Seçilmek Ve Yönetmek İstiyoruz

CHP Kadın Kolları Başkanı Leyla Havva Güzelcan, Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı tanınmasının yıldönümü nedeniyle bir basın açıklaması düzenledi. Güzelcan, “Seçmek yetmiyor, seçilmek ve yönetmek istiyoruz” dedi.

Yayınlanma:
Seçilmek Ve Yönetmek İstiyoruz

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları Başkanı Leyla Havva Güzelcan “Kadınların 19 yy da başlayan haklı mücadelesi ve Mustafa Kemal Atatürk ün eşsiz öngörüsü sonucunda bir çok Avrupa ülkesinden daha önce seçme ve seçilme hakkı elde etmiştir. 1908 de kurulan ilk kadın derneği 1919’da kadınların Kastamonu mitingi 1923’te Nezihe Muhittin tarafından kurulmak istenen kadınlar halk fırkası 1923’de siyasal haklar için kurulan Türk Kadınlar Biriliği gibi olguların: 1930’da yerel seçimlerde seçme ve seçilme hakkına 1933’de muhtar ve köy ihtiyar kurulu üyeliği seçme ve seçilme hakkına 1934’de TBMM de seçme ve seçilme hakkının elde edilmesinde katkısı çok büyük olmuştur” dedi.

Türkiye’nin ilk kadın milletvekilleri 1935’de CHP Milletvekilleri olarak TBMM ye girmiştir. Aradan geçen 78 yıllık süreçte biz kadınların kazanımlarını daha da ileri taşıması beklenirken,bugün itibarı ile gelinen nokta hiç iç açıcı değildir. 12 Haziran 2011 genel seçimlerinde TBMM deki 550 milletvekilinden 78 i hükümetteki 26 Bakandan 1 kadındır. Ülkemizde yerel yönetimlerde ki kadın oranı %2,5 dir. 2924 belediye başkanının 26’sı 34 210 muhtardan 65’i kadındır. 2012 yılında karar alma süreçlerine bakıldığında da karşımıza aynı kötü tablo çıkmakta 81 valinin 1 103 Rektörden 5 i 428 vali yardımcısından 7 si 795 kaymakamdan 22 si 80 müsteşar yardımcısından 3 ü kadın 26 müsteşar arasında hiç kadın yoktur.Sendikaların TOBB, TZOB, TESK yönetim kurumlarında da hiç kadın yoktur.anayasa ve yasa önünde kadın erkek eşittir demek yeterli değildir” ifadelerini kullandı.

Güzelcan, “Kadınlar anayasa ve yasalarla zorunlu kılınan özel önlemlerle desteklenip güçlendirilmedikçe sonuçlarda eşitlik sağlayamıyor asıl olan sonuçlarda eşitlik anlayışıdır seçme seçilme hakkı yurttaşlık hakkıdır.Anayasa ile güvence altına alınmış olan bu hak erkek egemen yapının kontrolüne terk edilmemelidir . Bu nedenle biz kadınlar devrimci talebimiz olan %50 yani eşit hak sistemini savunuyoruz. eğitimde siyasete yönetim kadrolarında karar alma mekanizmalarında yani hayatın her alanında erkeklerle eşit haklar sahip olmak istiyoruz.CHP olarak eğitim sağlık istihdam siyaset ve toplumda kadınların erkeklerle eşit özgür ve dayanışma içinde yaşayabilecekleri bir Türk,iye yaratmak ve Cumhuriyet ile kazanılmış hakların korunarak yaşatılması için mücadele ediyoruz.kadınların seçimle ve atama ile gelinen tüm karar ve yönetim organları da dahil olmak üzere hayatın her alanında eşit temsi eşit katılımın sağlanması için çalışmalarımızda devam ediyoruz kadın erkek eşitliği demokrasinin ve tüm toplumun güçlenmesi için olmazsa olmaz koşullardan biri olarak görüyoruz bu gün 5 aralık kadın seçme seçilme hakkı verilmesinin yıldönümü artık seçmek yetmiyor seçilmek ve yönetmek istiyoruz.” Dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum