SDÜ'den Çiçeklere Hayat İksiri

SDÜ süs bitkilerinin vazo ömrünü uzatan ve adına hayat iksiri denilen özel solüsyon üretti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 29 Ağustos 2015 18:08
SDÜ'den Çiçeklere Hayat İksiri

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) süs bitkilerinin vazo ömrünü uzatan ve adına hayat iksiri denilen özel solüsyon üretti. Nanoteknolojik bu ürün sayesinde çiçeklerin vazo ömrü iki kat uzadı.

SDÜ Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kelen,Türkiye'de Antalya, Yalova, İzmir ve Isparta'da kesme çiçek üretimi yapıldığını ve 12 bin dekarlık alanda yapılan üretimden yaklaşık 80 milyon dolarlık ihracat geliri sağlandığını kaydetti. 50'den fazla ülkeye süs bitkileri ihracatı yapıldığını aktaran Kelen, Türkiye'nin toplam süs bitkileri ihracat değerinin yüzde 37'sini kesme çiçeğin oluşturduğunu açıkladı.

PAZARLAMADA EN BÜYÜK SORUN
Kesme çiçek sektörünün üretim aşamasından pazarlama aşamasına kadar birçok sorunu bulunduğunu, bu sorunlar içerisinde kesme çiçeklerin vazo ömrünün kısalığının pazarlamada en önemli sorun olduğun ileten Kelen, "Kesme çiçeklerin pazarlama ömrü oldukça kısadır. Normal şartlarda ortam şartlarına göre vazo ömürleri 4-7 gün arasında olmaktadır. Bu durum ürünün pazarlanmasında ve pazarlandıktan sonra çiçeklerden faydalanma noktasında sorun oluşturmaktadır. Çiçekçiler genelde çiçeklerin çabucak solmaması için çiçekleri soğuk hava depolarında muhafaza etmek zorunda kalmaktadırlar.

Ayrıca ihracat açısından da kesme çiçeklerin vazo ömürlerinin uzun olması istenmektedir. Perakende alıcılar açısından da alınan çiçeklerin uzun süre tazelik ve canlılıklarını koruması istenmektedir. Alıcılar, çiçek aldıktan sonra çiçeklerin ömrünü uzatmak ve vazo suyunda bakteri ve çürüme nedeniyle oluşan kokuyu önlemek için gün aşırı vazo suyunu değiştirmek zorunda kalmaktadırlar. Ayrıca çiçeklerin vazo ömrünü uzatmak için çiçeklerin dip kısımları 2-3 günde bir iki santim kadar kesilmektedir. Bu durum ayrı bir işçilik gerektirmektedir" diye konuştu.

ÇİÇEĞİN ÖMRÜ İKİ KAT UZUYOR
Çiçeğin sentezlendiği etilen hormonunun yaşlanmayı hızlandırdığını, su içindeki bakterilerin de çiçeklerin iletim denetimlerini tıkayarak su alımını engellediğini, böylece çiçeklerin çabucak yaşlandığını kaydeden Kelen, geliştirdikleri ürünün bu dezavantajları ortadan kaldırdığını söyledi. Kelen, "Kesme çiçeklerin vazo ömrünü uzatan ve vazo suyunun kokmasını önleyen fonksiyonel nanoteknolojik bir solüsyondur.

Bu solüsyon, çiçeklerde yaşlanmaya sebep olan etilen sentezini engeller, vazo suyunda bakteri gelişimini önler, çiçeğin su alımını sürdürmesini sağlayarak çiçeğin tazeliğini ve canlılığını sürdürmesine katkı sağlar. Ayrıca gün aşırı vazolarda su değiştirme zorunluluğunu ve kesme çiçeklerin dip kısımlarından bir miktar kesme sorununu da ortadan kaldırır. Buluş, kesme çiçeğin vazo ömrünü 2 katı kadar artırmakta, vazo suyunu sterilize ederek bakteri gelişimini önlemekte, çiçeklerin su içinde kalan kısımlarının çürümesini ve vazo suyunun kokmasını önlemektedir. Solüsyon sayesinde çiçeklerin iletim demetlerindeki tıkanmalar önlenmekte ve çiçek su alımına devam etmektedir.

Aynı zamanda çiçekler, ihtiyaç duydukları enerjiyi solüsyondan karşılamaktadırlar. Bütün bu avantajlar sayesinde kesme çiçeklerin vazo suyunu değiştirmeye gerek kalmamakta, çiçeklerin iletim demetlerini açmak için dip kısımlarının kesilmesine gerek kalmamakta, çiçeklerin canlılık ve tazelikleri daha uzun süre korunmakta ve sonuçta kesme çiçeklerin vazo ömrü uzamaktadır" bilgisini verdi. Kelen, hayat iksiri adı verdikleri ürünün patent başvurusunun ön incelemeden geçerek kabul edildiğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum