SDÜ’de İstikrar Sürüyor

SDÜ’de İstikrar Sürüyor

Yayınlanma:
Güncelleme: 25 Eylül 2017 09:45
SDÜ’de İstikrar Sürüyor

ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan ‘URAP Araştırma Laboratuvarı’ yaptığı araştırmalar kapsamında ‘Türkiye'nin En İyi Üniversiteleri’ sıralamasında iki yıldır 25. Sırada yer alan Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi bu yılda ayın sırada kaldı. 

 

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitüsü bünyesinde çalışan University Ranking by Academic Performance (URAP) 2017 - 2018 Türkiye sıralamasını açıkladı. Urap’ın açıkladığı sıralamaya göre Tüm Üniversitelerin Genel Puan Tablosu sıralamasında geçtiğimiz 2014 yılında 587.51 puanla 27. sırada yer alan SDÜ, 2015 yılında 539.76 puanla 25. sırada yer aldı. Bu puan bu yıl ise 552,59 oldu ve SDÜ’nün Devlet Üniversiteleri genel sıralamasındaki yeri ise değişmedi. SDÜ 2015’te olduğu gibi bu yıl da 25. sırada yer aldı.

TÜM ÜNİVERSİTELER 

SIRALAMASINDA 26. SIRADA 

2009 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitüsü bünyesinde kurulan University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuarı 2017-2017 Türkiye üniversiteleri sıralamasını açıkladı. Amacı yükseköğretim kurumlarını akademik başarıları doğrultusunda değerlendirebilmek için bilimsel metodlar geliştirmek ve yapılan çalışmaların sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmak olarak açıklanan URAP'ın sıralamasında SDÜ tüm üniversitelerin genel puan tablosunda göre sıralamasında bir sıra geriledi.  

SDÜ, 25. SIRADA YER ALDI 

Yaklaşık 10 farklı kriter üzerinden yapılan sıralama, 2000 yılından önce kurulan ve 2000 yılından sonra kurulan üniversiteler olarak sıralandı. Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi, 2000 yılından önce kurulan 71 üniversite arasında 25’inci olarak beklentilerin altında kaldı.  

URAP'ın web adresi üzerinden açıklanan söz konusu sıralamada makale sayısı, öğretim üyesi başına düşen makale sayısı, atıf sayısı, öğretim üyesi başına düşen atıf sayısı, toplam bilimsel doküman sayısı, öğretim üyesi başına düşen toplam bilimsel doküman sayısı, doktora mezun sayısı, doktora öğrenci oranı, öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı kriter olarak alındı. URAP tarafından yapılan çalışma lisans düzeyinde mezun veren 148 üniversiteyi kapsadı. 

ARAŞTIRMA YAPILAN KATEGORİLER 

Söz konusu açıklamada üniversiteler sekiz farklı kategoride sıralandı. Bu kategoriler 2000 Yılından Önce Kurulan Üniversiteler Genel Sıralaması, 2000 Yılından Sonra Kurulan Üniversiteler Genel Sıralaması, Tıp Fakültesi Olan Üniversiteler Genel Sıralaması, Tıp Fakültesi Olmayan Üniversiteler Genel Sıralaması, Devlet Üniversiteleri Genel Sıralaması, Vakıf Üniversiteleri Genel Sıralaması, 6000'den Az Öğrencisi Olan Üniversiteler Genel Sıralaması ve Tüm Üniversitelerin Genel Puan Tablosu şeklinde. 

Açıklanan verilere göre 2000 yılından önce kurulan üniversiteler arasında birinciliği ODTÜ alırken Hacettepe, İTÜ, İstanbul Üniversitesi ve Bilkent ilk 5’te yer aldı. Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi ise bu alanda 25’nci sırada kendisine yer bulabildi. Devlet Üniversiteleri Genel sıralamasında ise SDÜ, 102 üniversite arasında 22’inci sırada yer aldı.

SDÜ’NÜN PUANI YÜKSELDİ 

AMA SIRALAMA DÜŞTÜ 

Tüm Üniversitelerin Genel Puan Tablosuna göre yapılan sıralamada 2014’de 27. 2015’te 25. sırada yer alan SDÜ bu yıl yani 2017 sıralamasında bir sıra gerileyerek 26. oldu. Buna rağmen önceki yıl puanı 539,76 olan SDÜ’nün bu yılki puanı 552,59’ya yükseldi. Puanlamada bir önceki yıl yayımlanan makaleler, üniversitedeki bilimsel çalışmalara yapılan atıf, bilimsel doküman sayısı, doktora öğrencisi sayısı, öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı gibi veriler baz alınırken, SDÜ’nün öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı dışındaki puanlama başlıklarında puanında dikkate değer bir artış olmadığı görüldü.

DEVLET ÜNİVERSİTELERİ 

ARASINDA SDÜ 22. SIRADA

Süleyman Demirel Üniversitesi ODTÜ URAP'ın 2015 - 2016 sıralamasında 95 üniversite arasında 21. sırada yer alırken, Devlet Üniversiteleri genel sıralamasında SDÜ bu yıl bir sıra gerileyerek 22. Sırada yer aldı. SDÜ 2000 yılı öncesinde kurulan üniversiteler sıralamasında ise bir sıra yükseldi. Geçtiğimiz yıl yapılan 2000 öncesi kurulan üniversiteler sıralamasında 26. sırada yer alan SDÜ bu yıl yapılan ise 25. sırada yer alıyor. 

TIP FAKÜLTESİ OLAN 

ÜNİVERSİTELER ARASINDA 18.’İNCİYİZ

SDÜ, Tıp Fakültesi olan üniversiteler arasındaki sıralamada da bir sıra düştü. Önceki yıl yapılan Tıp Fakültesi olan üniversiteler arası sıralamada 17. sırada yer alan SDÜ bu yılki sıralamada 18. oldu. Detaylı puan tablolarına göre SDÜ’nün 47,17 olarak açıklanan Öğretim Üyesi Öğrenci puanı 47,17 olarak açıklandı. 

ODTÜ YİNE LİDER, 

Türkiye'nin en iyi üniversiteleri sıralamasında, ODTÜ, Hacettepe, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Bilkent, Ankara, Gebze Teknik, Ege, Gazi, Boğaziçi, Koç, Sabancı, Erciyes, Atatürk ve Yıldız Teknik üniversiteleri ilk 15'te yer aldı.  

Türkiye'deki 148 üniversiteyi kapsayan "’URAP TR 2015 – 2016’ çalışmasına göre, Ortadoğu Teknik Üniversitesi 798,01 puanla en iyi üniversite seçildi. ODTÜ'yü 787,43 puanla Hacettepe Üniversitesi, 737, 09 puanla İstanbul Teknik Üniversitesi, 716,57 puanla İstanbul Üniversitesi ve 702,06 puanla İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi takip etti.

"URAP"ın çalışması, üniversitelerin kendi konumları hakkında bilgi sahibi olmasını ve gelişmeye açık yanlarını görebilmeleri amacıyla hazırlanıyor. Çalışmada "Web of Science/InCites" ile YÖK'ün yayınladığı veriler kullanılıyor.

URAP NE YAPAR?

ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde kurulan URAP Araştırma Laboratuvarı 2010'dan bu yana sıralama yapmaktadır. URAP, dünyanın 2 bin üniversitesini; son yıl SCI, SSCI ve AHCI tarafından taranan makale sayısı kriterine (%21), son 5 yılda yayınlanan toplam bilimsel doküman sayısı kriterine (%10), son 5 yılda yayınlanan makalelere son yıl verilen atıf sayısı kriterine (%21), son 5 yılda yayınlanan makale sayılarının basıldıkları dergilerin etki faktörleri ile çarpımlarının toplamı kriterine (%18), son 5 yılda yayınlanan makalelere son yılda gelen atıf sayılarının atıf yapan makalelerin dergilerinin etki faktörleri ile çarpımlarının toplamı kriterine (%15) ve son 5 yılda ülkelerarası ortak yayın sayısı kriteri (%15) ile değerlendirmektedir. Yapılan bu çalışmalar sonucunda elde edilen veriler ile üniversitelerin kendi akademik performanslarını diğer üniversitelerle karşılaştırabilmesine ve belirlenen kriterlere göre gelişmeye açık yanlarını fark etmelerine yardımcı olmayı hedefliyor.

 

 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.