SDÜ Türkiye'nin Yollarına Işık Tutacak

SDÜ Türkiye'nin Yollarına Işık Tutacak

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Şubat 2018 15:20
SDÜ Türkiye'nin Yollarına Işık Tutacak

Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, karayollarının görünürlüğünü arttıracak ilginç bir projeye imza atmaya hazırlanıyor. 

TÜBİTAK tarafından destek kapsamına alınan ''Fosfor Modifiye Bitümlü Sıcak Karışımların Mühendislik ve Görünürlük Özelliklerinin Belirlenmesi'' başlıklı bu proje ile ilgili ayrıntıları aynı zamanda projenin yürütücüsü olan SDÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdal Terzi paylaştı.

Terzi; Projenin temel amacının karayolu üst yapısının niteliğini uluslararası standartların üzerine çıkarmayı hedeflediğini, bu proje ile aynı zamanda trafikteki güvenliği artırarak kazaların dolaylı olarak önüne geçilebileceğini belirtti.

TÜBİTAK ‘TAN TAM DESTEK!

TÜBİTAK, Türkiye'de henüz mevcut olmayan ''Yol Görünürlük Şartnamesi '' için de temel teşkil edecek olan bu projeyi ARDEB-1001 projesi kapsamında destekliyor. TÜBİTAK, Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı (ARDEB- 1001) kapsamında 2,5 yıl sürecek bilimsel araştırma için başlangıç olarak 255 bin TL değerinde fonu bu projeye ayırdı.

TÜRKİYE KARAYOLLARINDA

YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR

Prof. Dr. Serdal Terzi, bu proje sayesinde, özellikle aydınlatması zayıf bölgelerde ve kritik noktalardaki karayolunun görünürlüğünün ''Fosfor Modifiye Bitümlü Sıcak Karışım'' ile artırılacağını belirtti. Karayolu üzerindeki objenin fark edilebilmesi için bir dizi şartın sağlanması gerektiğini belirten Prof. Dr. Serdal Terzi, sözlerine şu şekilde devam etti:

''Doğru aydınlatmanın yapılmadığı şartlarda karayolu üzerindeki engelin görülmesi zorlaşır ve tehlike arz eder. Düzgün yerleştirilmiş aydınlatma armatürleri bu tehlikeyi ortadan kaldırır fakat hem kurulumu çok zordur hem de bu armatürlere enerji sağlamak için enerji nakil hatları, şalt ve trafo merkezi kurulması gereklidir. Bu da ilk yapım ve bakım-onarım maliyeti ortaya çıkarmaktadır.

Aydınlatması olmayan şehirlerarası dağ yolları başta olmak üzere aydınlatması yetersiz olan tüm yollarda gece görünürlüğü sadece araçların farlarına ve ay ışığına kalmaktadır. Sürücüler yol üstyapısını görebilmek için kendi araç farlarını güçlendirmekte, bu durum da karşı yönden gelen araç sürücüsü için tehlike oluşmaktadır. Bu sorunlar düşünüldüğünde, daha görünür olacak bir üstyapı inşası trafik güvenliğini artıracaktır.''

FOSFORLA GÜVENLİ YOLLAR GELİYOR

SDÜ'de yapılan bu disiplinler arası çalışma ile bitümün fosfor ile modifiye edilmesi üzerine bir proje başlattıklarını kaydeden Prof. Dr. Serdal Terzi, sözlerine şöyle devam etti:

''Olası tehlikeleri gidermek amacıyla yol yapımı esnasında kullanılan bitümün fosfor ile modifiye edilmesi hem UV dalga boyuna sahip ay ışığı altında daha belirgin olmasını sağlayacak hem de araçların farları altında daha kolay anlaşılabilir olacaktır.  Bu araştırma ile uluslararası literatürde bile zayıf olan bitümün fosfor ile modifiyesi ve yol görünürlüğü konularına katkı sağlanacak. Ayrıca bu projenin çıktıları ülkemizde henüz mevcut olmayan ''Yol Görünürlük Şartnamesi'' için de temel olarak kullanılabilecektir. Yol üstyapısının görünürlüğünün artırılması, aydınlatma için gereken enerjiyi azaltacak, ekonomiye de büyük katkı sağlayacaktır.

Bu yenilikçi projenin başlangıcında SDÜ Ulaştırma Laboratuvarı'nda örnek bir uygulama yapılacak. Ayrıca SDÜ Doğu ve Batı Yerleşkesinde gerçek yollara uygulanacak.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.