Şevket Demirel Kardeşi İçin Yazdı

Şevket Demirel Kardeşi İçin Yazdı

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Aralık 2014 15:32
Şevket Demirel Kardeşi İçin Yazdı

Hacı Ali 1928 yılında Isparta – İslamköy’de doğdu. 18 Aralık Perşembe günü Güven Hastanesi'nde vefat etti. Yahya Demirel’in 3. oğludur.
İlkokulu bitirince, tahsilde okuyan Süleyman Demirel, Şevket Demirel ağabeyleri vardı. Ben orta sonda, ağabeyim Afyon Lisesi’nde okumakta idiler.

Aile Ali’yi de okutursak aile söner diye okumasını önlüyordu. Aslında 2. Dünya Savaşı’nın ortalarında kriz döneminde iki çocuğu devlet okutsa dahi, aile için ağır gelecekti. Böylece Ali Demirel 1940 yılında köyün öce kuran okutucusu Hafız Ali’ye talebe oldu. Ali Hafız Bedüizzaman Barla kampının en yakın talebelerindendi. Bedüizzaman Barla kampında oturmaya (ikamete) tabi tutulmuştu. Hacı Ali de risale çoğaltmaya başladı. Aynı zamanda çiftçiliğe başlayıp, babamın yükünü aldı.
1941 yılında Şefika Ünlü (hatiplerin kızı) ile genç yaşta evlendi. Bu dönemde bizim lise, üniversite tahsillerimiz başladı. Gidiş – gelişlerimizi hep Hacı Ali eşekle, atla (istasyonlardan köye, köyden, Kuleönü, Bozanönü istasyonlarına taşındı.

O tarihte köyde saat yoktu Eğridir treninin Kuleönü istasyonuna gelişini, trenin ışığından takip eder, hareket ederdik. Bu yolculuklar çok ağır şartlarda (karda, yağmurda, karanlıkta) olurdu.

İş hayatı: Çiftçilik Hacı’yı tatmin etmedi. Bir motosiklet alıp, gündüz Isparta’da çalışıp, akşam yine motosikletle dört köylüyü de arkasına bindirip, taşıdı. Halıcılıkta vadeli satışı Hacı Ali icat etti. Halıcılığı 2.5 milyon metrekare üretime kadar çıkardı (Bugün 250 milyon dolar yıllık ciro demektir.)

Ben 1956 da askerliğimi bitirip geldim. Beş ortaklı Terakki Kollektif Şirketi’ni kurdum. (Mesut Şener, Ali Demirel, Mehmet Özdemir, Yılmaz Şener, Şevket Demirel)

Bu şirket, Isparta’da 14 sene yaşamış, şirketlerin ilkidir.
Hacı’yı yaptığı iş yormuyordu. Onun için 1963 de Ankara’ya intikal etti. Cehaletinin intikamını alır gibi, Yükseliş Koleji’ni Maltepe’de kurdu.
Devlet mühendis sıkıntısı için Özel Mühendislik Fakültesi kurmaya izin verdi. Hacı Ali ilk özel Fakültesini kurdu. Devrin Başbakanlarından Necmettin Erbakan’ın da çalıştığı bir eğitimdi bu. Bu suretle İslamköy’den lise mezunu olmuş, üniversiteye girememiş on öğrenciyi bedelsiz okuttu. Isparta’dan 40 kişi mühendis oldu. Ülke çapında sekiz yüz kişinin mühendis olmasını bu iş karşıladı. Bu fakülteler yeterli öğretim görevlisi bulamayacağı için, basit bir tahsil verecek diye çok tenkit edildi.
Bugün devletin üst kademelerinde, bu okuldan mezun yöneticiler keza müteahhitler görüyoruz.

Devlet kurduğu bu okulları dört yıl sonra kapattı.
Hacı Ali on bin kişilik yeni bir kolej projesine adım attı.
Fakat iktisadi kriz, hayat pahalılığı, koleje eski talebi kesti. Tabii Hacı da bu işi hem zararla, hem de yorularak bitirdi.
Hakkı olanlar haklarını helal etsinler. Dua etmek isteyenlere adres: İslamköy Aile Mezarlığı’dır.

Hacı Ali’yi seven herkes gibi, ailemiz de onu çok zor unutacak.
Haklarımız sana helal olsun, sevenlerin duaları da kabul olsun.

Ruhun şad olsun HACI!

Şevket Demirel
Yüksek Müh.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.