SGK'dan Genel Sağlık Sigortası Uyarısı

Isparta Sosyal Güvenlik il müdürlüğünden Genel sağlık sigortası tescil işlemlerine ilişkin duyuru yayınlandı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 02 Ağustos 2012 17:52
SGK'dan Genel Sağlık Sigortası Uyarısı

ISPARTA SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜNDEN

 

GENEL SAĞLIK SİGORTASI TESCİL İŞLEMLERİNE İLİŞKİN DUYURU


1.1.2012 tarihi itibarıyla zorunlu genel sağlık sigortası uygulamasına geçilmiştir.

1.1.2012 tarihi itibarıyla ülkemizde ikamet eden ve hiçbir sosyal güvencesi olmayan Türk vatandaşları 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında resen tescil edilmektedir.

Buna göre herhangi bir sosyal güvencenizin olmadığı tespit edildiği tarihten itibaren Kurumumuzca resen genel sağlık sigortası tesciliniz yapılmakta ve asgari ücret üzerinden hesaplanan genel sağlık sigortası prim ödeme yükümlülüğünüz başlamaktadır.

Re’sen tescil edilmeniz nedeniyle tahakkuk eden genel sağlık sigortası primlerinizi Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank Şubelerine ödeyebilirsiniz.

Gelir seviyenize göre ödemeniz gereken genel sağlık sigortası prim miktarınızın ya da Primlerinizin devlet tarafından karşılanması şartını taşıyıp taşımadığınızın tespitinin yapılabilmesi için gelir testi yaptırmak üzere yerleşim yerinizin bağlı olduğu Sosyal Yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına, Kurumumuz tarafından “Gelir testine müracaat Bildirimi” nin tarafınıza tebliğ edildiği tarihten itibaren bir ay içerisinde müracaat etmeniz gerekmektedir.

Ayrıca, Kurumumuz tarafından yapılmakta olan “Gelir testine müracaat bildirimi” ne ilişkin tebligatı beklemeksizin, yerleşim yerinizin bağlı olduğu sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurmanız halinde de gelir testi başvurularınız kabul edilmekte ve gelir testi işleminiz yapılmaktadır.

Gelir testine müracaat etmek istememeniz veya süresi içinde müracaat etmemeniz halinde genel sağlık sigortası prim tutarınız asgari ücretin iki katı üzerinden hesaplanmaktadır. Ancak daha sonra gelir testine müracaat etmeniz halinde ise gelir testi sonucunuza göre genel sağlık sigortası tesciliniz güncellenerek ödeyeceğiniz genel sağlık sigortası prim tutarınız yeniden belirlenecektir.

Gelir testine müracaat edilmesi halinde, Kurumumuz tarafından gelir testi sonucunda belirlenen genel sağlık sigortası prim tutarı tarafınıza “GSS tescil bildirimi” ile tebliğ edilmektedir.

Sağlık hizmetlerinden yararlanmanız için genel sağlık sigortası primlerinizi düzenli olarak yatırmanız önem arz etmektedir. Genel sağlık sigortası primlerinizi ödememeniz halinde sağlık yardımlarından faydalandırılmanız söz konusu olmamaktadır.

Ayrıca, kanuni süre içinde ödenmeyen genel sağlık sigortası primlerinize gecikme zammı ve cezası uygulanmaktadır.

Kamuoyuna duyurulur.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.