SDÜ’den Pandemi Döneminde Büyük Hizmet

SDÜ’den Pandemi Döneminde Büyük Hizmet

Yayınlanma:
Güncelleme: 25 Haziran 2020 12:33
SDÜ’den Pandemi Döneminde Büyük Hizmet

Sağlık Bakanlığınca yeni tip koronavirüs moleküler tanı testlerini yapmak için yetkilendirilen merkezlerden Isparta İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Laboratuvarı, bölgemizde salgının yayılmasının önlenmesine katkıda bulunuyor.

Sağlık Bakanlığınca pandemi döneminde başlatılan eylem planı kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü ve üniversitemiz Yenilikçi Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı, Biyomühendislik Birimi Laboratuvarları Direktörü ve Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Yalçın Erzurumlu önderliğinde Isparta ilimizde oluşturulan laboratuvarda bugüne kadar onlarca kişi teste tabi tutuldu.
Sağlık Bakanlığımız tarafından birçok ilde COVID-19’un moleküler tanısına yönelik laboratuvarların kurulumu konusunda adımlar atıldığını belirten Dr. Erzurumlu, bu adımlar çerçevesinde SDÜ’nün de pandeminin ilk döneminden bu yana gerekli çalışmaları başlatarak önemli katkılar sunduğuna dikkati çekti.

COVİD-19 MOLEKÜLER TANI LABORATUVARI KURULDU
Dr. Erzurumlu, “Sağlık Bakanlığınca yayınlanan pandemi dönemi ilk verilerine göre Isparta ilimiz, nüfusa oranla COVID-19 vakası görülen iller arasında ilk 10’un içerisindeydi. Yaptığımız araştırmalar neticesinde COVID-19 moleküler tanısı yapabilecek bir laboratuvarın ilimizde henüz kurulmadığı belirlenmişti. Bunun üzerine gerekli görüşmelere başlandı. Bu kapsamda YETEM’e bağlı Biyomühendislik Biriminde yer alan gerçek zamanlı PCR (Real-time PCR) cihazının bu analizleri sürdürmek için yeterli teknik özelliklere sahip olduğu belirlendi. İl Sağlık Müdürlüğü ile yürütülen koordineli toplantılar neticesinde ilimizde Halk Sağlığı Laboratuvarı bünyesinde kurulabilecek COVID-19 moleküler tanı laboratuvarı için ilk adımlar atıldı. Bu kapsamda belirlediğimiz ekipman ve teknik donanımlar İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından hızlıca temin edildi.” dedi. Dr. Erzurumlu sözlerine şöyle devam etti: “Yapılanma sürecinde öncelikli olarak benim sorumluluğunda Gerçek zamanlı PCR cihazı üniversitemizden laboratuvara transfer edilip kurulumu gerçekleştirilerek optimizasyon çalışmaları sürdürüldü. Tüm bu işlemler hızla tamamlanarak ön denemelerimizden optimum sonuçların elde edilebilmesi sonrasında COVID-19 ile mücadele kapsamında biz de yerimizi aldık.” dedi.

7 GÜN 24 SAAT BÖLGEYE HİZMET VERİLDİ
Sağlık hizmeti açısından önemli katkılar sunan laboratuvarın hazırlanma süreci hakkında bilgi veren Dr. Erzurumlu, şunları kaydetti: “Ülkeye hizmet noktasında sınırlı bir ekip olarak başladığımız bu yolda zamanla ekibimizi genişlettik. Pandeminin ilk dönemlerinden bu yana başta Isparta olmak üzere çevre illerden yoğun miktarda örnek akışının olduğu bu süreçte 7 gün 24 saat ekibimiz laboratuvarda çalışmalarını büyük bir özveri ile sürdürdü ve sürdürmeye de devam etmektedir.”

TÜM ÇALIŞMALAR AKADEMİK BİR VİZYON İLE SÜRDÜRÜLDÜ
Dr. Erzurumlu, “COVID-19 moleküler tanısında kullandığımız yöntem hastalardan alınan örneklerden virüs nükleik asidinin izole edilerek çoğaltılması ve sonrasında tespit edilmesi prensibine göre çalışmaktadır. Bu yöntem konusunda laboratuvarımızda çalışan istisnasız tüm personelin eğitimleri bizzat tarafımdan verilmiş olup süreçleri takip edilmiştir. Elde ettiğimiz moleküler tanı sonuçlarının kontrol edilmesi, deneysel yöntemde karşılaşılan teknik problemlerin giderilmesi, sonuçların doğru perspektifte yorumlanması ve ekibimize katılan yeni personelin eğitimlerinin verilmesi gibi konularda halen çalışmalarımı sürdürmekteyim. Elbette ki artık bir aile olduğumuz bu laboratuvardaki ekip arkadaşlarım ile laboratuvar çalışmalarının bütün aşamalarında 7 gün 24 saat süre pandeminin ilk gününden itibaren bende yer almaktayım. COVID-19 ile mücadele kapsamında sağlanan en büyük katkılardan birisi de çevre illerde COVID-19 moleküler tanısında çalışacak personelin laboratuvarımıza gelerek moleküler tanı konusundaki eğitimleri tam zamanlı olarak rehberliğinde ve danışmanlığımda sağlanması olmuştur.” diye konuştu.

SALGINLA MÜCADELEDE ÖNEMLİ BİR ROL ÜSTLENDİK
Salgınla mücadelede çevre illere de önemli destekler verildiğini söyleyen Dr. Erzurumlu şunları kaydetti: “İnsan hayatını doğrudan tehdit eden virüs ile mücadelede aralıksız ve hızlı şekilde çalışmamız; analizleri büyük bir hassasiyetle sürdürmemiz önem arz ediyor. Bu doğrultuda ekibimizde yer alan her bir personel büyük bir özveri ile çalışmalarını sürdürmektedir. Laboratuvarımız Isparta ilimiz ile birlikte çevre illerden gelen hasta numuneleri üzerinde de çalışmalarını sürdürerek bölgesel düzeyde önemli katkılar sunmaktadır.”

Dr. Erzurumlu konuşmasını “Ülkemizin ihtiyacı olduğu zaman biz akademisyenler olarak sahaya inmeli, taşın altına elimizi koyabilmeliyiz. SDÜ’lü bir bilim insanı olarak bu mücadelede yer alarak Isparta’ya, bölgemize ve ülkemize hizmet vermek beni son derece gururlandırmıştır” diyerek noktaladı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.