Senir Komşuyu Kızdırdı

Kurumuş Burdur Gölü yatağının Isparta'ya bağlı Senir Beldesi önündeki kanalizasyon atıkları faciasının faturası Isparta'ya kesildi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 03 Temmuz 2014 17:26
Senir Komşuyu Kızdırdı

Burdur Gazetesi'nin haberine göre; Kurumuş Burdur Gölü yatağının Isparta'ya bağlı Senir Beldesi önündeki kanalizasyon atıkları faciasının kaynağı bulundu. Burdur Gölü'ne Hayat Verelim Derneği yöneticileri, alanda yaptıkları araştırmalarda, kurumuş Burdur Gölü yatağına yayılan kanalizasyon atıklarının Senir Belediyesi'ne ait kullanılamaz hale gelmiş Doğal Arıtma Tesisi'nden kaynaklandığını tespit ettiler.

Yapılan çalışmada, Senir Belediyesi'ne ait Doğal Arıtma Tesisi havuzlarının, kanalizasyon çökertmeleri sonucu dolduğu, kullanılamaz hale geldiği, çökertme havuzlarına gelen kanalizasyonun bir boru ile toprak altından kurumuş Burdur Gölü yatağına bırakıldığı belirlendi.
Kanalizasyon atıklarının Burdur Gölü yatağına bırakılması faciasının bununlada kalmadığı, ayrıca yapılan çalışma ile havuza gelen kanalizasyon atıklarının bir boru sistemiyle mısır ekili alanlara sulama suyu olarak verildiği de tespit edildi. Böylece, facianın boyutları daha net ortaya çıktı.

Araştırma esnasında kurumuş göl yatağına yayılmış kanalizasyonun yaz sıcaklarının da etkisiyle ağır bir koku ve kirlilik yarattığı kanalizasyon deşarjının devamı halinde, yakın zamanda Senir ölündeki kurumuş göl yatağının mikrop yayarak bulaşıcı hastalıklara davetiye çıkaracağı, bunun yalnızca insanları değil, kurumuş göl yatağında otlatılan hayvanları, onlardan elde edilen et ve sütü de etkileyeceği görüldü. Kanalizasyon atıklarının Senir Belediyesi'ne ait çökertme havuzlarından borularla taşınarak, mısır tarlalarına verilmesi de rezaletin önemli bir boyutu olarak ortaya çıktı.

Burdur Gölü'ne Hayat Verelim Derneği'nin çalışmalarıyla ortaya çıkarılan kurumuş göl yatağına Senir Belediyesi ve Keçiborlu Belediyesi tarafından kanalizasyon atıklarının deşarj edilmesi Isparta Organize Sanayi Bölgesi Arıtma Tesisleri'nden çıkan atık maddelerin açık kanalla tarlalara bırakılması konusu, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü'nü harekete geçirdiği bilgileri edinildi. Edinilen bilgilere göre, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü'de sahada gerekli araştırmaları ve tespitleri yaparak gereken yasal işlemleri gerçekleştirecek.

Burdur Gölü'ne Hayat Verelim Derneği Başkan Yardımcısı Süleyman Faki, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, kurumuş göl yatağına sorumsuzca kanalizasyon ve kimyasal atık deşarj edilmesi konusunun peşini bırakmayacaklarını yapılan tespitlerin Isparta'daki ilgili kurumlara iletildiğini Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü'nce konunun hassasiyetle takip edilerek gereken işlemin yapılacağına inandıklarını, yalnızca kurumuş göl yatağında değil, Burdur Gölü kıyı kenar çizgisi içerisinde kalan bütün alanlarda araştırma ve gözlem çalışmalarının devam edeceğini ve bu alanda belirlenen olumsuzlukların ilgili kurumlarla ve kamuoyu ile paylaşılacağını belirtti.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum