SDÜ Spor Bilimlerinde Model Üniversite

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Spor Bilimleri Bölümü, 2010-2011 akademik yıla yeni bir vizyonla çıkarak, sporcu merkezli sistemiyle Türkiye'deki diğer üniversitelere model olma yolunda ilerliyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 17 Aralık 2010 11:05
SDÜ Spor Bilimlerinde Model Üniversite

SDÜ Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, yaptığı açıklamada, uyguladıkları ders programı sistemiyle, öğrencilerin seçtikleri branşta uzmanlaşmasını ve bu branşta olimpiyatlara katılarak Türkiye'yi temsil etmelerini amaçladıklarını kaydetti. SDÜ'yü tercih eden öğrencinin kendine bir branş seçeceğini ve buraya yönlendirileceğini ifade eden Baydar, eğitim süreci içinde de performans artırıcı çalışmaları yürüteceğini ve yabancı dil eğitimi alacağını belirtti.

Süleyman Demirel Üniversitesi'nde bugün futbol, judo, halter, atletizm, triatlon dallarından 14 milli sporcu öğrencileri bulunduğunu bildiren Baydar, ''Milli sporcular şimdi bize yetişmiş olarak geliyor. Bizi tercih ediyor ama bir kaç yıl sonra Türkiye'yi temsil edecek olimpik sporcuları SDÜ yetiştirecek'' dedi.

SDÜ Sağlık Bilimleri Spor Bilimleri Bölümü'ndeki öğrencilerin bir yandan olimpiyatlara hazırlanırken, diğer taraftan da sporun daha geniş kitlelere yayılması için çalışma yaptıklarını anlatan Baydar, SDÜ'lü bir öğrencinin uzman olduğu branşta Isparta'daki ilköğretim okullarında kendi branşına yatkın öğrencileri yetiştireceğini söyledi. SDÜ'lü öğrencinin okurken mesleki uygulamalı ders kapsamında aynı branşta daha fazla sporcunun yetişmesine katkıda bulunacağını aktaran Baydar, ''Uygulama ile hem öğrencimiz kendisini yetiştirecek, hem de diğer öğrencilerde yetenek varsa keşfedilecek'' diye konuştu.

Ayrıca kendi branşında uzmanlaşan öğrencinin kulüp çalışmalarına da başlayacağını ve böylece her branşta bir takım oluşacağını ifade eden Baydar, öğrencinin antrenman yapmak için zaman aramayacağını, takım için çalışırken antrenmanını da yapacağını bildirdi.

Müsabakalara katılan ve yılın büyük bölümünü kamplarda geçiren öğrencileri de düşündüklerini söyleyen Baydar, bunlar için de yakın bir dönemde uzaktan eğitim sistemine geçileceğini kaydetti. Öğrencinin müsabakalarda teknik çalışmasını yürütürken, teorik bilgileri de uzaktan eğitim sistemiyle SDÜ'den tamamlayacağını dile getiren Baydar, ''Eğitimli sporcular yetiştiriyoruz. Bu uygulama bile büyük bir avantaj'' dedi.

SDÜ'nün spor altyapısı konusunda da yeterli fiziki imkanlara sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Baydar, SDÜ'nün, birçok ilin ve üniversitenin sahip olmadığı imkanlara sahip olduğunu aktardı. SDÜ'nün doğu ve batı yerleşkelerinde yeterli spor aktiviteleri bulunduğunu anlatan Baydar, sözlerine şöyle devam etti:
''2 bin 500 kişilik spor salonumuz bulunmakta. İçinde iki kondisyon, bir performans laboratuvarı, ferdi spor salonları, aerobik site, iki sauna, basketbol, voleybol, hentbol üniteleri yer almakta. Ayrıca önümüzdeki günlerde tamamlanması planlanan 530 seyirci kapasiteli olimpik yüzme havuzumuz bulunuyor. Batı yerleşkemizde de futbol sahamız, atletizm pistimiz, 500 kişilik spor salonumuz, kondisyon merkezimiz, iki halı sahamız, içinde iki kapalı, üç açık tenis kortu bulunan bir tenis merkezimiz, fitnes salonumuz var. Ayrıca binicilik sporu için de at çiftliğimiz var. Bunların yanı sıra 50 bin ya da 100 bin kişi kapasiteli stadyum projemiz bulunuyor.''

-SPOR HEKİMLİĞİ BÖLÜMÜ-

SDÜ Rektörü Prof. Dr. Baydar, SDÜ bünyesinde Spor Bilimleri Bölümü'nün yanı sıra 2002 yılından bu yana hizmet veren Spor Hekimliği Bölümü'nün bulunduğunu kaydetti. Sporcuların yaralanmalarından sonraki tedavileri, sahaya dönünceye kadar olan süreç ile bir sporcunun performans artırmaya yönelik çalışmalarını Spor Hekimliği Bölümü'nün gerçekleştirdiğini ifade eden Baydar, ''SDÜ'de sadece sporcu yetişmiyor, yaralanan ve performans ölçümlerini yaptırmak zorunda kalan sporcular da SDÜ'ye geliyor. SDÜ, olayın sadece bir penceresinden bakmıyor, her alanda hizmet veriyor'' diye konuştu.

Baydar, Spor Hekimliği Bölümü'nde tedavi ve rehabilitasyon ünitesi, koşu makineleri, bisiklet, kürek, kuvvet ölçüm cihazları bulunduğunu, Davraz Kayak Merkezi'ndeki tesislerinde de kışın kış sporları, yazın da kamp yapmaya gelen sporculara hizmet verildiğini bildirdi.

-''TÜRK ÜNİVERSİTELERİYLE KIYASLAMAK İSTEMİYORUM''-

Süleyman Demirel Üniversitesi'nin, sahip olduğu altyapı, fiziki imkanlar ve akademik kadrosuyla spor merkezli bir üniversite olduğunu vurgulayan Baydar, SDÜ'yü diğer üniversitelerden farklı tuttuğunu dile getirdi. Baydar, ''Gerek altyapımızla gerekse vizyonumuzla SDÜ'yü Türkiye'deki üniversitelerle kıyaslamak bile istemiyorum, bu kıyaslamayı da kabul etmiyorum. Yurt dışındaki üniversitelerle kıyaslamamız gerektiğini düşünüyorum'' diyerek iddiasını dile getirdi.

SDÜ'nün spor alanında Türkiye'nin en iyi üniversitelerinin başında yer aldığını kaydeden Baydar, şunları söyledi:
''Ciddi anlamda bir spor bilimleri eğitiminin Türkiye'ye model oluşturan kuruluş anlamında yapımız var. SDÜ, Türkiye'de özellikle spor bilimlerinin yeniden yapılandırılması konusunda kafa yormaktadır. Temel amacımız, SDÜ'yü bu spor altyapısıyla birlikte Türkiye'nin olimpiyatlara hazırlanan sporcularının eğitim gördüğü ve her türlü antrenman programlarını ve her türlü performans analizlerini yaptığı bir kurum haline dönüştürmek ve olimpiyatlardaki başarımızın artabilmesi için gerekeni yapmak. Spor bilimlerindeki temel yaklaşımımız budur.''

Baydar, SDÜ'yü, geleneksel anlamda yapılan spor bilimleri eğitiminde beden eğitimi öğretmenliği, antrenmanlık gibi alanların dışında, olimpik sporcuların SDÜ'de eğitimi tercih edecekleri bir yapıya, formasyona kavuşturma yolunda emin adımlar attıklarını kaydetti.
SDÜ'nün gerek altyapısı, gerek fiziki yapısı, gerekse de akademik kadrosuyla spor alanında iddialı olduğunu ifade eden Baydar, sözlerini şöyle tamamladı:

''SDÜ bu kadar imkanlara karşı iddialı olmasın de ne yapsın? Hem spor altyapınız çok iyi olacak, hem spor bilimlerinin Türkiye'de yeniden şekillendirilmesi konusunda iddia sahibi olup, bu konuda oldukça iyi bir yapıya sahip olacaksınız, hem de özellikle futbol takımlarının ve olimpik sporcuların kamp yapabileceği bir alana sahip olup ve bunu yürütebilecek spor hekimliği elemanlarınız olacak.''

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.