Şevket Demirel Yazdı...

"Ölüm Asude Bir Bahar Ülkesidir"

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Aralık 2015 14:09
Şevket Demirel Yazdı...

Şevket Demirel Mustafa Gürkan'ı Yazdı...

Doğum: 1926
Vefat: 11.12.2015, Cuma

“Ölüm asude bir bahar ülkesidir bir rinde” Yahya Kemal
Doğumu Isparta, vefatı İstanbul’da oldu. Sanayici Hacı Çolak Mehmet’in oğlu olarak, onun bıraktığını yürüttü, genişletti. Çocukları Mehmet ve Melih’e daha gelişmiş bir sanayi teslim etti.

Hacı Mehmet makine aşığı idi. Isparta’nın halı ve yün ipi ihtiyacı 1970’lerde 5 milyon m2 halı ve 200 bin ton halı ipliği ihtiyacına ulaşırken hep eski tesislere gene eski tesisler ilave ederek talebin bir kısmını karşılamaya çalışıyordu. Sebebi birikmiş sermaye yoktu. Perdeypey eski tesislerle genişleme felsefesi vardı.

Sermaye birikimi şimdi 2. nesile kaldı. İki nesil biriken sermayeler 3. nesilde miras halinde bölünüp sanayi gücü azalıyor. Gönül ister ki bu varisler tarafından bölünmesin. İşletme büyüsün ,onun karından varisler istifade etsin. Herkese tavsiyem budur. Bu tavsiyem başkalarının işine karışmak mahiyetinde anlaşılmasın.

Mustafa, Hacı CHP’li partili bir aileye mensup olmasına rağmen 1960’dan sonra CHP’ye davet edildiği halde gitmedi. Zira gelen yeni yönetimde Süleyman Demirel başbakan oluyordu. Bizimle çalışmayı tercih etti.
Büyüme arzusu ile şirket İstanbul’da bir satış bürosu açtı. Mustafa onun idaresini üstlendi. Çocuklarını kolejde okuttu. İşe onları hazırlıyordu. Ayrıca yakın zamanda hanımını kaybetti. Bu üzüntüde onu yıktı.

İstanbul’da hastalığını yakından takip ettim. Bakıcı doktorlarından bilgi aldım. Ümit veren yoktu, onun için. Bu sebeple uzun süre hasta yattı.
Yazımın başlığını Yahya Kemal’in şiiri ile başladım. “Ölüm asude bir bahar ülkesidir.” diye. Mustafa uzun süre yattığı için son anı yani ölümü ona bir bahar ülkesi olmuştur diyorum.

Mustafa bir Isparta efendisi idi. Isparta severdi. Hayrı severdi. Yaptığı okullar, hemşehrileri tarafından bilinir. Kendisini bizim ekibe girdikten sonra ticaret odasındaki bütün fasıl müziğine davet ederdik. Hepsinde de gelip çok sevdiği ve başardığı Isparta zeybeğini oynardı.

Mustafa, sana yeni hayatında Allah’tan bol rahmet diler, geride kalan ahfadına, sevenlerine ve tüm Ispartalılara baş sağlığı dilerim.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.