SDÜ'de Taşeron Sancısı

Torba yasa olarak kamuoyunun gündeminde olan ve mecliste görüşülmekte olan yasa tasarısı, taşeron işçilere yönelik bazı düzenlemeleri de içeriyor. Ancak SDÜ’de bu sürecin bir hayli sancılı geçeceği tahmin ediliyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Eylül 2014 10:46
SDÜ'de Taşeron Sancısı

Torba yasa olarak kamuoyunun gündeminde olan ve mecliste görüşülmekte olan yasa tasarısı, taşeron işçilere yönelik bazı düzenlemeleri de içeriyor.

Kanun yalnızca yardımcı işler için hizmet alınabilmesine imkân verirken, büro hizmetleri için hizmet alımı yapılmasına ise olanak vermiyor.

Tasarının 11. maddesindeki "1-İdarelerce kanun, tüzük ve yönetmeliklere göre istihdam edilen personelin yeterli nitelik veya sayıda olmaması halinde personel çalıştırılmasına dayalı yardımcı işlere ilişkin hizmetler için ihaleye çıkılabilir." hükmü ile sadece yardımcı işler için ihaleye çıkılabileceği düzenleniyor. (Temizlik, teknisyen yardımcılığı vb. işler.)

12. maddesindeki "yapılan personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri çerçevesinde çalıştırılan personel, ihale ve sözleşme konusu iş dışında başka bir işte çalıştırılamaz ve görevlendirilemez." hükmü ile temizlik ihalesi kapsamında çalışan bir işçinin büroda çalıştırılması engelleniyor.

Kamu kurumlarında hizmet alımı kapsamında büro çalışanı personel sayısı ise oldukça fazla. Dolayısıyla tasarının kanunlaşması durumunda, kamu kurumlarının bürolarında görev yapan taşeron işçilerinin çalışmaya devam etmeleri mümkün değil.

Birçok kurumda yıllardan beri üniversite mezunu (hatta lisansüstü eğitim yapmış) kişiler personel yetersizliğinden dolayı temizlik hizmeti alımı kapsamında çalıştırılıp bürolarda memurlarla aynı işi yapıyor. Bu durum daha çok belediyeler ve üniversitelerde söz konusu. Mecliste verilen değişiklik önergesi ile belediyeler kanun kapsamından çıkarıldı. Fakat üniversitelerin durumuna ilişkin çözüm önerisi getirilmedi. Üniversitelerin bürolarında hizmet alımı kapsamında çalışan işçiler temizliğe geçmek ya da istifa etmek durumunda bırakılacaklar.

SDÜ’de de kanunun sonuçları sancılı olacağa benziyor. SDÜ’de bu şekilde çalışan personel sayısı 200’ün üzerinde. Biryandan Üniversite için taşeron işçilerin yaptığı görevlerin kısıtlı sayıda kadrolu personel ile yürütülebilmesi sorunu yaşanacak. Diğer yandan yıllardır bürolarda görev yapan ve asgari ücretle aile geçindiren çalışanların işsiz kalması vicdanları yaralayacak.

Sadece SDÜ çalışanları açısından, çalışanlar ve aileleri ile birlikte yaklaşık 800 kişinin hayatı olumsuz etkilenecek. Bu durum tüm Türkiye’de binlerce çalışan için de söz konusu. Özetle hem kurumlar için hem de çalışanları için memnun kalacakları bir durum olmayacak.

Henüz mecliste görüşülmekte olan fakat ilgili maddelerin görüşülerek geçildiği tasarının kanunlaşmadan önce, yaşanma ihtimali yüksek olan bu sorunların çözümüne yönelik SDÜ yönetiminin nasıl bir tedbir alacağı ise şimdilik merak konusu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum