Sınava 1 Hafta Kala Temponuzu Düşürün

Meryem Albayrak Ticaret Meslek Lisesi rehberlik öğretmeni Hatice Kahraman, sınava girecek olan öğrencilerin sınava bir hafta kala tempolarını düşürmelerini ve sadece bilgi tekrarı yapıp, deneme sınavı çözmelerini önerdi.

Yayınlanma:
Sınava 1 Hafta Kala Temponuzu Düşürün

Sınavlara 2 aydan daha kısa bir zaman kaldığını belirten Kahraman “ LYS sınavı 5 ayrı oturumdan oluşuyor matematik ve yabancı dil sınavları aynı günde farlı saatlerde yapılıyor, diğer sınavlar ise farklı günlerde yapılıyor.

Sınava 1,5 ay gibi kısa bir zaman kaldı. Bu süre içerisinde konu eksikliği olanlar konu çalışmaya, eksiklerini tamamlamaya özen göstermelidir. Özellikle kolay unutulabilen bilgileri aralıklı olarak tekrar etmeleri de gerekmektedir. Bunların yanı sıra çalıştıkları konuları unutmamak ve pekiştirmek için test çözümlerine ve denemelere devam etmelidirler.” dedi.

SÜREKLİ DENEMELER YAPMALARI GEREKMEKTEDİR
Sınava girecek olan öğrencilerin konu tekrarlarını yapmalarını belirten Meryem Albayrak Ticaret Meslek Lisesi rehberlik öğretmeni Hatice Kahraman “Son bir ayda farklı yayınların hazırladığı denemeleri çözmeli, bunun yanı sıra geçmiş yıllarda çıkmış olan soruları da deneme usulünde çözmelidirler. ” dedi. Konuşmasına şu şekilde devam eden kahraman “Denemeler çözülürken şu hususlara dikkat etmekte fayda vardır.

Deneme çözülürken sınav süresi gibi zaman tutulmalı, sınavdaymış gibi ortam oluşturulmalıdır. Deneme çözüldükten sonra doğruları ve yanlışları görmeleri ve yanlışları hangi konularda yaptıkları not alınmalıdır. Yanlışların sebepler araştırılmalıdır. Yanlışlar bilgi eksikliğinden mi, yoksa dikkat eksikliğinden mi olmuş buna dikkat edilmelidir. Konu eksikliğinden ise ilgili konu tekrar etüt edilmeli, dikkat eksikliğinden ise sonraki zamanlarda daha dikkatli olunmalıdır. Sınava 10 gün kala sınava giriş belgeleri internette yayınlanıyor. Bu sınava giriş belgelerinde sınava girecekleri okulları öğrenecekler, bu okullara daha önceden gitmelerinde çok büyük fayda var. Sınava girecekleri okulu, dersliği önceden görmeleri faydalarına olacaktır.” Dedi.

SINAVA BİR HAFTA KALA TEMPONUZU DÜŞÜRÜN
Sınava az bir süre kalacak olmasından ötürü öğrencilerin strese girmesi ve heyecanlanması konusuna da değinen Kahraman “Son bir ay bu dediklerimizi yapmaları faydalı olur. Son bir hafta kala eskisi gibi yoğun çalışmamaları gerektiğini düşünüyorum. Zaman yaklaştıkça artan heyecandan ötürü konulara adapte olamayacakları için biraz daha tempolarını düşürmelerini faydalı görüyorum. Son bir hafta yeni konu çalışmak genellikle faydalı değildir. Denemeler yapmak, soru çözmek, geçmiş yılların sorularına bakmak daha yararlı olacaktır. Son bir hafta eksik konulara yoğunlaşmak kafa karıştırıcı ve stres artırıcı bir etken olabilmektedir” şeklinde konuştu.

BİLGİ TEKRARLARI YAPILMALI
Kahraman “Çok yoğun olmamak kaydı ile son bir haftada deneme ve bilgi tekrarları yapılabilir. Eski tempoda çalışmayacakları için kalan zamanlarını açık havalarda geçirmelerini tavsiye ederim. Beyninin güçlü kalması için temiz hava olan yerleri kullanmalıdırlar. Alışveriş ve diğer kapalı alanları kullanmalarında pek bir yarar görmüyorum ve daima mutlu olacakları bir aktivitede bulunmalarını tavsiye ederim.

UYKU DÜZENİNE DİKKAT ETMELERİ GEREKMEKTEDİR
Konuşmasına şu şekilde devam eden Kahraman “Son bir hafta uyku düzenine önem vermeleri gerekiyor. Sınav günü kaçta kalkacaksa en az bir hafta öncesinden biyolojik saatini bu düzene uydurması faydalı olacaktır. Kalabalık ortamlardan uzak durmaları gerekmektedir. Sınavdan önce ve sınav sırasında kaç puan alırsam nereye giderim, sınavım kötü geçerse ne yaparım gibi olumsuz düşüncelerden uzak durmaları, sadece sınava odaklanmaları gerekmektedir. Son gün dikkat etmesi gereken şeyler ise çok ağır yağlı yiyeceklerden kaçınması gerekmektedir. Dışarıda yiyorsa bile sınavda rahatsız olmayacağı bir yemek yemesi gerekir.

Gündüz uykularından kaçınmaları gerekmektedir. Gündüz uyuduktan sonra geceleri uykusuzluk çekecekleri için problem yaratabilir. Son gün kalktığında her zaman yaptığı gibi kahvaltıya yapmalı, ne az yemeli ne de aşırıya kaçmalıdır. Sınava girecek olan genç normal hayatında yaptıklarını aynı şekilde yapmaya devam etmeli, çok fazla değişimlerden kaçınmalıdır. Sınav stresi yaşayan öğrencilere ise tek önerim bir an önce kendilerini toparlamaları ve sınava odaklanmalarıdır. Sınavdan sonra bütün bunları düşünmek için bolca zamanları olacaktır. Ayrıca hayatta tek seçenek bu değildir, tekrarı olan bir sınavdır. Bu sene bu sınav onlar için bir deneyim olur, bu seneki deneyimleri ile sonraki yıl daha iyi hazırlanır ve hedefine ulaşabilirler.” şeklinde sözlerini noktaladı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.