Şehir Hastanesinde Sürpriz Gelişme

Isparta’da 730 yataklı şehir hastanesi yatırımında sürpriz bir gelişme yaşandı. Bugün sona erecek olan nihai teklif verme süreci iki hafta daha uzatıldı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 31 Ocak 2013 10:35
Şehir Hastanesinde Sürpriz Gelişme

Tekli nedeninin TBMM’de görüşülen şehri hastaneleri yasa tasarısı olduğu öğrenildi. Bu arada Bakanlığın raporu hastanelerle ilgili yeni detayları da ortaya koydu.

Isparta’da 180 dönüm arazi üzerine kamu özel ortaklığı modeliyle inşa edilecek 728 yataklı Şehir Hastanesi’nin yapımına talip olan iki dev firma için bugün sona erecek olan nihai teklif süreci 15 Şabat 2012 tarihine ertelendi. İhale sürecindeki Kocaeli Şehir Hastanesi içinde teklif verme süresi uzatıldı. Nihai tekliflerin TBMM’de görüşmeleri süren şehir hastanelere yasa tasarısının kanunlaşmasının beklenmesi nedeniyle alınmadığı öğrenildi

Sağlık Bakanlığı Kamu Özel Ortaklığı Daire Başkanlığı, 728 yataklı Şehir Hastanesi yapım işleri ürün ve hizmetlerin temin edilmesi ihalesine talip olan Akfen İnş. Tur. Ve Tic. A.Ş. ile Kolin İnş. Tur. San. ve Tic. A.Ş. - Assigna Infraestructuras S.A. İş Ortaklığı’na son tekliflerini verme çağrısında bulundu. 27 Temmuz 2012 tarihinde bu firmalardan teklif alan daire başkanlığı, yapılan değerlendirmeler sonucunda firmalardan son tekliflerini 31 Ocak 2013 saat 15:00 da vermelerini istendi. Ancak Kamu Özel Ortaklığı Daire Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada nihai teklif verme tarihi 15 Şubat 2003 tarihi olarak değiştirildi.

KANUN BEKLENECEK
Edinilen bilgilere göre nihai teklif verme sürecinin uzamasına "Sağlık Bakanlığınca Kamu Özel İşbirliği Modeli İle Tesis Yaptırılması, Yenilenmesi ve Hizmet Alınması Hakkında Kanun Tasarısı"nın kanunlaşmasının beklenmesi neden oldu.

Tasarı, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarınca yapılmasına ihtiyaç duyulan tesislerin özel sektör eliyle yaptırılması, mevcut tesislerin yenilenmesine ilişkin usul ve esasları düzenliyor. Yetkililer, ileride yasal bir engele takılmamak ve sürecin sağlıklı işlemesi adına bu kararın alındığını sadece Isparta değil, pek çok ihale sürecindeki yatırımlar için de uzatma kararı alındığını bildirdiler.

ŞEHİR HASTANELERİ DE ARAŞTIRMA YAPACAK
Öte yandan Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı şehir hastaneleri raporunda şehir hastaneleriyle ilgili bütün detaylar yer aldı. Hastaneler, doğumdan kalp rahatsızlığına, göz tedavisinden organ nakline kadar bütün tedavilerin bir kampüste yapılmasını sağlayacak.

Türkiye'deki hastalara ayrılan yatak sayısı 44 bin 635 artacak. Rapora göre, şehir hastaneleri aynen üniversite hastanelerinde olduğu gibi tıbbı araştırma ve çalışmalar yürütecek. Kampus hastane projeleri farklı alanlarda uzmanlaşmış ihtisas hastaneleri, Ar-Ge laboratuarları, teknoparklar, sosyal tesisler, otel, alışveriş merkezi, konaklama alanlarını barındırıyor. Aynı anda 50'den fazla ambulansın girip çıkabileceği yer altı otobanları trafikte bekleme sorununu ortadan kaldırıyor. Hasta yakınları için oteller yapılıyor.

DEVLET 25 YIL KİRA ÖDEYECEK
Muhalefetin, 'özelleştiriliyor' diye karşı çıktığı kamu özel ortaklığı modelli şehir hastanelerinde devletin verdiği arsalar üzerinde sağlık tesisi yapma hakkı tanınıyor. 3 yıl ödemesiz 25 yıl süreyle devlet bu hastanelere kira ödeyecek. Şehir hastanelerinin 25 yıl süreyle yenileme de dahil bütün bakım onarımını yüklenici şirketler yapacak. Ayrıca İdarenin fizibilitelerine uygun olmak şartıyla tıbbi destek hizmetleri olarak anılan laboratuar, temizlik, görüntüleme, güvenlik, sterilizasyon gibi yaklaşık 19 hizmeti yüklenici şirketler tarafından karşılanacak.

Kampus hastanelerini yapılacağı devlet arazilerinin üzerinde ihaleyi alan firmalara ticari alanlar oluşturma hakkı veriliyor. Bunun karşılığında devletin ödediği kiradan indirim yapılacağı raporda yer alıyor Söz konusu modelde devletin hizmet sağlayıcılar üzerindeki otoritesi devam ederken, doktor, hemşire ve diğer sağlık personeli mevcut durumda olduğu gibi kamu tarafından istihdam edilecek.

TEKLİFTEN SONRA DETAYLI İNCELEME
246 yataklı Kadın Çocuk ve Doğum Hastanesi de dahil olmak üzere toplam 728 yatak kapasitede inşa edilecek Isparta Şehir Hastanesi için bundan sonraki süreçte Kamu Özel Ortaklığı Daire Başkanlığı nihai tekliflerin alınmasından sonra açık eksiltme yöntemiyle en avantajlı teklifi veren firmanın finansman modeli, proje teklifi vb. konularda detaylı incelemesi yapılacak.

İnceleme aşaması tamamlandıktan sonra da firmayla sözleşme imzalanacak. Isparta Şehir Hastanesinde projenin yapımı 2, işletmesi 25 olmak üzere toplam sözleşme süresi 27 yıl olarak belirlendi. Yüklenici projenin finansmanı, uygulama projesini, tasarımını, inşaatını, medikal cihazlar ve diğer ekipmanın tedarikini ve tesis için gerekli mefruşatı sağlayacak.

Yüklenici ayrıca tesislerin bakım ve onarımı, görüntüleme, laboratuvar ve diğer tıbbi destek hizmetleri ile bilgi işlem, sterilizasyon, çamaşır, temizlik, güvenlik ve yemek dahil olmak üzere destek hizmetlerinin sunumunu, sağlık hizmetleriyle uyumlu ve Bakanlık onayını alacak ticari alanların yapım ve işletilmesini de üstlenecek. Isparta Sağlık Kampusu içerisinde Sağlık Müdürlüğü idare binası ve Ağız Diş Sağlığı Merkezi Ünitesi de yer alacak.

HASTANE İNŞAATINDA DENEYİMLİ
Isparta Şehir Hastanesi’ne talip olan firmalardan Afken İnşaat, Akfen Holding bünyesinde faaliyetini sürdürüyor. Başlangıçta endüstriyel tesislerin fizibilite ve mühendislik hizmetlerini gerçekleştirmek için kurulan şirket, verdiği hizmetlerin yelpazesini endüstriyel tesislerin imalatı, kuruluşu ve montajı hizmetleri ile genişletti.

Şirket bugüne kadar üstyapı, altyapı, çevre koruma ve komple havaalanı inşaatlarının yapımı da dahil bir çok projeyi başarıyla tamamladı. 20 yıldan fazla bir sürede 1.6 milyar ABD Doları tutarında inşaat projesini tamamlayan Afken İnşaat’ın başlıca projeleri, havaalanı terminalleri ve bağlı altyapı inşaatları, doğalgaz boru hatları/dağıtım sistemleri, hastaneler, okullar, endüstriyel santraller, hidroelektrik/termal sektörlerde enerji projeleri, su dağıtım, kanalizasyon sistemleri ve atıksu arıtma hizmetleri olaraksıralanıyor.

Şirket daha önce 200 yataklı Fethiye Devlet Hastanesi projesini tamamladı. Aynı şirket Isparta’da Süleyman Demirel Havalimanı’nın 3000 m pist, taksirut ve apron inşasından oluşan altyapı projesini 1996 yılında tamamlamıştı.

ABD’NİN BÜYÜKELÇİLİK
BİNASINI ONLAR YAPIYOR
Isparta kredibiliteye sahip. Şirket bugün dünyanın ilk 100 inşaat şirketi arasına girmeyi hedefliyor. Şirket Çanakkale’de beş yıldızlı otel ve kongre merkezi projesini tamamladı. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Belgrad’da büyükelçilik kompleksini bu şirket yapıyor.

Şehir Hastanesi’ne Assigna Infraestructuras Şirketi ile ortaklaşa talip olan 34 yıllık köklü birgeçmişe sahip Kolin İnşaat; Çanakkale’den Gümüşhane’ye, Trabzon’dan Şanlıurfa’ya, İzmir’den Artvin’e kadar ülkenin her köşesinde inşaat projeleri gerçekleştirmiş bir şirket. Libya’dan Azerbaycan ve Sırbistan’a kadar uzanan, geniş bir coğrafyada faaliyetlerini sürdüren Kolin İnşaat; Belgrad, Libya/Tripoli ve Kampala’dabulunan yurtdışı ofisleriyle müşterilerine hizmet veriyor.

Şirket; otoyol, karayolu, köprü, viyadük, demiryolu,tünel, liman, baraj, modern sulama sistemleri, arıtma sistemleri, su nakil hatları, taşkın koruma yapıları, endüstri kompleksleri, tamir ve bakım atölyeleri, boru hatları yapımı, toplu konut, otel, hastane, ofis binaları ve askeri tesisler, bina-konut projeleri, enerji, haberleşme ve taşımacılık projelerine kadar uzanan geniş bir yelpazede birçok projeye imza atmış durumda.

Büyük banka ve finans kuruluşları ile uzun vadeli ortaklık ve işbirliği anlayışına dayalı ilişkiler geliştirmekte olan Kolin İnşaat, farklı ölçeklerdeki projelerine ulusal ve uluslararası kuruluşlardan en iyi koşullarda finans desteği sağlayabiliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.