SDÜ'lü Akademisyenden Yeni Yayın

Süleyman Demirel Üniversitesi akademisyenleri kültür tarihimize akademik yayın kazandırmaya devam ediyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Mart 2016 15:16
SDÜ'lü Akademisyenden Yeni Yayın

Cumhuriyet Tarihi alanı çalışmalarının yanı sıra özellikle Türk Kültürü, Türk Dünyası ve Kültür Stratejileri alanlarında akademik çalışmaları ile bilinen SDÜ’nün başarılı akademisyenlerinden Yrd. Doç. Dr. Orhan Çeltikci’nin geçtiğimiz yıl Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından “Milli Mücadele Döneminde Antalya” adlı çalışması yayınlanmıştı.

Bu yıl da kültür tarihi alanında çalışmalarına devam eden Dr. Orhan Çeltikci’nin iki araştırmacı arkadaşı (Araştırmacı Ali Yıldız ve Uzman Muzaffer Çetin) ile birlikte kaleme aldıkları “Türklerde Su kültürü” ve su kültürünün uzantısı olan sarnıçlar içerikli çalışmaları yayınlanarak kültür hayatımıza kazandırıldı.

Bu önemli çalışma “Issız Yol Bekçileri, Denizli Sarnıçları” adıyla Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından yayınlanmıştır. Yayın, bir alan araştırması niteliğinde olup Denizli’nin tarihinden, adının menşeinden, coğrafi yapısından, Denizli’den geçen göç ve kervan yollarından bahsetmekle başlamaktadır. Denizli’nin Türkleşme süreci ile “Türk Kültüründe Su” ve suyun öneminden ayrıntılı olarak bahseden eserde Denizli’de yapılmış olan sarnıçlar merkez ve ilçeler olmak üzere ayrı ayrı ele alınmıştır. Bu eksende Denizli merkez ile ilçeleri Tavas, Beyağaç, Kale, Acıpayam, Güney, Buldan, Çal, Ataeymir-Yarkın bölgesinde var olan Su kültürü unsuru sarnıçlar ele alınıp incelenmiştir. Ayrıca Burdur’un Karamanlı ilçesi de Denizli göç yolları güzergahında olduğundan dolayı Karamanlı ilçesi sarnıçlarına da eserde yer verilmiştir. Kitapta toplam 140 sarnıca yer verilmiştir.

Kültürel objelerin her birinin geçmişe dayalı bir serüveninin olduğu muhakkaktır. Bu açıdan kitapta sarnıçlar her biri ayrı ayrı resimlenmişken diğer taraftan sarnıcın bulunduğu yöre halkından sarnıcın kimler tarafından nasıl ve ne zaman kimin hayrına yaptırıldığı da ayrıntılı olarak araştırılıp yayına dökülmüştür.

Diğer taraftan unutulmaya yüz tutmuş köy odalarına eserde değinilmiştir. Mahalli değer ve özelliklere de (Şair, sanatçı, türbe, çadır, tütüncülük, camiler, mağaralar…) resimli v açıklamalı şekilde eserde yer verilmiştir.
Eser Türk Kültür tarihi ve yerel araştırmacılar için oldukça önemlidir. Eseri Türk Kültür tarihine kazandıran üniversitemiz Akademisyeni Yrd. Doç. Dr. Orhan Çeltikci, araştırmacı yazar Ali Yıldız ve Arşiv Uzmanı Muzaffer Çetine teşekkür ediyoruz. Akademik çalışmaları ile ilgili bilgi aldığımız Yrd. Doç. Dr. Çeltikci Isparta’da da bol miktarda Su Sarnıçlarının olduğunu Keçiborlu bölgesinde araştırma yaptığını ve bölgede; Kubbe, Taşyatak, Kokulutaş, Karatepe, Kartaloğlu, Oduncuyokuşu, Saksağanpazar, Emiralan, Sırat, Şaban, Kocayatak, Uzunalan, Mutlu, Karaağaç, Bağpınar, Yayalık, Sofualanı, Güzdere, Çamburun, Burçak, Paşalar, Yedeller, Kapaklı, Bağpınar, Düzpelit, Direkyolu sarnıçlarını tespit ettiğini bu sarnıçları fotoğraflayıp kültür literatürümüze kazandırmak için çalışmalarına devam ettiğini bize aktarmıştır.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum