Sigarayı Bırakmanın Püf Noktaları

Gözde İzmir Hastanesi doktorlarından Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Pınar Saraç, tiryakilere kansere davetiye çıkartan sigarayı bırakmanın püf noktalarını anlattı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 31 Temmuz 2015 18:41
Sigarayı Bırakmanın Püf Noktaları

Sigarayı bırakmadan önce bir "Bırakma Tarihi" belirlenmesini ve kişinin bırakma nedenlerini yazarak hergün görebileceği bir yerde bulundurmasını öneren Dr. Saraç, "Sigarayı bıraktıktan sonraki ilk 2-3 haftalık süreç nikotin yoksunluk belirtileri nedeni ile çok daha zor geçirilmesine karşın bu sürecin geçici olduğu unutulmamalıdır. Bağımlılık yapıcı maddelerden kurtulmak güçtür; ama imkansız değildir, kararlılıkla başararılabilir" dedi.

EROİN VE KOKAİN BAĞIMLILIĞINDAN FARKI YOK
Dünyada ölüme en çok yol açan iki nedenden birinin, tütün kullanımı olduğunu belirten Uz. Dr. Pınar Saraç, sigara kullanımıyla birlikte çok ciddi ölümcül sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabildiğimizi söyledi.

Sigaranın toplumsal zehirlenmeye neden olan en önemli madde olduğunu ifade eden Dr. Saraç, "Sigara dumanında 4 binden fazla zehirli, tahriş edici kimyasal madde bulunuyor. Bu maddeler ya direkt kanser yapıyor ya da kanser oluşumuna kolaylaştırıyor.

“ Sigara bağımlılığının alkol, eroin, kokain bağımlılığından hiçbir farkı yok. Sigarayı deneyen her üç kişiden biri, tek bir sigarayla bile bağımlı hale gelebiliyor. Nefes darlığına neden olan kronik bronşit ve amfizem gibi akciğer hastalıklarına yol açıyor. Akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde doksanının nedeni sigaradır" diye konuştu.

Dr. Saraç, sigaranın ağız, dil, dudak, gırtlak, yemek borusu, pankreas, böbrek, mesane, rahim ağzı ve prostat kanseri oluşma riskini 30 kat artırdığını ve kalp krizi geçirme riskini de 10 kat artırdığına dikkat çekti.

TEK SİGARA İLE BAĞIMLI OLABİLİRSİNİZ
Tütünün içindeki nikotinin, hem fiziksel hem de psikolojik bağımlılık yapan bir madde olduğunu kaydeden Dr. Saraç, kişilerin tek bir sigara kullanımı ile bağımlı hale gelebileceklerini söyledi. Sigara içildikten 10 saniye sonra sigaranın içerisindeki nikotinin yanak mukozası ve akciğerler tarafından emildiğini anlatan Dr. Saraç, sigaranın nasıl bağımlılık yarattığını anlattı:

"Emilimin ardından nikotin beyine ulaşır ve beyindeki mezolimbik sistem uyarılıyor. Beyindeki uyarılan merkezden bağlı olarak bazı hormonlar salgılanıyor. Bu hormonlar kişinin gevşemesini, sakinleşmesini, kendisini daha iyi hissetmesini, zevk almasını sağlıyor. Bu ödül gibi gelen değişikliklerin devamı için vücut daha çok nikotin istemeye başlıyor. Bir süre sonra nikotine karşı tolerans gelişiyor. Bunun anlamı şu; vücuttaki nikotin miktarı arttıkça etkileri azalıyor ve kişi bu ödül gibi gelen değişikliklerin devamını sağlamak için nikotin alımını arttırıyor. Bir süre sonra bu alışkanlık haline geliyor ve nikotin ihtiyacı olmasa bile sigara içmeye başlıyor. Ayrıca günlük hayattaki çay -kahve-alkol içmek, yemek sonrası, arkadaş ve eğlence ortamı gibi pek çok faaliyet ile de sigara içme isteği ilişkilendiriliyor. Kişi zamanla bağımlı hale geliyor"

SİGARAYI BIRAKMADA ÜÇ HAFTA ZORLU GEÇEBİLİR
Sigara bırakıldıktan sonra kanda düşen nikotin seviyesi nikotin yoksunluk belirtilerini ortaya çıktığını anlatan Saraç, ilk iki- üç haftanın sigarayı bırakanlar için zorlayıcı bir süreç olduğunu söyledi. Kişilerde nikotin olmamasına bağlı olarak huzursuzluk, belli bir işe konsantre olamama, uyku düzeninde bozukluk, aşırı tepki verme, sinirlenme, iştah artışı gibi değişiklikler ortaya çıktığını anlatan Saraç, bu dönemde tekrar başlamaların yaşanabildiğini ifade etti. Dr. Saraç, nikotin yoksunluk belirtilerinin yaşanmasının tamamen doğal bir süreç olduğunu ve kişinin kişilik yapısı ile ilgili olmadığını da sözlerine ekledi.

SİGARAYI BIRAKMANIN PÜF NOKTALARI
Hekim kontrolündeki davranışsal - bilişşel motivasyonel destek ve ilaç tedavisi desteğinin sigarayı bırakma başarısını arttırdığını vurgulayan Dr. Saraç, şu bilgileri verdi:

"Kişi kendi kendine de sigarayı bırakabilir. Sigara bağımlılık düzeyi yüksek olan ve bir kaç defa sigarayı bırakmayı deneyen başarılı olamamış bağımlılarda motivasyonel destek ve ilaç tedavi imkanları ile başarı oranlarını arttırabilmekteyiz. Sigara içenlerin yüzde 70'i sigarayı bırakmak istiyor. Yüzde 30 - 40'ı bırakmayı denemiş. Uzun süre içmeyenlerin oranı ise sadece yüzde 5'in altında. Sigara bağımlılığını sürekli tekrarlayan kronik bir hastalık olarak kabul etmek lazım. Ve diğer kronik hastalıklara olan yaklaşımımız gibi davranmalıyız. Bu yüzden düzenli takip, destek ve ilaç takibiyle başarı şansı artabiliyor"

KİŞİ KARAMSARLIĞA KAPILMAMALI
"Kişi kesinlikle karamsarlığa kapılmamalı. "Bu hastalıktan kurtulmak için başarabilirim" fikrini benimsemeli. Kesinlikle sigarayı bırakma tarihi belirlemeli. Sigarayı bırakma nedenlerini belirlemeli. Destek olacak yakın çevresiyle bu kararını paylaşmalı. Spor, yürüyüş, egzersiz gibi yeni günlük alışkanlıklar edinilebilir. Sigarayı hatırlatan her obje kaldırılmalı. Bol bol su için. Sigara içilen ortamlarda bulunmayın. Aklınıza gelen her sigara içme isteğinizi geçiştirmeye çalışın. Bu istek üç beş dakika sürer. Önemli olan o süreyi geçiştirebilmektir. Böylelikle geçiştirdiğiniz her istekle günlük içtiğiniz sigara miktarını azaltmış olacaksınız."

SİGARA İÇME İSTEĞİNİZİ BUNLARI YAPARAK GEÇİŞTİRİN
Her sigara içme isteği üç beş dakika sürer. Önemli olan bu süreyi geçiştirebilmektedir. İşi ile uğraşmak, su içmek, duş almak, derin nefes egzersizleri yapmak, meyve sebze tüketmek, diş fırçalanarak sigara içme isteği geçiştirilebilir. Bunun dışında sigara içmeyi hatırlatan günlük faaliyetlerden uzak durulmalı, çevremizden kül tablası, çakmak gibi hatırlatıcı objeleri kaldırmalıyız. Sigarayı birlikte almaktan zevk aldığınız (çay, kahve, alkol vb.) gibi alışkanlıklardan bir süre de olsa uzak durmak bu dönemin kolay atlatılmasına yardımcı olmaktadır. Sigara içilen ortamlarda olabildiğince bulunmamaya özen gösterilmeli. Sigara içen yakınlarınızla görüşmeyi bile gerekirse bir süreliğine ertelemelisiniz. Çünkü aile ve arkadaş desteği motivasyonu ve desteği kararlığınızın devamını sağlama da çok önemlidir.

Her şey yolundayken bir nedenin tetiklemesiyle kendinizi sigara içerken bulursanız:

- Hayal kırıklığına kapılmayın, kendinizi suçlamayın

- Başaramadığınızı düşünmeyin, kararlı olmaya devam edin

- Bu durumun nikotinin bağımlılık yapıcı özelliğinden kaynaklandığını hatırlayın. İçmemeyi sürdürün

- Bir kez içmiş olmanız sigaraya tekrar başlamanız demek değildir, içmeye devam etmediğiniz sürece siz hala sigarayı bırakmış bir bireysiniz.

SİGARASIZ SAĞLIKLI GÜNLER DİLEĞİYLE… 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.