SGK’dan Önemli Duyuru

Isparta Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mehmet Bayram, Tarımsal tevkifat kesintisi yapanlara yönelik önemli bir duyuru yaptı.

Yayınlanma:
SGK’dan Önemli Duyuru

Bayram duyusurunda, “Bilindiği üzere 5510 Sayılı Kanunun 88’ nci maddesi, Kurumumuza, tarımsal faaliyette bulunan ve sigortalı olarak tescil edilmiş olanların prim borçlarını, sattıkları ürün bedelinin %1 ila %5 oranları arasında kesinti yapılmak suretiyle tahsil etme yetkisi vermiştir.

Bu uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirleyen Tebliğ 01.03.2013 tarihli ve 28574 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Söz konusu Resmi Gazetede yayımlanan tebliğe göre;

Kamu kurum ve kuruluşları ile kamuya ait ticari işletmelerin,
Kamu iktisadi teşebbüslerin,
Sair kurumların(kooperatif, birlik ve diğer kurumlar),
Ticari şirketlerin,
İş Ortaklarının,
Derneklerin,
Vakıfların,
Dernek ve vakıfların iktisadi işletmelerinin,
Zirai kazançlarını, bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçilerin, Gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbaplarının, tarımsal kesinti yapmaları gerektiği hükümlerine yer vermektedir.

Ayrıca, Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri ve/veya Merkez Müdürlüklerinden “Süresiz Kesinti Muafiyet Belgesi” ve “Süreli Kesinti Muafiyet Belgesi” alanlardan kesinti yapılmayacaktır.

Yukarıda açıklanan kesinti yapmakla yükümlü gerçek ve tüzel kişiler, satın aldıkları ürün bedelinin brüt tutarı üzerinden 01.01.2014 tarihine kadar %1, bu tarihten sonra da %2 oranında tarımsal kesinti yapacaklardır.

Kesinti işlemlerinde, müstahsil makbuzunun düzenlendiği tarihte geçerli olan kesinti oranı dikkate alınacaktır.

Ürün alımı sırasında tarımsal kesinti yapmak zorunda olan, gerçek ve tüzel kişiler, satın alma işlemleri nedeniyle düzenlemek zorunda oldukları Kesinti Bildirim Listelerine tarımsal faaliyette bulunanların;
-Adı ve soyadını, T.C. Kimlik numarasını, ürün bedelini, kesinti tutarını ve kesinti tarihini kaydetmek zorundadırlar.

30.09.2013 tarihine kadar yapılan kesintiler kağıt ortamında, 01.10.2013 tarihinden itibaren yapılan kesintiler ise e-Kesinti programı aracılığı ile Kuruma gönderilecektir. Kesinti listeleri, kesinti yapılan ayı takip eden ayın son işgünü mesai bitimine kadar, Kurum hesaplarına yaptıkları ödemelerin birer suretini de listeye ekleyerek Kuruma gönderilecektir.
Kesinti sorumlularının e-Kesinti programı aracılığı ile bildirim listelerini Kurumumuza intikal ettirebilmek için Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ve/veya Merkez Müdürlüklerimize müracaat ederek “Kullanıcı Kodu ve Geçici Kullanıcı Şifresi” almaları gerekmektedir.

Kesinti yapmak zorunda oldukları halde kesinti yapmayan veya yaptıkları kesinti tutarlarını süresi içinde ve tam olarak Kurum hesaplarına intikal ettirmeyen ya da tebliğin 7’ nci maddesinde belirtilen Kesinti Bildirim Listesini süresi içerisinde göndermeyen gerçek ve tüzel kişiler hakkında 30.03.2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32’ nci maddesi uyarınca işlem yapılacak ve idari para cezası uygulanacaktır.

Konuyla ilgili olarak Kurumumuzca 02.07.2013 Tarihli ve 2013-27 nolu Kurum Genelgesi de yayımlanmış olup, internet ortamında www.sgk.gov.tr. ibareli sayfamızdan temin edilmesi mümkündür.

Ayrıca e-Kesinti programına giriş adresi de aynı sayfadan e-SGK bölümünden girilmek suretiyle http://uyg.sgk.gov.tr/TAKEP/Welcome.do adresinden ulaşılabilmektedir. Ancak, “Kullanıcı Kodu ve Geçici Kullanıcı Şifresi” alınmadan kullanılamayacaktır” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.