Şimdi Yolumuza Sahip Çıkma Zamanı

56 yıl önce bir avuç Isparta sevdalısının hayaliyle 1995 yılında gerçeğe dönüşen Dereboğazı yolunun, Ağlasun Bucak hattına yapılacak duble yol projesiyle çürümesinin önüne geçmek için talepler ortaya konuldu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Kasım 2012 11:20
Şimdi Yolumuza Sahip Çıkma Zamanı

Dereboğazı Yol Açma Derneği kurucularından Mustafa Kazak’ın 1970’lerde büyükbaş hayvanlarını satıp işçilerin maaşını ödeyerek gösterdiği fedakarlık örnekleriyle insanlığa kazandırılan Dereboğazı yolunun ikinci plana atılmaması için İl Genel Meclisi seferber oldu.

DEREBOĞAZI YOLU AVANTAJLI

Vali Memduh Oğuz’un da katılımını fırsat bilen AKP’li Kadir Şallı, Ağlasun Bucak Antalya duble yol projesinin iptal edilip Dereboğazı yolunun duble yol programına alınması için önerge verdi. Şallı, Dereboğazı yolunun, her yönden avantajlarına dikkat çekti

KABİLİYETLERİ YOK MAALESEF

MHP’li Mustafa Artan, Isparta’nın iktidar vekillerinin Burdur vekilleri kadar kabiliyetli olmadığına dikkat çekerek, “Çocuğu avutmak için eline şeker verirler. Ispartalıları da avutmak için elimize şeker verdiler. Söyleyecek çok şey var ama söylemek istemiyorum” dedi

BAŞBAKAN SÖZ VERDİ  ALTERNATİF KABUL ETMEYİZ

AK Partili Fevzi Özdemir ise, Karayolları’nın Ağlasun Bucak hattını programa alırken kime danıştığını, neye göre bu kararı aldığını sordu. Başbakan’ın Dereboğazı’nın duble yol olması için söz verdiğine dikkat çekti. Dereboğazı duble yolu dışında alternatif kabul etmiyoruz” diye konuştu.

ANKARA’DA KONU GÖRÜŞÜLECEK

Vali Memduh Oğuz, kasım ayı içerisinde yol projeleriyle ilgili vekiller ve bakanlık bazında görüşme yapacaklarının altını çizdi. Ağlasun Bucak yolunun duble yol olmasının Bucak’ı Isparta’ya bağlama açısından Isparta’yı kazançlı çıkaracağını iletti. Dereboğazı’nın programda öne çekilmesi için çaba göstereceklerini açıkladı.

Bundan 56 yıl önce Türkiye’de ilk kez kurulan ve tek olan yol açma derneği olan Dereboğazı Yol Açma Derneği Mustafa Kazak, Yorgancı Memiş, Kadir Boylu, Mehmet Beyhan, Hüsnü Altıntabak tarafından ilk adımı atılan ve dönenim Başbakanı Adnan Menderes tarafından destek gören Dereboğazı yolunun hayata geçirilmesi için yapılan fedakarlıklar unutulmadı. Dereboğazı yolunun, Ağlasun-Bucak hattının duble yol yapılarak, terci edilirliğinin yok edilmesinin önüne geçmek için İl Genel Meclisi adım attı.

İŞTE O YOLUN HİKAYESİ

Vali Memduh Oğuz’un da katılımını fırsat bilen AKP’li Kadir Şallı , Deremboğazı yolunun duble yol programına alınmasını içeren önerge sundu. Şallı, önce yolun hikayesini anlattı. 1956 yılında Ispartalılar tarafından açılan Dereboğazı Yol Açma Derneği tarafından ortaya atılan Dereboğazı yol projesinin 1963 yılına kadar plan proje aşamasında kaldığını ileten Şallı, “1963yıllarında yol çalışmasına başlanmıştır. 1974 yılında Ispartalı hayırseverlerin destek ve himmetleriyle dernek olarak tünellerin açılması 1978 yılında üstün gayretler neticesinde ciddi fedakarlıklar sarfedilerek açılmıştır. Yapılan fedakarlıklara örnek olarak dernek üyelerinden rahmetli Mustafa Kazak evinde kendi iaşesini karşılamak için yetiştirdiği büyükbaş hayvanlarını satarak bu tünellerin ve bu yolun açılması için çalışan işçilerin ücretlerini ödemiştir. 1982 yılında Başbakan Turgut Özal’a gidilerek yapılan fedakarlıklar ve yolun hali hazır durumu Isparta ve ülke ekonomisine faydaları anlatılmıştır. Rahmetli Özal konunun ehemmiyetini kavrayarak derhal Karayolları Genel Müdürlüğü’ne yolun açılması için gerekenin yapılması talimatını vererek yol yapımına başlanmıştır. 1993 yılında Süleyman Demirel’in Cumhurbaşkanı seçilmesi ile hız kazanan süreçle Antalya-Dereboğazı yolu 1995 yılında hizmete açılmıştır” dedi.

BUCAK AĞLASUN YOLU RANTABL OLMAZ

1956 yılından beri ömürlerini verdikleri ve Ispartalının hayali olan bu yolun standardının yükseltilerek duble yol haline getirildiğini ileten Şallı, “ Bunun yerine Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Isparta Antalya duble yol projesini Ağlasun Bucak üzerinden yapma kararı aldığını öğrendik. Projenin bu kapsamda yatırım programına alındığını yetkililer ifade etmektedir. Bu öngörülen yatırım rantabl değildir. İstanbul, Ankara, Afyon üzerinden gelip Antalya’ya gidecek olan sürücüler hiçbir zaman bu yolu tercih etmeyecektir. Antalya’nın batısına gidecekler zaten duble yol hattını kullanacaklardır. Antalya’nın doğusuna gidenler (Serik, Manavgat, Side Beldibi, Alanya) yine Dereboğazı yolunu tercih edeceklerdir. Kış aylarında Ağlasun Bucak yolu Toroslar’ın kuzeyinde kalmasından dolayı sürekli don, buzlanma ve sis olaylarının çok yaşanması ciddi kazalara sebebiyet vermektedir. Ağlasun Bucak Antalya yolu Köroğlu beli, Çubukbeli gibi çok dik rampalara ve inişlere sahiptir. Bu nedenle Isparta Ağlasun Bucak Antalya duble yol projesinin iptal edilip Isparta Antalya duble yolunun Dereboğazı üzerinden yapılması, kısa vadede ve ivedi olarak Isparta Burdur arasını Gelincik köyü üzerinden İl Özel İdaresi yolunun karayolları ağına alınarak duble yol yapılmasını talep ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Kadir Şallı, Deroboğazı yolunun duble yol olmaması durumunda Antalya’nın arka bahçesi olma hedefinin de sona ereceğini söyledi

ELİMİZE ŞEKER VERDİLER

O önergeden sonra sözü MHP’li Mustafa Artan aldı. İktidar vekillerine sert çıkan Artan, “ Dereboğazı yolu Isparta’nın bir sevdasıdır. Isparta’nın Antalya’ya kısa yoldan bağlanması için hayatlarını buna adayan büyüklerimizi rahmetle anıyorum. Dereboğazı yolu sadece Isparta’yı Antalya’ya bağlamaz. Sütçüler bölgesini, hatta Antalya’nın kör köylerini bile dünyaya açan yoldur burası. Tüm iller duble yolla birbirine bağlanırken, Isparta duble yoldan geri kalıyor. Ağlayan çocuğu avutmak için eline şeker verilen çocuk misali Isparta’ya şeker verdiler. Isparta vekilleri kabiliyetli değil. Ya da Burdur vekillerinin kabiliyeti Isparta vekillerinin kabiliyetinin üzerine çıkmış. Şu yolu programa alınki beklentimiz yerine gelsin. Söyleyecek çok söz var ama söylemek istemiyorum” dedi.

BAŞBAKAN SÖZ VERDİ

AKP’li Fevzi Özdemir ise “Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne Isparta Antalya tabelalarının neden kaldırıldığını sorduğumuzda ‘insanları virajlı yola neden sürükleyelim’ gibi manidar bir yanıt aldık. Dana sonra Antalya karayolunda sayım yapıldığını öğrendik. O tabelaları 60 günde yazdırabildik. Dereboğazı yolunun duble yol olma sözünü Başbakanımız verdi. Konya ve Dereboğazı yolu için söz verilmişti. Neden Ağlasun Bucak yolu duble yol programına alındı? Kimler bu kararın neye göre kime danışarak verdi? Biz ille de Dereboğazı yolu diyoruz. Havalimanına 45 dakikada inebiliyoruz. Antalya’nın doğusuna gidecek tur otobüsleri eğer Dereboğazı yolu duble yol olursa buraya yönlendirilecektir. Zaten bu yolu kullanacak kesim bellidir. Bunun siyaseti falan yok. Herkesin bu konunun üzerine düşmesi gerekir. İlle de Dereboğazı yolu deriz başka alternatifi de kabul etmeyiz” şeklinde konuştu.

VALİ: KONU ANKARA’DA GÖRÜŞÜLECEK

İl Genel Meclisi Başkanı Osman Zabun da Ağlasun Bucak duble yolunun Isparta’nın meramına çözüm olmayacağını iletti. Vali Memduh Oğuz ise, duble yol projeleri konusunda vekiller ve bakanlar düzeyinde Ankara’da önümüzdeki günlerde görüşme yapılacağını ifade etti. Vali Oğuz, “Bucak Ağlasun yolunun duble yol olması Isparta’ya zarar vermez. Bucak’ın Isparta’ya sempatisi var. Sosyal ve ekonomik açında Bacık’ı Isparta’ya bağlamış olursunuz. Burdur, Bucak, Ağlasun duble yolu Dereboğazı yolunun alternatifi değildir. Konya-Isparta –Burdur Antalya bölünmüş yol projesidir. Dereboğazı yol bu projenin ikinci üçüncü etabıdır. Dereboğazı yolunu duble yol kapsamına hemen alın diyemeyiz ama programın öne çekilmesi için görüşeceğiz” açıklamasında bulundu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum