SDÜ'de Rektörlük Heyecanı Dorukta

SDÜ'de Rektörlük Heyecanı Dorukta

Yayınlanma:
Güncelleme: 17 Nisan 2019 10:57
SDÜ'de Rektörlük Heyecanı Dorukta

Süleyman Demirel Üniversitesi’nde görev süresi Nisan ayında dolan rektörlük için adaylık başvuru süreci başladı. Bu konuda son sözü ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan söyleyecek ve üniversiteye kimi atayacağına karar verecek.

Süleyman Demirel Üniversitesi’nde rektör adaylığı başvuru ve atama süreci başladı. Bilindiği gibi, kısa adı YÖK olan Yükseköğrenim Kurumu, SDÜ Rektör adaylığı başvuru sürecinin 14 Nisan’dan itibaren başlayacağını geçtiğimiz ay içinde duyurmuştu.

SEÇİM YOK ATAMA VAR
Bilindiği gibi, geçtiğimiz döneme kadar üniversitelerde her 4 yılda bir Rektörlük seçimleri yapılıyor ve adaylar kendilerini açıkladıktan sonra belirlenen günde üniversitedeki akademik personeller oylarını kullanarak tercih ettikleri rektöre oylarını veriyorlardı. Böylece, adaylar arasında ilk 6’ya girenler YÖK’e bildiriliyor YÖK de bu 6 adaydan 3’ünü Cumhurbaşkanına teklif ediyor ve Cumhurbaşkanı da 3 rektör adayından birini üniversiteye rektör olarak atıyordu. Ancak, bu dönem sistem değiştirildi. Bu konuda son durum ise şöyle; Rektörleri ne YÖK öneriyor, ne de profesör şartı var. Hatta, Rektör dışardan atanıp öğretim üyesi bile olmayabiliyor. Kısacası gerek devlet gerek vakıf Üniversitelerine rektör, Cumhurbaşkanınca atanıyor. Cumhurbaşkanı kimi isterse onu istediği üniversiteye rektör olarak atayabiliyor.

BAŞVRULAR NİSAN SONUNA
KADAR DEVAM EDECEK
Öte yandan, atama sürecinin sonuna doğru gelinirken, Süleyman Demirel Üniversitesinde ise Rektör adayı olacakların isimleri de netleşmeye başladı. Bu doğrultuda; Görev süresi dolan mevcut Rektör Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı’nın adaylık için yeniden başvurmasına kesin gözüyle bakılıyor. Çarıkçı, hali hazırda en güçlü rektör adayları arasında. Ancak, SDÜ’de en güçlü adaylar arasında sürpriz bir isim de var. Yapay zeka ve bilişim adına çok önemli projelere imza atan, bir dönem MHP’de Ar-Ge başkanlığı da yapan Bilgisayar Mühendisi Prof. Dr. Tuncay Yiğit de iddialı rektör adayları arasında bulunuyor. SDÜ’de bu iki ismin haricinde Rektörlük için adı geçenler arasında İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Okçu da bulunuyor. Tıp Fakültesi’nden Kalp-Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Turan Yavuz’un da adaylık başvurusu yapmasına kesin gözüyle bakılıyor. SDÜ’de bir diğer sürpriz bir isim ise Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar. CHP Aydın Milletvekilliği için SDÜ’deki rektörlüğü bırakıp giden Prof. Dr. Baydar’ın yeniden bu göreve atanmak istediği ve rektör adayı başvurusunda bulunacağı belirtiliyor.

YENİ REKTÖRÜ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ATAYACAK
14 Nisan itibariyle rektörlük başvuru sürecinin başladığı Süleyman Demirel Üniversitesinde Rektör adaylarının belirginleşmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından adaylar arasından bir isim SDÜ’nün yeni rektörü olarak ataması yapılacak. Bunun kim olacağı ise şimdiden merak konusu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum