde aramızda görmekten çok mutlu olduğumuzu buradan bir kez daha paylaşmakta fayda görüyoruzˈˈ dedi.

 Nisan’da her Salı saat 19: 00’da Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde ˈMakineˈ adlı oyunun sahneleneceğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Nil Ünlü Aycıl, sözlerini şöyle sürdürdü:

ˈˈCevat Fehmi Başkut’un eseri Makine’nin Düzenlemesini SDÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Müşerref Öztürk Çetindoğan yaptı. Yönetmen SDÜ Öğretim Görevlisi A. Bülent Özbirgül. Oyunu 4’üncü sınıf öğrencilerimiz sahneleyecek. Eser, 1940’lı yılların zorlu yaşam koşulları altında emeklilik maaşıyla geçinmeye çalışan Hacı Bey’in mücadelesini komik bir dille anlatıyor.

Anton Çehov’un Dünya Klasikleri arasında yer alan ˈVanya Dayıˈ eseri ise Nisan’da her Perşembe saat 19: 00’da Muhsin And Sahnesi’nde canlandırılacak. Oyunu SDÜ GSF 3’üncü sınıf öğrencileri sahneleyecek. Yönetmen aynı zamanda Antalya Devlet Tiyatroları Sanatçısı Sertel Uğur. Yine Ankara Devlet Tiyatrosu’nda çalışan Özge Akarsu ile SDÜ Araştırma Görevlisi H. Coşkun Zeğerek Dekor- Kostüm- Tasarım yaptı. Dramaturg bana ait. Antalya Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Barbaros Gülaçtı da Vanya Dayı’nın ışık tasarımını gerçekleştirdi. Eser, başkalarının yaşamı için fedakârlık yapan; taşrada sarp hayat koşullarının getirdiği can sıkıntısıyla mücadele eden karakterleri tiyatroya taşıyor. 

Sanat Güneşi Nisan’da Meslek Yüksekokullarına (MYO) yönelik de doğacak. MYO öğrencileri için de 4 gün özel gösterim yapacağız. 17 ve 20 Nisan’da; saat 14: 00’te ˈMakineˈ sahnelenecek. 18 ve 19 Nisan’da saat 14: 00’te ise ˈVanya Dayıˈ oynanacak.

ˈNisan’da Sanat Güneşiˈ etkinlikleri için bize destek veren Rektör Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı’nın şahsında SDÜ Yönetimi’ne, GSF Dekanlığı’na ve emeği geçen herkese can-ı gönülden teşekkür ediyoruz. Ayrıca Proje Sponsorları Isparta’nın seçkin işadamlarına da desteklerinden ötürü teşekkür ediyoruz.ˈˈ

2018’DE ÇOCUK OYUNU İLE SAHNELERDE OLACAĞIZ

SDÜ GSF Sahne Sanatları Anabilim Dalı (AD) Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nil Ünlü Aycıl, 2017- 2018 Akademik Yıl’da ise bir Çocuk Oyunu sunacaklarını söyledi. Oyunu şehir merkezinde de sahnelemeyi planladıklarını açıklayan Aycıl, yeni kuşaklara sanat sevgisini aşılamayı ana gaye edindiklerini söyledi. 

27 Mart Dünya Tiyatro Günü etkinlikleri bağlamında her yıl sosyal dokusu çok güçlü projeler hayata geçirdiklerine anımsatan Aycıl, Geleneksel Türk Sanatları’nın başyapıtı Ortaoyunu Projesi’ne atıf yaptı. Aycıl, ˈˈdaha önce de ilçe, kasaba ve köylere gitmiştik. 10 yerleşim biriminde Ortaoyunu sahnelemiştik. Çok önemsenecek oranda kitlelere ulaşmıştık.

Hayatlarında ilk kez tiyatro gören çocuklar, kadınlar vardı. Çok mutlu olmuşlardı. Hatta bu yıl bize telefon açıp ˈtekrar gelinˈ davetinde bulunan muhtarlarımız oldu. Kurumsal sosyal sorumluluk kapsamında proje ve değer üretmeye devam edeceğizˈˈ dedi.

YRD. DOÇ. DR. ÇETİNDOĞAN: ˈˈTOPLUM İÇİN FAYDAˈˈ

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Sahne Sanatları Anabilim Dalı (AD) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Müşerref Öztürk Çetindoğan ise her iki oyunun da toplum için faydalı mesajlar içerdiğini söyledi. 

Sahne Sanatları 3 ve 4’üncü sınıf öğrencilerinin oyunu sahneleyeceğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Çetindoğan, sözlerine şöyle devam etti: 

ˈˈBizim öncelik olarak ele aldığımız uygulamalı eğitim. Öğrencilerimiz her yıl sahneye çıkıyorlar. Deneyimlemedikleri türde oyunların sahnelenmesine odaklanıyoruz. Çok uzun zamandır bir Türk Yazar’ın oyununu sahnelemiyorduk. Bu nedenle de Türk Tiyatrosu’na iz bırakmış, farklı alanlarda çok büyük yapıtlar kaleme almış Cevat Fehmi Başkut’un ˈMakineˈ adlı eserini sahnelemeye karar verdik. Cevat Fehmi Başkut, Türk Tiyatrosu için ˈklasiklerdenˈ biridir. Bir çok sanatçı, tiyatro oyunu yazmayı Ondan öğrenmiştir. Batılı anlamda tiyatronun her şeklini denemiş bir oyun yazarıdır.

Makine 1948 yapıtı ama hâlâ günümüz için söz söyleyen bir yapısı var. Emekli olan memurun ikramiyesi ile hiç gerçekleştiremediği hayallerinin peşinde koşan bir mücadeleden izler taşıyor. Hayallerini gerçekleştirmek uğruna yaptığı kurnazlıkları anlatan komik bir oyun. Toplum açısından da faydalı mesajların verildiği bir eser. Üzerinde 6 ay çalıştık. Dekor- Tasarım SDÜ’ye ait. Ortaya keyifli bir çalışma çıktığını düşünüyoruz. 

Her 2 oyunun toplamında 3 ve 4’üncü sınıftan 30 öğrenci sahne alıyor. 1 ve 2’nci sınıf öğrencileri ise her türlü desteği veriyor. Totalde 50 öğrencimiz bu proje için çalışıyor.ˈˈ

YÖNETMEN UĞUR: ˈˈBİLGİ HAZİNESİˈˈ

Vanya Dayı’nın Yönetmeni ve aynı zamanda Antalya Devlet Tiyatrosu (ADT) Sanatçısı Sertel Uğur her 2 oyunun da derin bilgiler içerdiğini söyledi. Okul arkadaşlarının SDÜ’de yollarının bir kez daha kesişmesinden mutluluk duyduğunu anlatan Sanatçı Uğur, izleyenlerin mutlu ve kaliteli zaman geçireceklerini aynı zamanda önemli mesajlar alacaklarını bildirdi. Etkinliğin sanat öğrencileri açısından da hayati değer taşıdığını ifade eden Uğur, şöyle dedi:
ˈˈNisan’da Türk ve Rus klasik eseri sanatseverle buluşacak. Öğrenciler de gerçekten bilgi ve deneyim hazinelerini genişletme imkânına erişecekler. Zira eserler farklı üsluplar sunuyor. Bunu uygulamaları ve hocaları ile birlikte sunmaları öğrencileri geliştirecektir.ˈˈ

 ÖĞRETİM GÖREVLİSİ ÖZBİRGÜL: ˈˈÇOK EMEK VERDİKˈˈ

  Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Sahne Sanatları Anabilim Dalı (AD) Öğretim Görevlisi A. Bülent Özbirgül ise Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun en seçkin türü Ortaoyunu’ndan sonra yeni bir sosyal kampanya hazırlamaktan duydukları mutluluğu dile getirdi. 

Bu yıl Türk Tiyatrosu’nun başyapıtlarından biri olan ˈMakineˈyi seçtiklerini kaydeden Öğretim Görevlisi Özbirgül, hazırlık sürecinden itibaren 6 ay boyunca çok yoğun emek ve çaba harcandığını kaydetti.

Özbirgül, şöyle dedi:    
ˈˈMakine öğrenciler açısından gerçekten çok zor bir oyun. Zira 20 bandındaki gençlerin 60- 65 yaşındaki bir karakteri canlandırması muazzam bilgi ve deneyim gerektirir. Öğrencinin ileri yaştaki kişiyi rol alması, karakteri yapılandırması çok zorladı bizi. Öğrencinin o kostüme girmesi, ses tonunu ayarlaması, hareketleri yapılandırması gerçekten zorlu bir süreçtir. Ama rol hakkıyla verildi. Çok çalıştık. Sonuçta çok güzel bir çalışma çıktı ortaya. 
Muhsin Ertuğrul Sahnesi 325 kişi/ kapasiteli. Metin And Sahnesi ise 225. Her 2 oyuna da üst düzey ilgi olacağını düşünüyoruz. Zira Isparta Tiyatro’yu seviyor.ˈˈ 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.