SDÜ’lü Fizikcinin Buluşu Teröristlerin Korkulu Rüyası Olacak

SDÜ’lü Fizikcinin Buluşu Teröristlerin Korkulu Rüyası Olacak

Yayınlanma:
SDÜ’lü Fizikcinin Buluşu Teröristlerin Korkulu Rüyası Olacak

SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Lütfi Öksüz, ekibiyle birlikte geliştirdikleri sistem sayesinde Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde teröristlerin yüzeye ve derine kablolar vasıtasıyla döşediği el yapımı patlayıcıları yarım metre uzaktan patlatmayı başardıklarını açıkladı.

Sistemin uzaktan elektromanyetik dalgalar vasıtasıyla el yapımı sistemi kısa devre yaptırarak patlattığını belirten Prof. Dr. Öksüz, "Uzaktan dalgayı
gönderip orada ark oluşturuyoruz. Bağlantı noktalarında onların elektronik devrelerini yakıyoruz" dedi.

’UZAKTAN KABLO ÇEKEREK ATEŞLİYORLAR’
Doğu ve Güneydoğu’da mayınlar ve el yapımı patlayıcılar nedeniyle her gün şehit verildiğine dikkati çeken Prof. Dr. Lütfi Öksüz, şöyle dedi:
"Eskiden teröristler uzaktan kumandayla patlatıp güvenlik görevlilerimize zarar veriyorlardı. Ordumuz bunu jammerlerle (sinyal karıştırıcı, sinyal bozucu) çözdü. Terörist gruplar bunu geliştirerek, kablo çekerek bu sistemi basitleştirdi. 100- 200 metre uzaktan kablo çekerek bunları ateşliyorlar. Güvenlik güçlerinin henüz buna karşı bir önlemi yok. Bu nedenle sırf bu yüzden bile günde bir şehidimiz mutlaka oluyor. Dolayısıyla biz bu projeyi bunların önüne geçebilmek maksadıyla geliştirdik."

’YARIM METREDEN FÜNYE SİSTEMİ PATLATILIYOR’
Teröristlerin yüzeyde ve gömülü olarak iki şekilde el yapımı patlayıcı hazırladıklarını söyleyen Prof. Dr. Lütfi Öksüz, "Yarım metreden biz enerjiyi transfer edip onların fünye sistemlerini patlatabiliyoruz. Fünye patlayınca bomba otomatik olarak patlıyor. Literatürde 25 metreye kadar genişletilmiş bu sistemler. Biz de gerekli destek verilirse bu sistemi kurabiliriz" diye konuştu.

PKK'lı teröristler evlerin içine yarleştirdikleri patlayıcıları kablo ile uzaktan patlatma yöntemini seçerek sinyal kesicileri (Jammer) aşmayı deniyor.

’BOMBA TESPİT SİSTEMİ DE EKLENEBİLİR’
Sistemi gömülü patlayıcılarda denemediklerini belirten Prof. Dr. Lütfi Öksüz, yüzeydeki patlayıcılarda olumlu sonuçlar aldıklarını aktardı. İstenildiği takdirde geliştirdikleri projeye tespit sistemi de ekleyebileceklerini vurgulayan Prof. Dr. Öksüz, "Tespit sistemi kolay olan yanı. Zor olan bombayı yok etmek" dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum