SDÜ’den Osmanlıca Eğitimi

SDÜ’den Osmanlıca Eğitimi

Yayınlanma:
Güncelleme: 19 Ocak 2016 10:42
SDÜ’den Osmanlıca Eğitimi

İlham veren üniversite sloganı ile hareket eden SDÜ öğrencisinden, öğretim üyesine kadar herkese Osmanlıca kurslarına devam ediyor. Uzman eğitimler tarafından verilen Osmanlıca kurslarında kursiyerler dördüncü kurstan itibaren Osmanlıca metinleri okuyabiliyor.

Kadim kültürümüzün önemli unsurlarından “Osmanlıca”, geçmişten bize intikal eden vazgeçilmez mirasımız olmaya devam ediyor. SDÜ Türk Dili Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Hayrat Vakfı Isparta İl Koordinatörlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında TÜDAM’da gerçekleştirilen kurslar hakkında bilgi veren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, Osmanlıca eğitimlerinin Üniversitenin toplumsal misyonunun önemli bir parçası olduğunu dile getirdi. Prof. Çarıkçı, “Üniversite yönetimi olarak bu tür eğitimleri önemsiyor ve Osmanlıca eğitimlerini daha kaliteli çerçevede daha derin vermeyi amaçlıyoruz.” dedi.

Osmanlıca eğitimlerinin toplumsal gündemde daha fazla konuşulmaya başlandığını belirten Rektör Çarıkçı “üniversitelerin toplumsal misyonu bu eğitimleri daha ileri seviyede, akademik düzeyde vermek. Bizde bu noktada Osmanlıca eğitimlerini daha kaliteli vermek için çalışma yürütüyoruz. Osmanlıca kurslarımız başarılı olarak devam ediyor. Daha da başarılı olacağına inanıyoruz. ” diye konuştu.

Uzman eğitmenler aracılığıyla Üniversitede düzenlenen kurslarla ilgili görüşlerini açıklayan TÜDAM Müdürü Doç. Dr. Selami Turan ise “Kursa gelenler hem geçmişleriyle irtibat kurabilecek hem de geçmişlerinden öğrendikleri bu bilgilerle geleceklerini inşa edebilecek.” diyerek Osmanlıca’nın manevi mirasımızın vazgeçilmezi olduğunu ifade etti.
Osmanlıca eğitmeni Muhlis Körpe ise Osmanlıca öğrenmenin bir lüks değil gereklilik olduğunu söyleyerek “millet olarak, fert olarak tarihin akışında sürekli bulunmak istiyorsanız kim olduğunuzu nereye ait olduğunuzu bilmeniz gerekir. Millet olarak bin yıllık bir mazimiz var. Bu mazide medeniyet bilgilerimizin tamamı Osmanlıcadan oluşuyor. Bizim kurslarımıza katılan kursiyerler dördüncü oturumdan metin kumaya başlıyor. Osmanlıca sanıldığı gibi çok zor bir azı değil. Sadece öz Türkçenin Kuran harflerinden yazımından ibaret. Bugün insanlar nasıl rahatça Türkçeyi konuşabiliyorsa, Osmanlıcayı öğrenmekte de güçlük çekmezler” dedi.

Sanat tarihinde Osmanlıcanın büyük önem taşıdığını söyleyen SDÜ Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şevki Duymaz “özellikle mezar taşları, cami kitabeleri, el yazma kitaplar gibi birçok sanat eserleri ve kültürel mirası iyi bir şekilde öğrencilere aktarabilmek için bu kurslara geldik” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum