Şehir Hastanesi'nin Ruhsat Başvurusu Yapıldı

11 Büyüklüğünde Bir Depreme Bile Dayanıklı

Yayınlanma:
Şehir Hastanesi'nin Ruhsat Başvurusu Yapıldı

Akfen Holding'in Sağlık Bakanlığı ile işbirliğinde (kamu-özel ortaklığı) kapatılan Sümer Halı Fabrikası ile İl Özel İdaresi tarafından tahsis edilen toplamda 200 bin m2'lik alanda yapımına başlanan Isparta Şehir Hastanesi'nde bürokratik süreç de bir taraftan işletiliyor.

Şantiyesini kuran ve inşaat faaliyetlerine başlayan Akfen Holding, inşaat ruhsatı sürecini de resmen başlattı. AKFEN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, bizzat Isparta'ya gelerek inşaat ruhsatı başvurusunu yaptı. Belediye'nin ilgili birimleri gerekli değerlendirmeden sonra Şehir Hastanesi'nin inşaat ruhsatı verecek.

AKFEN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, önceki gün Isparta'ya sürpriz bir ziyarette bulundu.

Akın ve beraberindeki heyet, önce Vali Vahdettin Özkan'ı ziyaret etti. Hamdi Akın, 755 yatak kapasiteli Isparta Şehir Hastanesi ve inşaatıyla ilgili bilgilendirme yaptı. Isparta Şehir Hastanesi inşaatında deprem izalatörü kullanılacağı bilgisi de verildi.

2 ket temel üstüne Almanya'dan ithal edilerek uygulanacak sismik yalıtımın 11 şiddetindeki depreme kadar binayı ayakta tuttuğu ve dayanıklı olduğu bilgisi Vali Özkan'a verildi. Isparta'da ilk kez bir binada uygulanacak deprem izalatörü sayesinde 8 şiddetindeki bir depremin 5 şiddetinden hissedildiği anlatıldı. Akfen'in Şehir Hastanesi şantiyesinde yapılarda temelden sonra 2 kat seviyesinde inşaatı tamamladığı deprem izalatörünün Almanya'dan getirilmesiyle birlikte çalışmaların devam edeceği öğrenildi.

Vali Vahdettin Özkan'ın da Hamdi Akın ve ekibinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti ifade ettiği Şehir Hastanesi'nin Isparta için önemini vurguladığı bildirildi. Vali Özkan'ın hastane inşaatında deprem izalatörü uygulamasının yapılacak olmasından ötürü Akfen yönetimine teşekkür ettiği de edinilen bilgiler arasında.

AKFEN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ve ekibi daha sonra da Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya GÜnaydın'ı ziyaret etti. Ziyarette Hamdi Akın'ın Belediyeye inşata ruhsatı başvurusunun yapıldığını belirttiği ve bu konuda destek istediği öğrenildi.

Bu arada AKFEN Holding'in hastane inşaatında ISBAŞ bimsbloku kullanacağı ve bu konuda da Belediye Başkanı Günaydın ile bir görüşme yapıldığı bildirildi. Hamdi Akın'ın daha sonra Demirel'in İslamköy'deki kabrini ziyaret edip, dua okuduğu öğrenildi.

ŞEHİR HASTANESİ: 198 bin m2 inşaat Alanı. 450 yatak genel hastane, 305 yatak kadın doğum ve çocuk hastanesi bölümü olmak üzere toplam 755 yatak kapasiteli. 18 ameliyathane, 204 poliklinik. 67 bin m2'lik 2 bin 262 araç kapasiteli kapalı otopark. Toplam maliyet 573 milyon TL.

Sismik yalıtım (Deprem İzalatörü) nedir?
Deprem hareketli yüklerinin; mühendislik yapılarına, köprü ve viyadüklere verebileceği zararların önlenebilmesi, can ve mal kayıplarının en aza indirilebilmesi ve ulaşımın sağlanabilmesi amacıyla deprem izolatör sistemleri olarak da ifade edilen sismik yalıtım sistemleri ve donanımları geliştirilmiştir. Buna göre sismik yalıtım nedir, diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.

Sismik yalıtım
Yapıların deprem etkilerinden korunması amacıyla geliştirilen sistem, sismik yalıtım olarak ifade ediliyor. Söz konusu sismik yalıtım ile bir yapıyı etkileyen deprem yükleri azaltılmasını amaçlanıyor.

Bir diğer ifade ile "Sismik yalıtım yapının depreme dayanma kapasitesini arttırmak yerine, binaya gelen sismik enerjiyi binaların periyodunu uzatarak azaltma esasına dayanan depreme dayanıklı bir düzenleme yaklaşımı" olarak da ifade ediliyor.

Sismik yalıtım avantajları
- Yüksek can güvenliği,
- Minimum bakım gereksinimi,
- Araştırma ve geliştirme projelerinin korunması,
- Yapının taşıyıcı sistemi ve mimarî elemanlarında minimum deprem hasarı,
- Şiddetli depremlerden sonra bile hemen kullanım,
- Ulaşım yapılarında süreklilik,
- Köprü ve viyadüklerin hasar görmeden kullanılmasının devamı,
- Yıkılma ve hasar olmayacağından yeniden inşaat ya da onarım maliyetlerine gerek kalmaması,
- Hemen kullanım sayesinde iş kaybının önlenmesi ve pazar payının korunması,
- Yapının değerli eşya ve cihaz içeriğine etkin koruma,
- Tarihi bina ve değerlerin korunması.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.