SDÜ Tıp'da % 200 Fark Dönemi Başladı

Ocak ayında TBMM'nde kanunlaşan Torba Yasa kapsamında üniversite hastanelerinde de vatandaştan yüzde 200'e kadar fark alınmasına izin verildi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Şubat 2014 10:32
SDÜ Tıp'da % 200 Fark Dönemi Başladı

Tüm üniversite hastanelerinde olduğu gibi SDÜ Tıp Fakültesi'nde de Hastane Yönetim Kurulu'nun aldığı karar doğrultusunda 1 Şubat'tan itibaren fark ücreti alınmaya başladı.

Uygulama kapsamında SGK'nın Sağlık Uygulama Tebliği'nce belirlenen ücretin dışında yüzde 200 oranı kadarı da vatandaştan talep edilecek. Örneğin sadece doktor muayenesinden 90 TL vatandaş katkısığ alınacak.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 15 Ocak'ta kanunlaşan Torba Yasa'dan vatandaşa yüzde 200 sürprizi çıktı. Torba Yasa kapsamında özel hastanelerde olduğu gibi üniversite hastanelerinde de hastalardan yüzde 200'e kadar fark ücreti alınmasına izin verildi. Bu yasa kapsamında SDÜ Hastanesi Yönetim Kurulu da hastalardan yüzde 200 oranında fark alınmasına karar verdi. Alınan karar doğrultusunda 1 Şubat'tan itibaren SGK'dan alınan ücretin yüzde 200 oranı kadarı da vatandaştan talep ediliyor.

TBMM'de yasalaşan Torba Yasa ekonomik olarak zor durumda olan üniversite hastanelerine ektra kaynak sağlamasına imkan sunuyor. Yasa gereği üniversite hastaneleri verdiği hizmet karşılığında SGK'dan aldığı ücretin yüzde 200'ü kadarını vatandaştan talep edebilecek. Devletin verdiği bu izin doğrultusunda toplanan Hastane Yönetim Kurulu, SDÜ Hastaneleri'nde 1 Şubat'tan itibaren yüzde 200 fark ücreti alınmasına karar verdi. Düzenleme sadece SDÜ Tıp'ta değil, Akdeniz Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde de yüzde 200 oranında gerçekleştirildi.
SDÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 1 Şubat'tan itibaren hastaya verilen hizmet karşılığında SGK'dan alınan ücretin yüzde 200'ü kadarı da vatandaştan isteniyor. Örneğin, SGK'nın 45 lira ödediği bir muayene ücretine vatandaştan da 90 TL katılım ücreti istenecek. SUT'ta 300 TL olan normal bir ameliyat için 600 TL'de vatandaş katkısı alınacak. Büyük ameliyatlarda vatandaştan alınacak katılım bedeli asgari ücretin 2 katını geçemeyecek.

Her ne kadar Hastane Yönetim Kurulu, yüzde 200 oranında katılım ücreti alınmasına karar verse de öğretim üyesi isterse katılım ücreti almayacak. Alınan katılım ücretinin yüzde 40'ı doktora geri kalanı ise hastaneye ve vergiler için ayrılacak.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum