Sektörde Dengeler Değişmeye Başladı

Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, ‘Gül üretiminde gerek yurt içi gerekse yurt dışında yapılan üretim çalışmaları ile sektördeki elimiz zayıflamaya başladı. Birlik Olmanın Önemi Bir Kere Daha Gözler Önüne Çıktı’ dedi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 30 Nisan 2014 17:56
Sektörde Dengeler Değişmeye Başladı

Gülbirlik 2013 iş yılı genel kurulunda konuşan Genel Müdür Hasan Çelik, ‘Türkiye’de ve Dünyada gülcülük açısından baktığımızda elimizi zayıflatan bir çok etken var. Bu güne kadar bildiğimiz Bulgaristan, Fas ve Suudi Arabistan’da gül yetiştiriliyordu. Son dönemlerde bu üretim Afganistan, Hindistan, Çin son olarak da Yunanistan gül üretimi işine girdi. Üretim alanının bu denli yayılması gülcülük sektöründe faaliyet gösteren firmalarımızın elini zayıflattı. Bu durumun en ilginç tarafı ise şu; bu güne kadar gül ürünleri ile ilgili çalışma yapan firmalar, gülü üretmek yerine onu işlemeye yoğunlaşıyordu. Fakat bazı şirketler kendi güllerini yetiştirip gül yağı elde etmeye çalışıyorlar.

Gül ürünleri tüketimi çok olan ülkeler artık kendi kullandıkları ürünleri kendileri karşılama yollarına gidiyorlar. Gül yağı tüketimi çok olan şirketler gerek yurt içinde gerekse yurt dışında arazi kiralama ve gül fidanı dikimi yaparak kendi ihtiyaçlarını karşılamanın çabalarını veriyorlar.’ İfadelerini kullandı.

‘BİRLİK OLMANIN ÖNEMİ ORTAYA ÇIKIYOR’
Hasan Çelik, ‘Gül sektöründe bu gelişmeler yaşanırken kooperatifçiliğin önemi ön plana çıkıyor. Dünyadaki bu gelişmelere karşı rekabet gücünü elimizde tutabilmek için, güç birliği yapmamızın önemi bir kez daha kendini gösteriyor. Geçmişte gül üretimi üzerine kurulan birliklerin ve kooperatiflerin sayısı bir elin parmaklarını geçmezdi. Fakat gün geçtikçe bu birliklerin sayısı artmaya başladı. Bu birliklerin kurucularına baktığımızda; sarraflık yapan, besicilik yapan, nalburluk yapan insanların olduğu bariz ortada. Sektöre giriş sebepleri ise gül ürünlerinin cazip olmasıdır. Gülcülük sektöründeki dalgalanmalarda bu kuruluşlar ayakta durmakta güçlük çekerler. Bizler Gülbirlik olarak kuruluşumuzdan bu yana sorunların çözülmesi adına elimizden geleni yaptık. Sorunların çözüm anahtarı olan birliğimize tüm üyelerimizin sahip çıkması gerekiyor.’

ÜYELERİMİZİN DESTEĞİ ŞART
Çelik, ‘Kooperatifçiliğin modernleşmesi için gereken bütün adımlarını şimdiden atacağız. Dünya ile yarışan kooperatifimizin ayakta kalabilmesi için ilk olarak üyelerimizin bizi desteklemesi lazım. Destekten kastım binamıza gelip burada oturmak değil. Üretimde yaşanılan sorunların paylaşılması çözüm yollarının aranması. Bunun yanı sıra üretilen gülün birliğimizin tesislerinde üretilip satışa hazırlanması dahil. Gül hasadı başladığı zamanlarda çok örnekle karşılaşıyoruz. Mesela bir üretici 3 ton ürün hasat ediyor. Bunun 300 kg sini birliğimize veriyor geri kalan miktarını peşin ödeme yapan özel sektöre teslim ediyor. Ayakta kalabilmemiz için ilk olarak üyelerimizin birliğimize sahip çıkması gerekiyor’ dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum