Sdü'de Bir İlke İmza Atıldı

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi öğretim üyesi Prof. Dr. Turhan Yavuz, 38 yaşındaki Oğuzhan Dolunay'ın akciğerindeki pıhtılaşmayı kasık bölgesindeki damarlar üzerinden temizledi. Prof. Dr. Yavuz, "Bu yöntem

Yayınlanma:
Güncelleme: 03 Mayıs 2011 15:41
Sdü'de Bir İlke İmza Atıldı

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi öğretim üyesi Prof. Dr. Turhan Yavuz, 38 yaşındaki Oğuzhan Dolunay'ın akciğerindeki pıhtılaşmayı kasık bölgesindeki damarlar üzerinden temizledi. Prof. Dr. Yavuz, "Bu yöntem Türkiye'de ilk kez uygulandı" dedi.

Isparta'da geçirdiği beyin kanaması sonucu SDÜ'de ameliyat edilen Oğuzhan Dolunay, taburcu edileceği sırada rahatsızlanarak yeniden yoğun bakım ünitesinde tedaviye alındı. Dolanay'ın akciğerinde Pulmoner emboli (kan pıhtılaşması) oluştuğu tespit edildi. SDÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turhan Yavuz, durumu kritikleşen ve açık ameliyat şansı bulunmayan Dolunay'ı, kasığındaki toplardamarlardan perkütan (kapalı ameliyat) yöntemiyle akciğerine ulaşarak ameliyat etti.

Akciğerdeki pıhtılaşmanın dünyada ölüm nedenleri arasında 4'üncü sırada geldiğini belirten Prof. Dr. Yavuz, bu hastalığın çoğu zaman teşhis dahi edilemediğini kaydetti. Prof. Dr. Yavuz, şunları söyledi: "Hastanın genel sağlık durumu kötüydü. Beyin kanaması problemi nedeniyle açık ameliyatta kanı sulandıran ilaç kullanacağımız için açık ameliyat şansı da yoktu. Perkütan yöntemiyle hasta görüntüleme sistemi sayesinde, hastanın kasık bölgesindeki toplardamardan akciğer damarına ulaştık. Yaklaşık 1. 5 saat süren operasyonun ardından oluşan pıhtıyı temizledik. Bu işlem sonrası akciğerleri açılan hastamız yeniden sağlığına kavuştu" dedi.

İLK KEZ UYGULANDI
Bacak damarlarındaki pıhtıların temizlenmesi için aynı yöntemin kullanıldığını vurgulayan Prof. Dr. Yavuz, akciğerdeki kan pıhtılaşmasını temizlemek için bu yöntemin Türkiye'de ilk kez uygulandığını belirtti. Prof. Dr. Yavuz, "Kan pıhtılaşması ölüm nedenidir. Bu konuda farklı tedavi yöntemleri için yoğun çalışmalarımız sürüyor. Bacak damarlarındaki tıkanıklık ve pulmoner embolisi olan hastalar için uygulanan tedavi yöntemleri hastanemizde başarıyla uygulanmakta" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.