Sigara ve İçkiye Zam

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 2015 bütçesini bağladı. Yılbaşında kendileri artış yapmasalar da yasa nedeniyle otoma-tik olarak sigara ve içkiye zam geleceğini belirtti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 16 Ekim 2014 12:34
Sigara ve İçkiye Zam

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2015 yılının seçim bütçesi olmayacağını söyledi. Hürriyet'in haberine göre, Sigara ve alkol vergilerinin artıp artmayacağına ilişkin olarak Şimşek, “Bütçede varsayımlar yapılıyor, varsayımlara göre adım atılıyor. Hiçbir şey yapmasak bile yasası var geçmiş 6 aylık enflasyon oranında artıyor” derken, lüks tüketim ürünlerinin vergilendirilmesine yönelik de “Lüks tükecekse daha fazla vergi vermesini normal buluyoruz” dedi.

İTHALDE KDV ARTACAK

Şimşek dün 9 aylık bütçe sonuçları ile 2015 bütçe tasarısının detaylarını anlattığı toplantıda, eylülde bütçenin 9.2 milyar lira, ocak-eylül döneminde ise 11.9 milyar lira açık verdiğini bildirdi. Şimşek, yılın 9 ayında 313.5 milyar lira bütçe gelirine karşılık, 325.4 milyar lira bütçe gideri gerçekleştiğini söyledi. Türkiye’nin 2015 yılı bütçe giderlerinin 472.9 milyar lira, bütçe gelirlerinin 452 milyar lira olacağını anlatan Şimşek, bütçe açığının ise 21 milyar lira olarak öngörüldüğünü kaydetti. 2015 yılında vergi gelirlerinin yüzde 10,8 artışla 390 milyar lira olarak tahmin ettiklerini dile getiren Şimşek, Özel Tüketim Vergisi’nin 94 milyar, dahilde alınan KDV’nin 44 milyar, ithalde alınan KDV’nin 75 milyar, Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin 9 milyar olarak tahmin edildiğini söyledi. İthalde alınan KDV’deki artış yüzde 13’ü bulacak. Basın toplantısında artışın nedeninin sorulması üzerine Şimşek, dış ticaret öngörülerine bakıldığında ithalatın yükseldiğini, BOTAŞ’ın da son fiyat artışı sonrasında ödeme yükümlülüklerini yerine getirebileceğini, bu iki faktörün artışta etkili olduğunu savundu. Şimşek, 32.9 milyar liralık sosyal yardım, sosyal güvenlik sistemine de 80.6 milyar liralık transfer yapılacağını bildirdi.
Şimşek, lüks tüketimle ilgili geçmiş yıllarda da tedbir aldıklarını, çalışmalar olacağını, şu aşamada, “şu ürüne bu kadar bu ürüne bu kadar” demek için erken olduğunu söyledi. Vatandaşlar lüks malları tüketecekse daha fazla vergi vermesini normal bulduklarını vurgulayan Şimşek, “Otomotivde benzeri şeyler yapıldı ama şu an yeni bir şey gündemde değil” dedi.


AKADEMİSYEN ZAMMI 1.1 MİLYAR

ŞİMŞEK, “Akademisyenlere 726 lira ile 835 lira arasında zam yapılacak. Bunun maliyeti yaklaşık 1.1 milyar lira olacak” dedi. Akademisyenlere performansa bağlı teşvik de verileceğini kaydeden Şimşek, “Bu da 726 lira. Bu teşvik 2016’da devreye girecek. 2015’te performansı ölçülecek” dedi. Hakim ve savcıların mali haklarının da yüzde 15 ile yüzde 31 arasında değişen oranlarda olmak üzere, net seyyanen bin 146 lira artırılmasını öngördüklerini söyleyen Şimşek, zammın maliyetinin 220 milyon lira olacağını bildirdi.

MEMURA ENFLASYON FARKI

BAKAN Şimşek, 2014 yılı için memura ve emekliye verilen artışların toplu sözleşme çerçevesiyle belirlendiğini, geriye giderek onun çerçevesini değiştirme imkanlarının olmadığını belirtti. Şimşek, “Memur ve emekli maaşlarında 2015 yılında oransal bir artış söz konusu ama bu oranların üzerinde bir enflasyon olursa 2015 yılı için telafi ederiz” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.