SDÜ’nün Örümcek Robotu Hayat Kurtaracak

SDÜ'den Afet Sonrası Yaralılara Erken Müdahale İçin 6 Bacaklı ''Örümcek Robot''

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Aralık 2018 10:35
SDÜ’nün Örümcek Robotu Hayat Kurtaracak

SDÜ Bilgisayar Mühendisliği, deprem sonrası ilk 1 saat içerisinde göçük altında kalanları ısı, nem ve görüntü ile tespit edip kurtarma ekiplerine veri aktaracak 6 bacaklı ''Örümcek Robot'' yapıyor. Multidisipliner proje için Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile sözleşme imzalandı. SDÜ 24 ay içerisinde 10 adet ''Örümcek Robot'' yapacak.

Süleyman Demirel Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği ''Çoklu- Robot Koordinasyonu Yöntemiyle Deprem Göçüklerinde Yaralı Konum Tespiti'' başlıklı multidisipliner projesi için Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı ile sözleşme imzaladı. SDÜ Bilgisayar, İnşaat, Jeofizik ilâ ISUBÜ Elektrik- Elektronik Mühendisliği, sürü psikolojisi ile hareket eden; yapay zekâ bağlamında 'karınca' algoritması kullanan 10 adet ''Örümcek Robot'' yapacak. 

1 SAAT İÇERİSİNDE YARALININ KONUM TESPİTİNİ YAPABİLECEK

Deprem sonrasında göçük bölgesine salınacak örümcek robotlar, 1 saat içerisinde ısı ve nem değişimleri ile görüntü algılaması yaparak yaralının net konum tespitini erken müdahale ekiplerine veri olarak aktaracak. AFAD, I. Derece Deprem Kuşağı'nda yer alan Türkiye'nin her bölgesine istasyonlar kuracak. Robotların üretimi ve istasyonların kurulumu dâhil projenin tüm süreçleri için 2 milyon TL finansman harcanacak. 

BİR SONRAKİ EVRE HEYELAN, ÇIĞ,

MADEN VE İŞ KAZALARI SONRASI YETKİNLİK 

Projenin bir ileri evresi ise karınca algoritması ile çalışan 6 bacaklı ''Örümcek Robotlara'' heyelan, çığ, maden ve iş kazalarında da müdahale için yetkinlik kazandırmak olacak.

Proje Yürütücüsü Süleyman Demirel Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tuncay Yiğit, Örümcek Robot için Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Deprem Daire Başkanı Dr. Murat Nurlu ile sözleşme imzaladıklarını açıkladı.  Ekibi ile birlikte multidisipliner projenin faydalarını ve ayrıntılarını anlatan Prof. Dr. Tuncay Yiğit, şöyle dedi:

‘‘ORADA KİMSE VAR MI?”; “SESİMİ DUYAN VAR MI” ?

''1999 depremini bir hatırlayalım: Hafızamızda ne kaldı? “Orada kimse var mı?”; “sesimi duyan var mı?”… Nasıl da canımızı yakıyordu değil mi? Deprem sonrası ilk 72 saat çok değerlidir. Bu zaman diliminde enkaz altındaki yaralılara ne denli hızlı müdahale edilirse o kadar faydalıdır. Bizim çıkış noktamız da buydu: ''Enkaz altındaki yaralıları nasıl çok süratli bir şekilde tespit edebiliriz? Bu bize ders oldu. Çok acı bir ilham oldu. “

''1 CANIN DÂHİ KURTARILMASI PAHA BİÇİLEMEZ''

Yola çıktık. Dedik ki yapay zekâ hayatın her alanında var. Biz de bilim üretiyoruz. Yazılım üzerine çalışıyoruz. Algoritma inşa ediyoruz. Neden deprem sonrası enkaz altında kalan canlıların konum tespitini yapmak için algoritma yazmıyoruz?

Bu fikir multidisipliner bir bilimsel projeye dönüştü. Çalıştık. Belirli bir aşamaya getirdik. Bunun da Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile paylaştık. AFAD Deprem Daire Başkanı Dr. Murat Nurlu ile görüşmelerde de çok güzel bir yol aldık. AFAD, SDÜ'nün projesine destek olmaya karar verdi. Biz bir canın dâhi kurtarılmasının paha biçilemez bir değer olduğunu biliyoruz.''

ÖRÜMCEK ROBOT ORDUSU KURULACAK; DOKTORA TEZİ YAPILACAK

Prof. Dr. Tuncay Yiğit, 24 aylık bir süreç içerisinde 10 tane Örümcek Robot yapacaklarını; AFAD'a teslim edeceklerini söyledi. İlerleyen aşamalarda robot seri üretimi için de SDÜ'nün proje tarafı olarak yer almaya devam edeceğine vurgu yapan Prof. Dr. Yiğit, çalışmanın doktora tezi hâline getirilip bilim literatürüne kazandırılacağını kaydetti.

MULTİDİSİPLİNER BİLİMSEL PROJEDE KİMLER VAR?

Yapay zekâ bağlamında 'karınca' algoritması ile çalışacak ve sürü psikolojisi ile hareket edecek Örümcek Robot Ordusu projesi multidisipliner bir bilimsel çalışma. Proje tarafları ve ekip üyeleri şöyle:

»Proje Yürütücüsü: 

-Prof. Dr. Tuncay Yiğit (SDÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı)

»Yardımcı Araştırmacılar:

-Prof. Dr. Şemsettin Kılınçarslan (SDÜ İnşaat Mühendisliği)

-Prof. Dr. Nuri Dolmaz (SDÜ Jeofizik Mühendisliği)

-Doç. Dr. İsmail Serkan Üncü (ISUBÜ Teknoloji Fakültesi Elektrik- Elektronik Mühendisliği Bölümü)

-Dr. Öğretim Üyesi Muhammed Maruf Öztürk (SDÜ Bilgisayar Mühendisliği) 

-Dr. Öğr. Üyesi Arif Koyun (SDÜ Bilgisayar Mühendisliği)

-Dr. Öğr. Üyesi Fatih Gökçe (SDÜ Bilgisayar Mühendisliği)

-Dr. Öğr. Üyesi Mevlüt Ersoy (SDÜ Bilgisayar Mühendisliği)

-Dr. Öğr. Üyesi Asın Sinan Yüksel (SDÜ Bilgisayar Mühendisliği)

-Bursiyer, Doktora Tezi  Arş. Gör. Sadi Fuat Çankaya (SDÜ Bilgisayar Mühendisliği)

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.